• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.10.2015

21:55

SPECIJALNI RAT U CRNOJ GORI: Zemlja na raspeću, bira između NATO i Rusije!

Balkan

SPECIJALNI RAT U CRNOJ GORI: Zemlja na raspeću, bira između NATO i Rusije!

Podeli vest

Tvrdnje lidera DF Andrije Mandića da je premijer Milo Đukanović napustio Crnu Goru imaju za cilj izazivanje haosa u zemlji, tvrdi vladajući DPS*Iako ima indicija da iza protesta opozicije stoji Rusija, čudno je da je i ambasada SAD podržala "pravo građana na okupljanje" Analitičari: Očigledno je da se u Crnoj Gori vodi neka vrsta "specijalnog rata"

Protesti crnogorske opozicije, koja već 24 dana u Podgorici traži ostavku vlade, kulminirali su u nedelju uveče kada je lider Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić pred nekoliko hiljada građana preneo dezinformaciju da je premijer Milo Đukanović napustio zemlju!

Predstavnici vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) oštro su demantovali tu vest tvrdeći da se Đukanović u tom trenutku nalazio nekoliko stotina metara odatle na sednici Veća za nacionalnu bezbednost.

Oni su optužili Mandića da na taj način želi da izazove haos i paniku u Crnoj Gori. Sa druge strane, iako postoje indicije da iza protesta opozicije stoji Rusija koja se protivi ulasku Crne Gore u NATO, veoma je zanimljivo da je i ambasada SAD u Podgorici, doduše blago, podržala proteste uz konstataciju da "građani imaju pravo na mirno okupljanje".

Analitičari tvrde da je očigledno da se u Crnoj Gori vodi neka vrsta specijalnog rata.

Ruski faktor

Vojni analitičar Aleksandar Radić kaže za Informer da je lažna informacija lidera DF Andrije Mandića o bekstvu Mila Đukanovića iz zemlje imala za cilj da se stvori panika i okupi još veći broj pristalica.
 

- Mandić je očigledno želeo da stvori sliku da je već ostvario političku pobedu, a upotreba takve izjave spada u domen specijalnog političkog psihološko-propagandnog rata. On je na taj način pokušao da mobiliše ljude, naročito one koji su se lomili da li da izađu na ulicu ili ne - ističe Radić i dodaje da sve što se proteklih dana dešavalo u Crnoj Gori ukazuje da iza protesta stoji ozbiljan upliv stranih političkih faktora.

Reuters

Za političkog analitičara Dušana Janjića nema dileme da se Rusija direktno umešala u unutrašnju politiku Crne Gore.
 

- Moskva se očigledno meša u unutrašnje stvari Crne Gore! Opozicija ne treba da sledi interese Moskve, koja je odlično procenila momenat da napravi veliku gužvu! Treba da sednu i da razgovaraju s vlastima, a ne da policija bude štit između dve zaraćene strane - ocenjuje Janjić, i dodaje da se u saopštenju Kremlja, koje je izdato u subotu nakon što je policija prekinula protest opozicije, uočava indirektna pretnja po državu ako nastavi put ka NATO.

I politički analitičar Boško Jakšić smatra da uzrok protesta leži u potpunoj podeljenosti crnogorskog društva po pitanju ulaska Crne Gore u NATO i njenog udaljavanja od Rusije.
 

- Vlast očigledno ima apsolutnu podršku Amerike, jer bez nje ne bi ni mogli da uđu u NATO. S druge strane Rusija je prošle godine, kada je prvi put najavljeno da bi Crna Gora mogla ući u NATO, ocenila da je to neprijateljski gest i tog stava se Rusi i dalje drže. Moskva ima jako uporište u crnogorskim opozicionim strankama, posebno onim koje su prosrpski orijentisane i to je glavni izvor sadašnje tenzije u Crnoj Gori - kaže Jakšić.

On tvrdi da opozicija u Crnoj Gori za sada nema nikakve šanse i da su ovi protesti unapred osuđeni na propast.
 

- Ne vidim da postoji mogućnost da se u Crnoj Gori ponovi petooktobarski scenario. Milo Đukanović ima sigurno glasačko telo. Priče da će deo policije stati na stranu opozicije takođe nisu utemeljene na realnim pretpostavkama. Snage reda u Crnoj Gori imaju siguran posao i teško da bi rizikovale da izgube službu bez obzira koja su politička opcija - smatra Jakšić.

Reuters

EU i SAD umešane?

Tvrdnje da iza protesta u Podgorici stoji isključivo Rusija opovrgava činjenica da je i ambasada SAD u Podgorici u svom saopštenju "podržala slobodu okupljanja" naroda u glavnom gradu Crne Gore.

- Američka ambasada poziva sve strane da pokažu suzdržanost i poštovanje vladavine prava uvažavajući princip slobode okupljanja, demonstracije treba da budu mirne - saopšteno je iz Ambasade SAD.

Oglasila se i bivša poslanica u Evropskom parlamentu (EP) i bivša šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak. Ona je Đukanovića nazvala autokratom koji je sebe postavio iznad zakona.
 

- U Crnoj Gori, zemlji kandidatu za članstvo u EU, autokratski premijer je postavio sebe iznad svih zakona hapseći mirne demonstrante - napisala je Pakova na Tviteru i zatražila reakciju Evropske unije.

cdm.me

Povređeno 50, uhapšeno 30

Tokom demonstracija u Podgorici u subotu i nedelju povređeno je 35 učesnika protesta i 15 policajaca i privedeno 30 građana. Do okršaja je došlo prvo u subotu ujutro, kada je 250 policajaca počelo akciju uklanjanja bine i šatora, koji su 20 dana stajali na glavnom podgoričkom Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog.

Napad na Pink M

Redakcija televizije Pink M zasuta je kamenicama u nedelju uveče tokom protesta crnogorske opozicije u Podgorici, a napadnuta je i novinarka te kuće Ivana Drobnjak. Sindikat medija Crne Gore i Delegacija EU u toj zemlji najoštrije su osudili napad na redakciju televizije Pink M.

Pisali, pa izbrisali

Mediji u regionu se protestima u Crnoj Gori bave uglavnom na nivou agencijskih izveštaja, samo je jedan beogradski medij, izveštavajući o događajima iz Podgorice, u nedelju uveče objavio da se Crna Gora nalazi na ivici građanskog rata. Međutim, zanimljivo je da su već sledećeg jutra povukli gotovo sve vesti na tu temu sa svog internet portala, dok naslovnu stranu svog štampanog izdanja nisu mogli da obrišu.

PROČITAJTE JOŠ:

SPECIJALNI RAT U CG: Đukanović u zgradi vlade, a opozicija tvrdi da je pobegao!

SMIRUJE SE PODGORICA: Završen protest, opozicija uputila ultimatum Đukanoviću

FRKA U PODGORICI Neuspeo pokušaj uklanjanja šatora opozicije!

SKANDIRALO SE PUTINU! Nastavljeni protesti u Podgorici


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Borna

pre 8 godina

Janjic lobista nato-a u Srbiji i Sorosev stipendista i Jaksic veciti dopisnik iz Rima ciji je najveci domet vrhunski poznavalac kafe. Oba moralne amebe.

golub

pre 8 godina

Crna gora i pola Bosne bile su prioritet zadnjeg otadzbinskog rata.Kosovo niko nije ni sljivio i mislili su lakocemo!kuhinja SANU i Franc.7 smislio humano preseljenje i krilaticu svi srbi u jednoj drzavi.Mi dodali Srbija do Tokia a danas pevamo Srbija manja nego Nokia.Posle qeba.a nema kajanja.Laka vam noc muzikanti i konobari.

drina

pre 8 godina

niko iz vlasti ne reaguje na proteste okrenuli su ledja opoziciji u cg,neodgovara im pad djukanovica mnogo zna i vrsi im usluge kriminalne.u srbiji se ocekuje takva situacija posle dolaska vucica iz moskve na koju stranu ce se odluciti.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija