• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna/Informer.rs

21.05.2017

16:04

(VIDEO) SRBI VAM OVO NEĆE ZABORAVITI! PROŠLO 25 GODINA OD STRADANJA 12 BEBA U BANJALUCI: Za njihovu smrt krivi su monstrumi iz međunarodne zajednice!

Balkan

(VIDEO) SRBI VAM OVO NEĆE ZABORAVITI! PROŠLO 25 GODINA OD STRADANJA 12 BEBA U BANJALUCI: Za njihovu smrt krivi su monstrumi iz međunarodne zajednice!

Podeli vest

U Banjaluci će sutra biti obeleženo 25 godina od stradanja 12 beba u banjalučkom Kliničkom centru zbog nedostatka kiseonika. Kao datum obeležavanja ovog događaja uzima se 22. maj, jer je na taj dan 1992. godine, zbog nedostatka kiseonika, umrla prva od 12 beba, a ostale su preminule do 19. juna 1992. godine

Obeležavanje ovog tragičnog događaja počeće sutra u 9.30 časova služenjem parastosa i polaganjem cveća na grobno mesto na banjalučkom Novom groblju gde su bebe sahranjene, a u 11.00 časova biće položeni venci na spomen obeležje "Život" u centru grada.

Dah života i cveće

Obraćanje majki stradalih beba i zvaničnika predviđeno je u 12.00 časova u amfiteatru Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske, gde će biti prikazan film "Dah života".
Iz Narodne skupštine Republike Srpske ranije je najavljeno da će cveće na spomen obilježje "Život" položiti potpredsednik parlamenta Nenad Stevandić i poslanici Nataša Radulović, Zorica Kuzmanović Vasilić, Dobrila Drinić Malić i Nedeljko Glamočak.
Delegacija Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće i akademiji koja će biti upriličena u Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske. 

Organizator obeležavanja 25 godina od ovog teškog zločina nad nedužnim bebama je Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Predsednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović rekao je ranije da niko ne želi da zloupotrebljava tragediju, već da ukaže na to da se ne sme zaboraviti stradanje tek rođene dece izazvano krajnjom bezobzirnošću, pre svega, međunarodnog faktora.

ŽESTOKO! DODIKOVA PORUKA NADBISKUPU KOMARICI: Bog ako hoće neka vam prašta, ali vi ne doprinosite miru i suživotu u Srpskoj!

On je podsetio da je zapadni dio Republike Srpske u to vreme bio u okruženju, a da je rezolucijom Saveta bezbednosti UN bilo zabranjeno vršiti prelete preko tog područja, uključujući i one humanitarnog karaktera.

- Ovde smo mali samo kiseonik koji je bio neupotrebljiv za bebe, a nije bila dozvoljena dostava kiseonika vazdušnim putem uprkos brojnim apelima Savetu bezbednosti UN, pa i tadašnjem generalnom sekretaru Butrosu Butrosu Galiju - podsetio je Mitrović.

Banjalučani su imali samo kiseonik koji je bio neupotrebljiv za bebe, a nije bila dozvoljena dostava kiseonika vazdušnim putem uprkos brojnim apelima SB UN 

On je dodao da je Slađana Kobas, beba rođena u tom periodu, zbog naknadnih posledica koje je ostavio nedostatak kiseonika preminula 2005. godine, a Marko Medaković živi sa teškim psiho-fizičkim posledicama.

Mitrović je naveo da Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Srpske vodi aktivnosti i na izradi spiska dece koja su na bilo koji način stradala u ratu, dodajući da taj spisak još nije konačan i da je do sada popisano više od 1.000 dece.

Prema njegovim rečima, taj spisak, kao i popis svih stradalih u Republici Srpskoj, trebalo bi da bude sačinjen do kraja godine.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih civila je do sada evidentirao 1.282 stradale dece, od kojih 372 smrtno, dok je 382 dece ranjeno ili povređeno, 487 je pretrpjelo torturu u zarobljeništvu ili logoru, dok 41 dete ima psihičke traume.

Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih lica Srpske radi spisak dece koja su na bilo koji način stradala u ratu i u njemu je do sadaviše od 1.000 dece. Spisak nije konačan

Sekretar Udruženja "12 beba" Željka Tubić, jedna od majki čija je beba umrla u tom periodu, rekla je da je u martu ove godine preminula majka jedne od 12 beba Živka Knežević, samohrani roditelj maloletnih sina i kćerke.

SRAMOTNO, INCKO UPOREDIO SRPSKU SA NDH! Dodik: Poznati klovn međunarodne zajednice pokazao pravo lice!

- Kćerka je, zahvaljujući institucijama Republike Srpske, dobila zaposlenje. Ova deca žive kao podstanari i u planu nam je da pokrenemo humanitarnu akciju kako bi im se obezbedio krov nad glavom - navela je Tubićeva.

Pre sve godine u Banjaluku su stigli i Noćni vukovi, ruski bajkeri čiji je član i predsednik Rusije Vladimir Putin.

I oni su se poklonili senima stradalih beba. U priloženom video zapisu možete videtgi kako je to izgledalo!

   


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
vlada

pre 6 godina

Ne sme se OPROSTITI, a ne zaboraviti - to se podrazumeva!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija