• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.02.2017

21:19

UŽAS! MAKEDONIJA ĆE POSTATI ALBANIJA: Bivša jugoslovenska republika u problemu!

Balkan

UŽAS! MAKEDONIJA ĆE POSTATI ALBANIJA: Bivša jugoslovenska republika u problemu!

Podeli vest

Opozicioni lider Zoran Zaev i vođa najveće albanske stranke Ali Ahmeti dogovorili se da formiraju vladu u Skoplju. Zaev pristao da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim u celoj državi

Makedonija će se praktično pretvoriti u Albaniju ukoliko vladu u Skoplju budu formirali opozicioni Socijaldemokratski savez za Makedoniju (SDSM) Zorana Zaeva i Demokratska unija za integracije (DUI) Alija Ahmetija. Lideri te dve partije dogovorili su se da naprave koaliciju tako što je Zaev pristao na to da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim na celoj teritoriji države.

Sada moramo da se dogovorimo o raspodeli ministarstava i reformskoj platformi buduće vlade
Zoran Zaev

Gubljenje identiteta

Zaev je juče izjavio da očekuje da nova vlada bude formirana u martu, nakon što je sa najvećom albanskom partijom DUI postigao dogovor o svim ključnim pitanjima.

- Sada moramo da se dogovorimo o raspodeli ministarstava i reformskoj platformi buduće vlade - rekao je Zaev.

On se nada da će dobiti mandat, budući da je predsednik Đorđe Ivanov rekao da će ga poveriti onoj stranci koja bude imala podršku 61 poslanika u parlamentu sa 120 mesta. S obzirom na to da je SDSM na izborima 11. decembra osvojila 49 mandata u skupštini, a DUI 10, Zaevu fali podrška još samo dva poslanika. Njih može lako da dobije, budući da mu je još jedna albanska stranka Besa, koja je dobila pet mesta u parlamentu, ranije obećala podršku ukoliko prihvati "albansku platformu".

Očekuju se veliki protesti

Analitičari očekuju velike proteste ukoliko Zoran Zaev formira vladu sa albanskim strankama.
- Na vlasti su dosad bili VMRO-DPMNE zajedno sa albanskom DUI, međutim Nikola Gruevski je znao da zaštiti interese Makedonaca. Zaev je uradio sve samo da bi došao na vlast, te sumnjam da će građani koji su na izborima najviše glasova dali VMRO-DPMNE to prihvatiti - navode stručnjaci u Skoplju.

Međutim, Makedonci, iako priželjkuju što brže formiranje vlade kako bi zemlja izašla iz političke krize posle dve godine, strahuju da će sa koalicijom SDSM-DUI izgubiti svoj identitet.

Stoga bi većina građana Makedonije radije na vlasti videla ponovo VMRO-DPMNE bivšeg premijera Nikole Gruevskog. Ta koalicija je na izborima i dobila najviše glasova i 51 mesto u parlamentu, ali je odbila ucene DUI, te nije uspela da formira vladu. Gruevski je baš odbio zahtev Albanaca da albanski jezik bude ravnopravan sa makedonskim na celoj teritoriji države. On smatra da je dovoljno to što je albanski ravnopravan sa makedonskim u mestima u kojima su Albanci većinsko stanovništvo.

Konsultacije kod Rame

Osim toga, Makedonci strahuju da će im sa koalicijom SDSM-DUI na vlasti albanski premijer Edi Rama krojiti sudbinu. Rama se, inače, nakon parlamentarnih izbora u Makedoniji odmah umešao u unutrašnja pitanja svojih suseda, pozvavši na razgovor lidere četiri najveće albanske partije. Pored Ahmetija iz DUI, u Tiranu su na "konsultacije" bili pozvani i Bilal Kasami, šef Bese, Menduh Tači iz Demokratske partije Albanaca (DPA) i Zijadin Sela, vođa Pokreta za reforme DPA. Veruje se da im je Rama tada dao uputstva da pokušaju da postave Albanca za premijera i da se izbore da albanski jezik bude zvanični u celoj Makedoniji.

Informer

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
banat1952

pre 7 godina

Pa srecno vam bilo Makedonci, medju prvima ste priznali Kosovo, a sad evo mecke i pred vasom kucom.

Cccc

pre 7 godina

Nek im je srecno. Nije im bilo dobro sa Srbijom pa ce im biti mnoooogo bolje sa albanijom

markom

pre 7 godina

ma jok,ovoje uvod u gradjanski rat u makedoniji,a njihove vodje ima.da.klosnu na neko ostrvo,naravno puni para. kako sejete,tako zanjete. i molim vas,nemojte da sad govorite da to ne radi narod makedonije,vec politicari. pustite te price. najgori sre narod.\n

Juznoprugas

pre 7 godina

Srbija mora da pravi pod hitno dogovore i obnavlja stari Balkanski savez sa Bugarima i Grcima o buducoj podeli bjrm!Srpska vojska mora da bude spremna da udje u bjrm kada dodje momenat podele i da uzmemo sta je nase.Zajednickim politickim pristiskom pa i vojnim upadom. Srbija-Bugarska i Grcka mogu da sabiju siptare u misiju rupu da ne uzmu nista!Stanovnistvo bjrm ce biti uskoro pred izborom ili sa Srbijom,Bugarskom ili pod Grcima....

vili

pre 7 godina

Srbiju mora da boli uvo. Stanovnistvo BJRM po meni ne treba da ima izbor da bude sa Srbijom. Bili su sa Srbijom i nisu hteli, sta sad. Kakav izbor? Srbija da gleda svoja posla, Srbija ima i previse posla i bez Makedonije. A sto se tice susednih zemalja, da produbljuje odnose sa Rumunijom. To je jedna divna zemlja i divni ljudi u njoj zive, predivni.

Amater

pre 7 godina

ZA 10-15 GODINE MAKEDONCI CE BITI MANJINA U SVOJOJ DRZAVI I TO REGULARNO.

Rale

pre 7 godina

Makedonska vlada je priznala nezavisnosti srpske pokrajine Kosovo i Metohije. Siguran sam da makedonski NAROD nikada nebi priznali tu fantomsku drzavu. Jedino mi je zao zasto je Makedonija glasali u UNESCO za Kosovo da bude clan te organizacije ? Makedonci pamet u glavu bolje vam je sa Srbima , nego sa ovim divljim Siptarcinama !\n

Milan Jankovic

pre 7 godina

Das im jedan prst a oni hoce celu ruku . Sad traze i glavu .

Prečanin

pre 7 godina

Zlosrećnici, Srbi i Srbija im kroz ceo 20. vek stvarali uslove da dobiju državu i da postanu nacija, a oni nam, kad nam je bilo najteže, zabili nož u leđa. I sada, prirodno, dobijaju što su zaslužili.

mire

pre 7 godina

Tu u BRJM ce poceti novi balkanski rat koji ce se prosiriti na Grcku i albaniju , Srbiju sa siptarskim teroristima ,Srbiju sa ustaskom ruznom republikom , CG i ustaski teroristi sa KIMe, Grci ce vratiti svoj deo od albanaca , BJRM nece postojati Srbija ce vratiti KIM a takodje i skadar , Cg ce biti Srbija SRPSKU KRAJINU cemo vratiti Republuka Srpska ce se spojiti sa SRBIJOM bosnjacka drzava nece postojati bice to Hrvatska.\n

maki

pre 7 godina

Nije to sustina,pravite gresku-da pojasnim:od pre cetri godine zivim u BJRM i nije tako kao u Vasem naslovu.Kad sam dosao -sok:ministri (cak i vojni),sekretari,pomocnici,direktori drzavnih institucija-albanci,a onda veci sok:u MUP u svakoj kancelariji barem po jedan(ili jedna)albanac,u svim drzavnim i opstinskim institucijama isto i svi oni medusobno razgovaraju albanski(mislim na albance),table na objektima institucija ali svim-dvojezicne,obrasci (banka,posta,zdravstvo i sl.)-dvojezicni,a u opstini zivi 2 % albanaca.VMRO u koaliciji sa istim partijama su to sve omogucili albancima,a sad se igra na kartu nacionalizma da bi VMRO zadrzao vlast i to kroz otvorene pretnje.A najgore:nacija makedonska raspolucena kao srpska u CG (brat na brata,otac na sina) pa manjina odreduje ko ce biti na vlasti.Ovo ukratko

Jasmina

pre 7 godina

Bice najbolje - ako Srbija bude gledala svoja posla i pomno pazila na svoje granice.

veseli petar

pre 7 godina

Koliko vidim oni ce menjati i himnu..Morace da je pevaju na albanskom?

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija