• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

30.06.2016

20:16

PLAVA ZASTAVICA NA JADRANU: U Crnoj Gori 25 plaža proglašeno za ekološki raj!

Balkan

PLAVA ZASTAVICA NA JADRANU: U Crnoj Gori 25 plaža proglašeno za ekološki raj!

Podeli vest

Čak 25 plaža u Crnoj Gori ove godine je ponelo prestižno međunarodno priznanje "Plava zastavica" koje se dodeluje morskim dobrima koji ispune čak 32 ekološka kriterijuma

Koliko je ovo veliko priznanje najbolje svedoči podatak da su za dobijanje "Plave zastavice" neophodni izuzetno visoki standardi iz četiri oblasti - kvaliteta morske vode, usluga i sigurnosti na plažama, zaštite životne sredine i obrazovanja i informisanja o ekološkom vrednostima. 

Odluku o dobijanju "Plave zastavice" donosi međunarodni žiri koji se sastoji od predstavnika UNEP-a (Programa Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine), UNWTO-a (Svetska turistička organizacija), ILS-e (Međunarodne federacije za spasilaštvo),  EEA (Evropske agencije za zaštitu životne sredine), IUCN-a (Svetske Unije za zaštitu prirode), međunarodnog eksperta za ekološko obrazovanje, predstavnika ICOMIA (Međunarodnog saveta udruženja marina) nezavisnog eksperta za ekološko obrazovanje i predstavnika  FEE (Fondacije za ekološku edukaciju), koja i sprovodi ovaj program.

Neke od plaža sa "Plavom zastavicom" u 2016. 

1. Kupalište "Club Hotel Riviera" - Herceg Novi
2. Kupalište "Kalardovo" - Tivat
3. Kupalište "Blue Beach" - Budva
4. Kupalište "Paradiso" - Bar
5. Kupalište "Pearl beach" - Ulcinj

SKUPLJA DARA NEGO MERA: Ovo će vam debelo naplatiti u Grčkoj, Crnoj Gori...

Međunarodni žiri razmatra kandidature dostavljene od strane Nacionalne komisije koju u Crnoj Gori formira Ministarstvo nadležno za poslove turizma, a koja se sastoji od predstavnika Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, ministarstava nadležnih za poslove turizma i zaštite životne sredine, Lučke kapetanije, Crvenog krsta Crne Gore i dva predstavnika nevladinog sektora.

LETNJA SEOBA SRBA! Pola miliona naših turista navalilo na Grčku!

Učešće u programu "Plava zastavica" je dobrovoljno i zavisi od inicijative korisnika kupališta. Svaki korisnik kupališta ili marine koji želi da se kandiduje za ovaj program predhodno mora da sprovede obaveznu dvogodišnju "pilot fazu" tokom koje se prati uspešnost u ispunjavanju zahtevanih kriterijuma, kao i kvalitet morske vode, na osnovu kojih stiče pravo da se kandiduje za dobijanje Plave zastavice.

U Crnoj Gori ovo priznanje se dodeljuje od 2003. godine, a broj kupališta sa Plavom zastavicom raste svake godine. Prošle godine ih je bilo 18 a ove 25 što je veoma veliko povećanje. Uz to u Crnoj Gori je i 10 kupališta uključeno u pilot fazu ovog programa, što najbolje svedoči koliko naše komšije vode računa o ekologiji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nela

pre 7 godina

pa kakva laz mi Srbi iz Srbije smo stvorili crnogorski turizam pokupovali smo njihove placeve pod sipkom zbunjem korovom kamenjem i maslina ocistili okrcili izvadili kamenje stedili placeve izgradili ingra strukturu puteve struju izvorsku vodu i onda su nas prozvali paradajz turistima a sad su izgradili na plazama hotele i izlivaju kanalizaciju u more mojoj deci se toalet papir uvuce u vlasi kose pa istu nemozes iscesljati a u julu jos mozes ujutru doci na plazu da te ne idari vonj smeca i kanalizacije tj fekalija koje ispustaju direktno u more a sad kao imaju ekoloske plave zastavice pa da sve je organsko i sve se reciklira kao i organski izmet koji hrani kozu turista a i ribice.Prava ekoloska drzava, crnja govna.\n

darko

pre 7 godina

pa gde u Budvi imas cisto more.\nNikad u Crnu Goru. Svi neljubazni i neprijatni\n\n

simce

pre 7 godina

ko zna gde ima Plaze da mogu i nase ljubimci da se kupaju bez da nas oteraju ?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija