• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/J.Ž.

25.01.2021

20:22

Psiholog: Aleksić je toj DECI BIO KAO OTAC, njegova dela su zato RAVNA INCESTU!

Estrada

Psiholog: Aleksić je toj DECI BIO KAO OTAC, njegova dela su zato RAVNA INCESTU!

Podeli vest

On je za te devojke bio kao član porodice, u njega su imale ogromno poverenje i nisu ni slutile šta može da im se dogodi. Na sreću, uspele su da prevaziđu stid, strah, osećaj krivice i prijave ga, kaže psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović

Glumica Milena Radulović (25), potom i glumica Iva Ilinčić (24) dale su iskaz u sudu o zlostavljanju koje su doživele od učitelja glume Miroslava Mike Aleksića, koji je decenijama uživao ugled najboljeg učitelja glume. Tužba koju su podnele, potom istupanje u javnost, doveli su do prave lavine. Prema nekim pisanjima medija, više od 20 žrtava Mike Aleksića podnelo je prijave...

Foto: Shutterstock

Više od 20 žrtava Mike Aleksića podnelo je prijave

Psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović za Ljubav i zdravlje objašnjava zašto je mladoj Mileni Radulović trebalo sedam godina da u sebi pronađe snagu i obelodani šta joj se dešavalo u školi glume, zašto je trpela ponavljanje nasilja, kao i kakva treba da bude uloga roditelja u životu adolescenta i zašto su polaznici ove škole imali više poverenja u svog učitelja nego u roditelje.

Poverenje

- Potpuno razumevanje za žrtvu tog uzrasta trebalo bi da postoji od javnosti. Žrtve su uglavnom bile maloletne u vreme kada su doživele zlostavljanje. Glumica Milena Radulović imala je 17 godina kada se to prvi put dogodilo, a onda se taj čin ponavljao... To je vrlo slično incestu. Aleksić je autoritet, on je vaspitavao, njemu su ta deca potpuno prepuštena. On je toj deci bio u ulozi oca. Roditelji su verovatno mislili da će on od njih napraviti ljude, glumce, umetnike. To su o njemu čuli. I poverili su mu svoju decu. Ali ono što je problematično jeste to što Aleksić nije dozvoljavao pristup roditeljima, niti je komunicirao sa njima. E to je diskutabilno... Roditelji su zbog njegovog ugleda pristajali i na to. Bilo kome da poverite dete vi morate da imate uvid u to šta on radi sa decom i da ponekad to i gledate. I da razgovarate sa vaspitačem, da imate lični kontakt. Ali Aleksić je to sve izbegavao. Čak su deca sama donosila novac kojim su plaćala časove, a roditelji su čekali napolju, nisu odlazili na sprat do učionica... Deca ulaze i izlaze sama i na neki način roditelju ostaje jedino da veruje vaspitaču u potpunosti. I verovali su. Jer, Mika Aleksić je bio veoma poznat u ovom gradu - kaže naša sagovornica.

Vaspitanje, ne ponižavanje

Ona napominje da su roditelji u Aleksiću videli vaspitača koji je strog, ali koji čini dobru stvar jer zahteva da mnogo čitaju, da ispunjavaju svoje obaveze... To je pozitivna strana, ali njegove metode su u potpunosti bile pogrešne, kaže ona.

Foto: Shutterstock

Decu suočavajte sa neispunjavanjem zadataka ali bez vređanja

- To da dete treba da ispuni svoje zadatke je u redu. Ali, kada bi izostalo vređanje, a da se ostalo samo na suočavanju - bilo bi sve u redu. Međutim, tu je bilo vređanja: debeli, jesi li ti glup, idi se umij, gluperdo... Suočavanje sa neispunjavanjem nekih zadataka je u redu i roditelji bi trebalo to da kažu detetu. Na primer: "Imao si vremena da igraš igrice, da gledaš u telefon, a nisi imao vremena da učiš." To je suočavanje sa činjenicama, ali nije propraćeno uvredama i posramljivanjem. A posramljivanje je metod koji je vrlo problematičan i može da dovede do nesigurnosti. E sva ta deca su slušala te uvrede, a u isto vreme u Aleksića su gledala kao u Boga, ponavljam, on je bio autoritet, najbolji učitelj glume. Bilo je komentara na izjavu radio voditelja da "nije isto da li te siluje Legija ili Mika". Moram reći - nije isto. Od jedne barabe vi to možete i da očekujete, ali od svog nastavnika ne - kaže psihoterapeut.

Nepristajanje na autoritete

Ipak, u celoj lavini komentara oko ovog slučaja našle su se i priče nekih roditelja ili samih glumaca koji, kako kažu, nisu pristajali na tu vrstu poniženja i maltretiranja i napuštali su čuvenu školu glume iako su imali želju da postanu glumci. Kako jedno dete ume da prepozna šta je maltretiranje, a drugo ne, i zašto ćuti ako ga prepozna?

Foto: Shutterstock

Najbolje je vaspitanje bez kazne, ono na dogovor

- Najbolje je vaspitanje bez kazne, ono na dogovor. Dogovorimo se: "Ti radiš ovo, ona ono, tata ovo. I kad završimo, idemo u park da se igramo." Dakle, svako mora da radi svoj zadatak. Ukoliko dete to ne uradi, nema igre. Detetu treba reći sve što mislimo, ali na prigodan način, da ono može da razume. Tako se gradi poverenje. Takvo dete bi verovatno reklo roditelju sve što ga muči. E sada, deca koja ne smeju da kažu roditeljima verovatno nemaju poverenje u roditelja, misle da ih roditelji neće razumeti ili će ih okriviti za nešto. Uglavnom je tu reč o deci koja žele da budu perfektna da bi ih roditelji prihvatili. Jer su se roditelji njima uvek hvalili. "Odlično uči i sve radi kako treba, ide kod Mike na časove, ide na klavir, sve stiže..." To je dete koje želi da udovolji roditelju i da zadrži idealnu sliku o sebi. I ukoliko se desi nešto za šta zna da je sramota, ono ćuti. Da se razumemo, deca od sedam godina znaju da je ružno da ga neko odrastao, na primer, poljubi u usta. Ono zna da je to pogrešno. Ako se to desi u porodici, kada to uradi rođak, blizak kućni prijatelj, ujak, teča ili autoritet kao što je Mika Aleksić, koga su ta deca volela i cenila, deca znaju da je to pogrešno, ali se nisu žalila roditeljima zato što ih je sramota. Osetila su krivicu. Svako dete prepozna da je to loše, samo je razlika da li će reći roditeljima ili ne. Tamo gde se dete oseća potpuno sigurno kod svojih roditelja, gde ništa nije tabu tema, ono će reći. S druge strane, imate decu koja su otišla sa tih časova jer su to buntovna deca koja ne priznaju autoritete. Često ne priznaju ni autoritete roditelja - kaže naša sagovornica.

Bravo za Milenu i sve ostale devojke!

Naša sagovornica daje bezrezervnu podršku Mileni i devojkama, kao i svim devojkama, ženama, muškarcima, koji su prijavili nasilje i zlostavljanja.

Foto: Printscreen You Tube

Tatjana Firevski Jovanović

- Potrebno je mnogo godina da žrtva sazri, da to iskustvo elaborira i da se oslobodi osećaja krivice i da to obelodani. Mileni se to očigledno desilo, što je dobro. I pre nego što je sve ovo uradila, ona je rekla svojim roditeljima i sada ima njihovu podršku, što je veoma važno. Mnogi ljudi su doživeli slične stvari. Ja radim sa ljudima i kada se kroz razgovor vraćamo u detinjstvo i mladost, mnogo njih mi kaže da je doživelo sa 13 ili 14 godina da neki mator čovek iz porodice ili kućni prijatelj dobacuje, neprimereno dodiruje ili bude vulgaran kada ostane sam sa njima. Mnogo je takvih situacija koje nisu obelodanjene. Svuda ih ima i dobro je što je krenulo sa rušenjem mitova, to jako je dobro. Ovo prikazivanje realnosti je upozorenje onima koji to rade da to više ne može da im prođe. I, dobro je da ta dela ne zastarevaju - kaže psihoterapeut Tatjana Firevski Jovanović.

IVA ILINČIĆ NOVIM POTEZOM ODUVALA - Stojim uz ŽRTVE, milion žena pored mene... Svi komentarišu njenu novu OBJAVU o MIKI i SILOVANJU! /FOTO/

KONAČNO JE SMOGLA SNAGE DA SE OGLASI! Majka Milene Radulović uputila emotivnu poruku!

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Boris

pre 3 godine

Psiholozi i psihijatri koga ti izlecise da mi je znati a to da je ravno incestu to je smesna konstatacija ,gospodjo ne treba biti psiholpg da se zakljuci da je gosp.Mika nemoralan covek a isto da nisu ove glumice cvecke one nisu bile device u vreme Mikinog navodnog silovanja ne pitate se zasto nisu moralne zasto su imale sexualne odnose pre braka zasto to je kljuc ,Mika kao stari nemoralni lisac je znao tacno ko su one sumnjam da bi napastovao cistu nevinu devojku

Stojan

pre 3 godine

Ako je to toacno gospodjo ali treba prvo da se utvrdi dali ima krivice. Pa zasto svi jure da osude coveka dok se jos ne zna dali je kriv. U cemu je stvar? Dali to pokazuje da ima neka krivica kod tih osoba? Veoma je to cudno. Postoje razni slucajevi a jednu nikad necu zaboraviti gde je cerka optuzila oca za silovanje. Nista nije dokazano, otac je oslobodjen a ona je posle nekoliko meseci priznala da je izmislila. Zasto se neko ne zapita dali tim glumicama treba promocija, da budu zapazene?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Srbija