• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.01.2021

13:51

ŽIVOT MIRE FURLAN BIO JE BOLAN! Majka joj je umrla od raka, PROGONIO ju je MANIJAK, oterana je iz zemlje - 12 ČINJENICA IZ ŽIVOTA LEGENDARNE GLUMICE!

Estrada

ŽIVOT MIRE FURLAN BIO JE BOLAN! Majka joj je umrla od raka, PROGONIO ju je MANIJAK, oterana je iz zemlje - 12 ČINJENICA IZ ŽIVOTA LEGENDARNE GLUMICE!

Podeli vest

Glumica Mira Furlan preminula je 20. januara u 66. godini usled posledica virusa Zapadnog Nila. Slavna glumica nije imala lak životni put. Za vas smo pripremili 12 manje poznatih detalja iz njenog života.

1. Bila je često u svađi sa majkom

Rasla je u veoma obrazovanoj porodici. Njen otac Ivan bio je istaknut naučnik, a majka je bila profesorka francuskog i jugoslavistike. Kako je svojevremeno izjavila, sa ocem je imala divan odnos, dok se sa majkom često svađala, zbog čega su joj s vremana na vreme stizala pokajnička pisma, sve dok joj kad je imala 16 godina nisu javili da joj je majka preminula od raka. 

2. Objavila je knjigu

Mira je svojevremeno za srpske medije priznala da radi na autobiografskom delu, koje je namenila svom sinu.

- Na početku pisanja sam zamislila da to radim za njega, tako sam našla adresata, što mi je kao piscu-amateru vrlo korisno: da znam kome se obraćam. 

Ona je 2010. objavila knjigu "Totalna rasprodaja". U opisu ove knjige stoji da je Mira njome predstavila svet u kom ima i prkosa i razumevanja i gorčine i nežnosti i dvojbi i ironije, ali je bez sumnje raskošan.

Foto: Printscreen You Tube mira furlan

3. Udala se za Srbina, pa su je Hrvati omrzli

1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića, te se njihovo poznanstvo brzo pretvorilo u ljubav. Započeli su vezu i glumica je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd - Zagreb. Hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

- Brakovi se raspadaju, kako u emigraciji tako i u normalnom životu, a naš je izdržao, što smatram velikim postignućem u svom životu. Najlakše ja odmahnuti rukom i reći: Adios, a najteže se izboriti za trajanje i kontinuitet. Ljudima se čini da će ih spasiti novi počeci, nove osobe, novi zanosi. Ali se novina brzo potroši i čovek se opet sretne sa samim sobom i vlastitim problemima. Rešenje, rekla bih, nikad nije u drugoj osobi, nego u nama samimab - rekla je ranije za "Stori" Mira Furlan.

Foto: printscreen Instagram georgemartin4u

Goran Gajić

4. Iz ljubavi sa Srbinom dobila sina

Mira Furlan je sina rodila 15. decembra 1998. godine, a u dogovoru sa tadašnjim suprugom Goranom Gajićem odabrali su neobično ime Marko Lav. Izrastao je u veoma lepog momka, živi u Americi, trenira boks i ne voli da se eksponira.

Glumica je izjavila da želi da njen sin nauči hrvatski jezik i da upozna prošlost svojih roditelja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Marko Gajic (@mark_gajic)

 

5. Mira Furlan je jedno vreme posećivala psihijatra

Mira je često odlazila kod psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom kazalištu, oduzet joj je i stan koji je nasledila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 pretnji smrću.

6. Film u kojem je imala jednu od glavnih uloga bio je nominovan za Oskara

Kada se 1985. godine Furlan pojavila u filmu “Otac na službenom putu” neverovatnom brzinom čitava bivša Jugoslavija ju je proglasila novom muzom na filmu. Ovaj film režisera Emira Kusturice bio je nominovan za Oskara. 

Ovaj film dobio je Zlatnu palmu na Kanskom festivalu.

7. Izgradila je karijeru u Holivudu

Od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji "Lost" kao Danijel Ruso, koja je zabeležila planetarni uspeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji. 

Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi. U svemirskoj operi "Babilon 5" igrala je Delen, ambasadorku Minbara svemirskoj stanici. 

8. Imala je anđeoski glas

U Los Anđelesu snimila je muzički album „Songs From Movies That Have Never Been Made“ (Pesme iz filmova koji nikada nisu snimljeni). Njen glas bio je upečatljiv, pevala je i u domaćim filmovima, od kojih se posebno ističe "Turneja" u režiji Gorana Markovića. A kako je to zvučalo, poslušajte klikom na link OVDE.

9. Ovako je govorila o Kaliforniji i okeanu

- U Los Anđelesu živim na lepom i plemenitom mestu, usred prirode, na mestu koje me leči i smiruje. Volim biti okružena drvećem, gledati kolibre i hodati po holivudskim brdima. Volim Kaliforniju. Volim veliko plavo nebo nad sobom i divlji okean. 

10. Bila je 9 godina na meti manijaka

Mira je bila jedna od najboljih glumica na ovim prostirima, ali i jedna od najlepših. Mnogi su uzdisali za njom, a, nažalost, jedan muškarac ju je čak i proganjao.

- Imala sam u Jugoslaviji jednog ludog obožavaoca koji mi je pisao neprestano devet godina. To me je veoma uznemiravalo. Dok sam živela sama, dolazio bi ispred mojih vrata i satima me molio da ga pustim unutra. Jedne večeri sam bila u pidžami, kada je zvonio. "Molim te, odlazi", rekla sam mu, ali sam odmah shvatila da je to greška. Sa takvim ljudima uopšte ne treba da se razgovara. Ovako, kontakt je već uspostavljen. Ja sam bila u njegovoj igri. A on je to znao. Počela sam da pozivam policiju, ali su oni bili beskorisni. Obično bi došla tri mačo-tipa i govorili mi da sam ja prelepa žena i čudili mi se što mi se nešto slično nije dešavalo i ranije. Tada sam srela Gorana - pričala je Mira za časopis "Profil" i dodala:

- Obožavalac je razvio sumanutu teoriju da je Goran podmetnut od strane policije da me nadzire. Svakog dana mi je slao pisma od 20 stranica. Nisam ih čitala, već sam ih sve bacala u đubre. Međutim, stvari su počele da budu zaista tužne, kada mi je doneo uverenje iz psihijatrijske bolnice da je potpuno zdrav. ‘To sam ja uradio za tebe, a šta ćeš ti za mene?’, pitao me je. Tada sam se zaista preplašila. Kad smo došli u Ameriku, stalno sam pitala Gorana da li se neko javljao od starih prijatelja iz Jugoslavije. Nije niko. Jedino je, nedavno, stigla razglednica od onog tipa, sa pozdravima. Sa te strane, teško je biti glumac. Vi ste u situaciji da vas stalno posmatraju. Vi ste onaj koji daje deo duše onima koji udobno sede u svojim foteljama, ispred svojih televizora.

11. Prvi posao u Americi joj je bio konobarisanje

Milena Dravić dala je Miri i Goranu svoje američke kontakte kako bi im pomogla da se snađu, a kako bi preživela Mira je najpre radila kao konobarica, zatim prodavačica i prevodilac.

Foto: Printscreen You Tube/RTS TV lica, kao sav normalan svet - Zvanični kanal

Milena Dravić je pomogla Miri da se snađe u Americi

12. Umrla od posledica virusa 

Virus Zapadnog Nila od kojeg je preminula glumica Mira Furlan je infektivna bolest koju prenose tigrasti komarci. Naziv je dobio jer je prvi put izolovan upravo u slivu Zapadnog Nila. 

Poslednje mesece je kao i ostatak sveta, provela u izolaciji, u Los Anđelesu, gde je živela i radila u filmskoj školi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija