• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

07.11.2016

20:34

ŠVAJCARSKI MEDIJI: Evropski džihadizam je rođen u BiH!

Balkan

ŠVAJCARSKI MEDIJI: Evropski džihadizam je rođen u BiH!

Podeli vest

Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora, imao je uticaja na islamiste u Švajcarskoj, piše švajcarski list "Noje Cirher cajtung", a prenosi avaz.ba

List piše o širokorasprostranjenoj mreži islamista koja vuče korene sa Balkana. Jedan od islamistickih centara u Švajcarskoj, sa kojim je Bosnić povezan, jeste džamija An-Nur u Vintertureru, u kojoj je švajcarska policija izvršila antiteroristicku raciju i uhapsila propovednika te džamije šeika Abdurahman.

- U sredu je uhapšen i trenutno se nalazi u istražnom zatvoru. Njemu se prebacuje da je pozivao na ubistvo omraženih. Ipak, Abudrahman nije pojedinačni slučaj. On je deo sistema. Još pre ovog Etiopljanina u istoj džamiji propovedao je imam koji je bio vrlo sporan. Ipak, oni su samo deo mreže koja je odgovorna za radikalizaciju uglavnom mladih muslimana - piše švajcarski dnevnik.

(VIDEO) RASULO U ISLAMSKOJ DRŽAVI: Najviši funkcioneri ID opljačkali blagajnu i pobegli, džihadisti krenuli u poteru!

"Noje Cirher cajtung" tvrdi da je "mreža međunarodna i daleko rasprostranjena".
 

Informer

- Poznato je da postoje veze između ekstremista iz Vinterturera i eksponenata iz Nemačke i Austrije. Jedan drugi trag vodi na Balkan: Bilal Bosnić, propovednik koji zagovara mržnju iz bosanskohercegovačkog Bužima je imao direktan uticaj na osobe na islamističkoj sceni u Vintertureru. Ovo proizilazi iz presude Saveznog krivičnog suda u slučaju Sandro V. - piše švajcarski list.

Navodi se da se "samonazvani ''emir'', ujedno osoba koja potencijalno vuče konce na sceni u Vintertureru, trenutno nalazi u istražnom zatvoru".

AP PHOTO

- On nije opovrgao povezanost s ekstremistom. Koliko su često njih dvojica bila u kontaktu i koju vrstu kontakta i razmene su imali njegov advokat Sandro V. nije želeo da kaže. 44-godišnji Bosnić se radikalizovao tokom rata u BiH, kada se borio na strani džihadista koji su na Balkan stigli iz Avganistana. Oni su prvi put doneli radikalni islam u Evropu - stoji u tekstu.

List dalje za Bosnića navodi da je "nakon rata ovaj otac sedmoro dece postao vodeći čovek u BiH koji poziva na džihad".

- U svojim propovedima on otvoreno poziva na sveti rat u Siriji i na pristupanje Islamskoj državi. Njegove poruke nisu raširene samo na Balkanu. Bosnić i ostali militantni propovednici iz regiona su proteklih godina nastupali i u švajcarskim džamijama. Istraživanja pokazuju da selefijska mreža sa Balkana ima jak uticaj na one koji simpatišu džihad u Švajcarskoj".

"Noje Cirher cajtung" piše da "posmatrači smatraju da je posebno Vintertur, sa svojom velikom dijasporom sa Balkana, mesto koje je centar u tom smislu".

Isti list u dodatnom tekstu pod naslovom „Putevi evropskog džihada" piše da se "avganistanskim mudžahedinima građanski rat na Balkanu između bosanskih muslimana i Srba početkom devedesetih učinio kao božija intervencija".

- Islamisti su u bosanskom ratu prepoznali ne samo lokalni rat protiv Srba. U njihovim očima je bilo reči o tome da celokupni muslimanski svijet odbrane od hrišćanstva i celog Zapada. Islamista Madžid Navaz je u svojoj autobiografiji napisao da je evropski džihadizam rođen u Bosni - piše "Noje Cirher cajtung".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 7 godina

Stà se cudite tek ce te da vidi te stà Je terorizam ,puna Je Bosna terorista koje ste vi sami stvoriti

NNNY86

pre 7 godina

Ma sta kazete? Ma nije moguce!!!\nA mi kad smo pricali skim se borimo i kad su nam sekli glave tada vas je bolelo uvo a sad su odjednom dzihadisti!!!! M vam j!

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17