• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.02.2017

19:48

ZAEV POSLE RAZGOVORA SA IVANOVIM: Predsednik tražio dokaze da imamo većinu!

Balkan

ZAEV POSLE RAZGOVORA SA IVANOVIM: Predsednik tražio dokaze da imamo većinu!

Podeli vest

Lider Socijaldemoratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev izjavio je večeras da ga je predsednik Republike Đorđe Ivanov obavestio da ne može da mu da mandat za formiranje nove vlade Makedonije dok ne dokaže da ima poslaničku većinu.

Nakon dvočasovnog sastanka s Ivanovom, Zaev je preneo da mu je predsednik rekao da SDSM ne može da dobije mandat za formiranje vlade kao drugoplasirana stranka po broju mandata, dok ne dokaže da ima većinu u Sobranju Makedonije. 

- Kao druga partija po broju mandata, ne možemo da dobijemo mandat za formiranje vlade. Objašnjene Ivanova je da treba da dokažemo da imamo većinu što znači 61 poslanika, čiji potpisi treba da budu dostavljeni Kabinetu Ivanova, nakon čega ćemo dobiti mandat - rekao je Zaev novinarima. 

Nakon sastanka sa Zaevom, Ivanov se u predsedničkoj rezidenciji sastaje sa liderom VMRO DPMNE Nikolom Gruevskim kome je 9. januara poverio mandat, ali u zakonskom roku od 20 dana on nije uspeo da postigne novi koalicioni dogovor sa albanskom DUI Alija Ahmetija o formiranju nove vlade.
 


 

Pre Zaeva predsednik Makedonije je o političkoj situaciju posle neuspeha Gruevskog, razgovarao s liderima tri albanske stranke koje su osovjile poslanička mesta u Sobranju Makedonije - DUI UI Alijem Ahmetijem, Porekta Besa Biljalom Kasamojem i Alijanse za Albance Zijadinom Selom.

Na vanrednim parlamentarnim izborima 11. decembra prošle godine, VMRO DPMNE je dobila 51 mandat, SDSM 49, a albanske stranke ukupno 20 mandata. DUI je dobio 10 mandata, Pokret Besa pet, Alijansa za Albance tri i DPA dva mandata.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
petar

pre 7 godina

pa moze daq ima vecinu samo onda kada nikne nokat na vrhu na kojem nikad ne nice

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija