• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.03.2017

17:03

POLITIČKA DRAMA U MAKEDONIJI NA VRHUNCU! Ivanov: Ne mogu da dam mandat Zaevu!

Balkan

POLITIČKA DRAMA U MAKEDONIJI NA VRHUNCU! Ivanov: Ne mogu da dam mandat Zaevu!

Podeli vest

Predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov saopštio je da mu ni Ustav ni savest ne dozvoljavaju da da mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu za sastav nove vlade jer je, kako je rekao, iznenađen je platformom albanskih partija koja krši nezavisnost i suverenost Makedonije

- Ne mogu da dam mandat lideru SDSM Zoranu Zaevu. Platforma albanskih partija je pripremana u nekoj drugoj zemlji i uz posredovanje druge države. Sadržaj te platforme je suprotan Ustavu Makedonije - rekao je Ivanov istakavaši da je sa pozicija ove platforme Makedonija ugrožena, a jedinstvo i nezavisnost dovedeni u pitanje.

Prihvatanjem ove platforme albanskih partija, Ivanov kaže da se gubi jedinstvo makedonske države, te da je njena budućnost upitna.

Ivanov je upozorio da je "prihvatanje stranih platformi" kažnjivo po Krivičnom zakonu.

Makedonski predsednik je rekao i da od međunarodne zajednice očekuje da osudi ovu platformu, jer predstavlja mešanje u unutrašnja pitanje Makedonije.

 

 

Prethodno je makedonska SDSM Zorana Zaeva prihvatila je albansku platformu iz Tirane, sudeći bar prema izjavi  Artan Grubi iz DUI, najjače albanske stranke u Makedoniji.

- Znate šta je važno u vezi sa (tiranskom) platformom. Bitno je da je prihvaćena i da će biti realizovana. Prihvaćena od SDSM-a - rekao je Grubi gostujući na TV 21.

Grubi je podvukao da platforma predviđa uvođenje dvojezičnosti u potpunosti na teritoriji Makedonije i izjednačavanje makedonskog i albanskog jezika.

Zaev je predsedniku Makedonije Đorđu Ivanovu predao 67 potpisa potpomognutih glasovima tri albanske partije za mandatara za sastav makedonske vlade. Posle prihvatanja albanskih uslova, Makedonija je na korak od formiranja nove vlade.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Scripta Manent

pre 7 godina

Ovako pocinju gradjanski ratovi a ovo je pocetak resavanja Srpskog pitanja\n

sumadinac

pre 7 godina

Tupurkovski im dao drzavu bez imena na 25 godina.A sada je uzimaju siptari zauvek.

Ljubo

pre 7 godina

Sudbinu i suverenitet evropskih drzava odlucuju izbori u Francuskoj ,ako desnica pobedi ,mozemo se nadati nekom zivotu ,granicama izmedju zemalja ,nacionalnom obliku vladavina ,strogu kontrolu ,tim i razvoj svojih nacionalnih interesa ,vojske na prvom mestu ,vracanje manjina tamo gde im je mesto ,nevladine organizacije izbrisati sa lica zemlje ....svak o sebi da se pozabavi...

crni

pre 7 godina

a izvini gde je manjinama "mesto"? da imas bar malo pameti znao bi za herojstvo madjarskih pilota VJ tokom bombardovanja 1999.godine (nas madjar je oborio avion u budjanovcima) a poznajem i dosta bugara, rumuna, vlaha, koji su ucinili za srbiju neuporedivo vise nego internet pacenici koji ovde prozivaju nasu bracu samo zato sto nisu srbi. puno je pripadnika nacionalnih manjina poginulo i krvarilo za srbiju, neka te bude sramota od toga sto si napisao

NOLAN SMIT

pre 7 godina

SVAKA CAST , NIKAKO NE DOZVOLITI SIPTARIMA DA DELE MAKEDONIJU. n

badza

pre 7 godina

Makedonija ne postoji.Postoji samo BJRM a i ona neće još dugo.

branko1

pre 7 godina

Bravo gospodine predsedniče.Treba tom zapadu pokazati da makedonci imaju mozak,obraz I dostojanstvp.Još jedamput BRAVO !!!!!~

Mile

pre 7 godina

Makedonci uzmite se u pamet ne dajte arnautima da vam kroje državu i ne na sedajte na njihove provokacije

ccc

pre 7 godina

Po ovome ispade da su Albanci većinski narod u Makedoniji. Da li vi gospodo Makedonci imate karakter. Razmislite samo o jednom dok se vi delite oni se ujedinjuju oni imaju cilj a vas je pokvario zapad svojim fikcijama i bacio na milost i nemilost Albancima. Pamet u glavu razjurite bagru oko Zaeva, oko državnih pitanja nema trgovine, da smo mi to uradili 5 oktobra bilo bi mnogo bolje po nas.

srba

pre 7 godina

Sve dok je zapadno zlo, koje se savremeno zove demokratija, na sceni (nadam se jos malo) bice ovakvih manipulacija i podstrekivanja na rat. Dokle ce balkanske budale biti u sluzbi ovih zlotvora, zavisi od nas samih. Kad budemo, u situaciji da uzmemo stvar u svoje ruke a ocigledno da sada niti mozemo, niti smemo (jer smo goli i bosi) i kad budemo resili pitanje siptara valjano prestace i nasi problemi. Svako drugo trabunanje i blebetanje o kvazi demokratiji i ugrozenosti su obicne budalastine i to vise kod Srba NE PROLAZI. A i ove nase komsije sto se utrkuju ko ce pre u Nato (koji je sve najgore i najcrnje na ovoj planeti) neka se preispitaju sta dobijaju a sta gube.

znalac

pre 7 godina

realno, ne zna se ko je veci srbomrzac, gruevski, ivanov ili zaev ili njihovi pajtosi albanci. ne znam sto se mi opterecujemo njihovim problemima kad niko od njih ne voli srbe i srbiju.

Makedonec

pre 7 godina

Ne znam zosto negativni komentari kon makedoncite I vie I nie sme zrtva na nato, makedonija e drzava izvojuvana so krv na nasite dedovci, mislite deka se plasime na albancite gresite, ke gi oterame vo tirana ako treba ke ja unistime I albanija toa e vestacka drzava, avstriski lingvisti objavija naucen trud albancite ne se iliri.oni se izrod na cia.Samo makedoncite mozeme da gi unistime, I ke go napravime ako treba.Zaev nema da postoI Makedonija da.Jas sluzev vojska Belgrad, stoevme na mostovite koga bombadirase nato pozdrav do site srbi

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija