• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.05.2016

13:52

OPET BI DA OTIMAJU TUĐE: Hrvati ne prestaju da svojataju Nikolu Teslu!

Balkan

OPET BI DA OTIMAJU TUĐE: Hrvati ne prestaju da svojataju Nikolu Teslu!

Podeli vest

Stav Svetog arhijerejskog Sabora SPC, koji je patrijarh Irinej preneo predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, da urna Nikole Tesle bude položena u hramu Svetog Save na Vračaru, ponovo je danas povod da hrvatski mediji pišu kako je ovaj naučnik svetskog glasa zapravo bio Hrvat

"Hrvatski i američki izumitelj svetskog glasa rođen je u ličkom mestu Smiljanu 1856., ali je gotovo celi život radio u SAD-u gde je i ostvario sve izume. Umro je u Njujorku 1943. u dobi od 87 godina", navodi riječki Novi list.

U ovoj kratkoj rečenici sve je tačno osim da je Tesla hrvatski izumitelj.

Tesla je, naime, rođen u srpskoj porodici koja je živela u malom mestu Smiljanu, u Hrvatskoj, koja je tada bila u sastavu Austrougarskog carstva.

Svetsku slavu stekao je u SAD gde je i proveo najveći deo svog života.

Tridesetog jula 1891. Nikola Tesla je dobio američko državljanstvo, u SAD je živeo, a tamo je i umro.

Upravo ovi podaci doveli su do toga da se čak i danas, 73 godine nakon njegove smrti još raspravlja o nacionalnoj pripadnosti slavnog naučnika.

I svaka strana u "sporu" ima svoje argumente - Srbija poreklo, Hrvati zemlju rođenja, a Amerika državljanstvo slavnog naučnika.

Tačku na ovu raspravu zapravo je stavio sam Nikola Tesla još davne 1936. godine u telegramu koji je poslao hrvatskom političaru Vlatku Mačeku, a u kojem je napisao:

"Hvala na mnogo cienjenoj čestitki i počasti, jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine. Živeli svi Jugosloveni".

Taj telegram je nebrojano puta citiran, premda ima i onih koji osporavaju njegovu autentičnost.

Inače, urna sa posmrtnim ostacima Nikole Tesle doneta je u Beograd 1957. godine po želji člana Tesline šire porodice, dr Milice Trbojević, kao pravnog naslednika Tesline zaostavštine koja je to pravo stekla nakon smrti Save Kosanovića, sina Tesline najmlađe sestre Marice Kosanović.

Urna je pohranjena u Muzeju Nikole Tesle, a Crkva se zalaže da ona bude preneta u hram Svetog Save na Vračaru.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragomir

pre 7 godina

Ало,господо покатоличени срби који се ПОД МОРАЊЕМ изјашњавате као ,,хрвати,, реците свету да је отац Николе Тесле био православни свештеник.Знате ко је то?Онај који има славу.Онај који се крсти са три прста ... Чело,стомак,десни део груди па срце!ХРВАТИ као нација НЕ ПОСТОЈЕ!Језик им није признат и јасно им је саопштено од Светског института за језике ДА СЕ У ХРВАТСКОЈ ГОВИРИ СРПСКИМ ЈЕЗИКОМ!Шта ли су им католици сипали у воду да живе у страху јер не смеју да кажу да су срби?Свој народ би вешали о врбе или правили паприкаш?КАНИБАЛИ!

Antifamo

pre 7 godina

Pa pravoslavlje nije nacija.Koliko znamo iz istorije,Tesla je samo jedan dan bio u Srbiji.Ali ko ce u lazi sa Srbima.Otac nacije Dobrca Cosic je najbolje okarakterisao Srbe i srpsku laz kao njihov nacin zivota.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Otac srpske nacije je - Sveti Sava, tek toliko neznalicama i hohštaplerima koji ništa od Dobrice ni pročitali nisu, a spominju ga ovde ...Nek Vam Bog bude, u vašem - elementarnom neznanju...!!

bosa

pre 7 godina

sve oni to jako dobro znaju zato i mrze toliko sve što je srpsko,a za teslu pokušavaju jer nemaju nikog svog,a to boli.

Lala iz Banata

pre 7 godina

Само нека врате споменике које су му минирали, у свим протеклим ратовима, и које су бездушно рушили и по Босни јер их подсећају на српство,,,Сад им треба кад су схватили - Тесла је ВАСИОНА...!!

Ivica

pre 7 godina

E pa Srbi da vam kazem da mi svojatamo i svojatacemo N. Teslu iz razloga sto se pametniji covjek na prostorima sadasnje RH ranije a ni do sada nije rodio.Kad se Tesla rodion u Smiljanu mi nismo bili samostalni.Jesmo mu u domovinskom ratu spalili kucu, jer ste vi Srbi crpili njegovu duhgovnu snagu za svoj opstanak u RH.Znate li vi da je nama Gojko Runjanin , Srbin, napisao himnu, a on je rodom iz Gline.E vidite mi smo u Glinskoj crkvi ,,Preobrazenje,, poklali oko 1600 Srba, samo nam je utekao Ljuban Jednak, a da nije to se nebi saznalo.Zasto smo to radili.Zbog Runjanina, jer ste se i sa njim ponosili.Mogao bi ja vama u nedogled nabrajati koliko su Srbi doprinjeli u izgradnji Hrvatske, da ne govorim u NOB-i, e zato su vas nase Ustase klali,,a fala Bogu eto nasa ideologija Ustaska vaskrsava.Mi se ponovo spremamo na ,,Staljingrad,,znate vi dobro sta ja vama porucujem.Ovo malo sto vas je ostalo bit ce Hrvati.Imamo mi ovdje Hrvata sa prezimenom Jovanovic,Petrovic,Kovacevic, Jovic i da ne nabrajam,jer da ih nema,bilo bi nas malo.Zato vam preporucujem, ne dirajte nam Teslu jer nas nbema tko drugi prestavljati u svjetu.Sa stovanjem, Hrvat iz Livna.

Lutvo

pre 7 godina

Oni moraju prisvajati tudje zato sto nemaju nikoga pametnog. Neka prisvoje Pajtica on saradjuje s njima.

zoran

pre 7 godina

Ја сам додао још један глас да ми се свиђа овај Драгомиров коментар и сабере се укупно плус један али кад изађем са странице и касније се вратим, мој глас је избрисан. Зашто?

milan

pre 7 godina

pop irinej nema nikakvo pravo da svojata nikolu teslu prvo on je bio ateista i kao takvog crkva je teslu kao ludaka proterala iz srbije i zato urnu nikole tesle sahraniti u aleji velikana drugo nespoivo je učenje crkve sa genijem jer crkva satanizuje sve velike umove i sve one koji streme ka prosperitetu a crkva nas vraca u srednji vek gde je inkvizicija spaljivala na lomači svakog ko je mislio drugačije od crkve n

Misa_Zemun

pre 7 godina

Pa i nije baš tako. Crkva je ranije umislila da je avangarda čovečanstva samo zbog toga što je sveštenstvo bilo obrazovano a vernici samo delimično. U tom smislu ko god je bio protiv njihovih uverenja je morao biti sankcionisan jer sila Boga ne moli. U većini slučajeva je crkva grešila i satanizovala sve one koji su govorili naučnu istinu jer tom istinom su umanivali "moć" Boga i mit nastanka sveta. Danas je već drugačije jer vernici i ateisti su daleko obrazovaniji i brojčano su intelektualno nadmoćni nad crkvom i zato crkva mora tome da se prilagodi ili nestane! Bajke imaju svoj rok trajanja (za sad viševekovni) i ako u neko dogledno vreme ne dođe do opipljivih dokaza postojanja Boga, crkva će definitivno nestati. Nemojte zaboraviti da u istoriji su vođeni krvavi verski ratovi i kako je Bog reagovao na njih? Nikako. Ako nije, a trebalo bi, pitanje je da li ga uopšte ima? Ako ga ima, a on sve to je mirno gledao, pitam se da li se uopšte treba slepo klanjati takvom stvorenju? Po meni treba ali sa rezervom jer bolje je imaginarno verovati u nešto nego u ništa jer ljudi koji ne veruju u ništa su po pravilu najlošiji soj čovečanstva.

Kutuzov

pre 7 godina

Da je Nikola Tesla slucajno bio u svom rodjenom selu kad je proglasena genocidna ndh,sad bi mu kosti lezale pod Jasenovackom travom.Sahranjen je uz pesmu \"Tamo daleko\",a mozda ce kopije reci da je to njihova pesma.\n

tamo amo

pre 7 godina

Gospodo, svaka ptica svome jatu, svaki bratac svome bratu. Tesla Srbima, a hrvatski sin Josip Broz Hrvatima. Sramota je što ga Srbi drže u Beogradu (ako je tamo), što veliki hrvatski sin nije sahranjen u Zagrebu. Svakom narodu pripadaju njegovi velikani, a nekim narodima tuđe izabrani ili svoji odbačeni. Hrvati se odrekli svog oca komunizma, dadoše ga Srbima da ga čuvaju, u znak zahvalnosti za dve pokrajine.

citateljka

pre 7 godina

Nikola Tesla je bio ponosan na svoj srpski rod i hrvatsku domovinu - po njegovim recima!!!! Ne svadjajte se vise i ne pravite mrznju.

hok

pre 7 godina

Pa kad nemaju svoje otimaju od nas,i jezik i naucnike i kulturu i teritoriju i cirilicu i ....Pitanje je ko ih podrzava u tome.Uzgerd 1904 lika je imala i dobila apsolutnu autonomiju.Tako da nikad nije bila deo hrvatske,bar ne do 1918.

mara

pre 7 godina

Pustimo VELIKANA TESLU da pociva u miru. Koliko godina u svome zivotu je trebao Srbiji i Hrvatskoj. Gde je najduze ziveo.Tesla je toliko VELIKI da ga neki nikad nece svatiti.

bane

pre 7 godina

Ove cinjenjice su nesporne i to da je Tesla Srbin i da mu nije mesto u muzeju. Na osnovu toga treba doneti prikladnu odluku.

Radomir Putnik

pre 5 godina

Пре свега, Никола Тесла није рођен у Аустроугарском царству, већ у аустријској Хабзбуршкој монархији !!! Аустро-Угарска је настала тек 1867. године, а Тесла је рођен 1856. године, дакле када је Тесла имао 11 година. А Хрвати су за време другог светског рата побили преко 30% Теслине ближе и даље родбине, па су споменици најмања штета коју су нанели. Својатање не може да избрише злочине и поништи историју !

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija