• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer/Alo

23.04.2016

23:56

CIA USLOVILA BOSNU: Šef američke obaveštajne agencije doneo samo jedno naređenje!

Balkan

CIA USLOVILA BOSNU: Šef američke obaveštajne agencije doneo samo jedno naređenje!

Podeli vest

Iznenadna poseta Džona Brenana, direktora američke Centralne obaveštajne agencije (CIA), Bosni i Hercegovini, jasna je poruka Amerikanaca da od vlasti i službi u BIH žele konkretne akcije u borbi protiv islamista, kaže ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević

- SAD želi konkretne akcije, a službe u BiH izvode šou programe koje nazivaju borbom protiv terorizma. Naime, nisu presečeni tokovi finansiranja terorista i nema nijedne finansijske operacije koja je zaustavljena. Islamisti se nesmetano finansiraju i naoružavaju, nisu pod adekvatnim merama nadzora.

Glumimo da nešto radimo kao, recimo, u akcijama „Damask 1“ i „Damask 2“, a ništa ne radimo. Kaznena politika je nikakva, jer ukazuje da teroristi mogu nekažnjeno da rade šta hoće. Takođe, Amerika je svesna i propagande koja se u BiH nesmetano odvija sa terorističkih portala - navodi Galijašević.

ŠEF CIA U "TAJNOJ" POSETI SARAJEVU: Evo šta je prvi operativac Amerike radio u Bosni!

Ističe da dolazak Brenena može samo koristiti Zapadnom Balkanu da se konačno promeni politika. 
- Ovo je krajnji čas. Ovo nije poseta koja podrazumeva preporuke i savete, toga je bilo i previše, već je reč o tome da će biti sankcija, kažnjavanja i da se akcije moraju sprovoditi u borbi protiv terorizma.

informer.rs

Njegov dolazak je i poruka da se Amerika u BiH protiv terorizma neće više boriti preko posrednika. Znači, nema preko nekoga, idemo direktno. Ovo je konačna, direktna komunikacija u brobi protiv terorizma - kaže Galijašević i dodaje da CIA u ovom trenutku uviđa da može doći do obaveštajne konfrontacije tri obaveštajne službe - iranske, saudijske i turske, i da bi to moglo rezultirati terorističkim akcijama u samoj BiH, ali i na Zapadnom Balkanu.

 Povod njegovom dolasku su, s jedne strane, obaveštajni podaci koje je dobio u Saudijskoj Arabiji o povećanom angažmanu turske obaveštajne zajednice i vojske. Turska je digla vojne efektive u BiH u okviru operacije „Altea“, a s druge strane pokušava da kroz pritisak prema Evropi podrži određene grupe u trgovini oružjem i prebacivanju oružja.

Public

To je, naravno, povezano i sa velikom akcijom Interpola koja je otkrila oružje koje ide iz BiH ka Zapadnoj Evropi. Drugi razlog je što je Saudijska Arabija primetila pojačano delovanje Irana i to što je ostala bez dosadašnje podrške u BiH.

Naime, u Islamskoj zajednici u BiH ne podržavaju više Saudijsku Arabiju, ali iz bezbednosnih krugova u BiH podržavaju Tursku, što brine Saudijsku Arabiju, kao i pojačano učešće iranske službe - navodi Galijašević.

Islamisti prete i Srbiji

Galijašević navodi da su islamisti pretnja i Srbiji, a ne samo BiH. - Islamisti su pretnja Srbiji i preko Sandžaka, ali i preko Kosova, preko Preševske doline. Ta pretnja je ozbiljna. Srbija je, kao i BiH, deo te globalne koalicije u borbi protiv terorizma.

screenshot

Međutim, Srbija vodi principijelnu borbu. Postoji ozbiljna politička volja i zato nema potrebe za tim dodatnim pritiscima na Vladu Srbije ili MUP, jer niko ne sumnja u opredeljenost Srbije da se bori protiv toga. Nema potrebe da Džon Brenan na bilo koji način preti i maše prstom prema Srbiji. Njegov dolazak je podignuti prst prema BiH.

Naime, neiskreno je ponašanje u BiH, jer tu nema političke volje na zajedničkom nivou. Ne može se protiv terorizma boriti na entitetskom nivou, jer je samo tužilaštvo BiH nadležno za tu vrstu krivičnog dela, znači iz Sarajeva, a u Sarajevu ne postoji politička volja - navodi Galijašević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sudija

pre 7 godina

Mogu zapoceti jos jedan rat protiv Srba koji ce im biti i poslednji.\n

batabosque

pre 7 godina

Амери се убише од искрености. Пре ће бити да су подигли средњи прст према свима, а МУХАЏЕДИНИМА донели паре и планове за конкретне акције. Ојха!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija