• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2016

19:15

MIROSLAV LAJČAK: Hrvatski ministar Kovač me uverava da Hrvatska podržava proširenje!

Balkan

MIROSLAV LAJČAK: Hrvatski ministar Kovač me uverava da Hrvatska podržava proširenje!

Podeli vest

Slovačka i Hrvatska podržavaju proširenje Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući Srbiju, složili su se danas u Bratislavi šefovi diplomatija dve zemlje Miro Kovač i Miroslav Lajčak

Hrvatski i slovački ministri su tokom današnjeg sastanka u Bratislavi razgovarali o više tema, uključujući napore Srbije da se priključi Uniji, prenela je slovačka agencija TASR.

- Važno je to što me ministar Kovač uverio da Hrvatska zaista podržava proširenje, kao i usvajanje evropskih standarda od strane pojedinačnih zemalja u regionu. Verujem da će se to uskoro iskazati i u praksi- naveo je Lajčak.

POVERLJIVA DOKUMENTA EVROPSKE KOMISIJE! Brisel odbio hrvatske prigovore: SRPSKI ZAKON NIJE SPORAN!

Hrvatska, koja je 1. jula 2013. posala 28. članica EU, početkom meseca je blokirala otvaranje pregovaračkog poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima sa Srbijom jer se protivi srpskom zakonu o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine počinjene u ratu na području bivše Jugoslavije, podseća TASR.

Na pitanje novinara na konferenciji za štampu o Srbiji, Kovač je istakao da nema evropske zemlje koja bi bila zainteresovanija za proširenje EU na zemlje Zapadnog Balkana od Hrvatske.

HRVATSKI MINISTAR KOVAČ: Ne može Srbija da bude sudija i policajac!

Neophodno je, međutim, da se ispune kriterijumi za priključenje kako bi te zemlje bile pouzane, naveo je hrvatski ministar.

- Hrvatska će podržati Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Srbiju u njihovim naporima da se pridruže EU- potvrdio je Kovač.

Lajčak je priznao da politika proširenja nije popularna u svim članicama EU, ali je dodao da je ona važna iz perspektive Slovačke, budući da motiviše zemlje kandidate za promene, reforme i usvajanje evropskih standarda.

- Poručio sam svom hrvatskom kolegi da je proširenje među prioritetima skorog predsedavanja Slovačke EU i detaljno smo razgovarali o svakoj zemlji, uključujući očekivanja šta bi moglo da bude postignuto tokom šestomesečnog predsedavanja Slovačke- naveo je Lajčak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 7 godina

Ustaše neče dozvoliti da Srbija otvori pregovore dok EU ne preduzme mere protiv Hrvatske. Bolestan narod sa Ustaškom vladom.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija