• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Jutarnji list

10.06.2017

19:44

U BRISELU SKOVAN PLAN: Makedoniju pod hitno u NATO, oteti je iz kandži Rusije!

Balkan

U BRISELU SKOVAN PLAN: Makedoniju pod hitno u NATO, oteti je iz kandži Rusije!

Podeli vest

Zorana Zaeva na premijerski položaj u Makedoniji mogao bi podstaći i rešavanje ključne prepreke za ulazak te zemlje u euroatlantske integracije. Reč je, jasno, o sporu s Grčkom zbog imena, navodi "Jutarnji list"

Plan je skovan u Briselu, a Makedonija će za NATO koristiti ime FYROM te do ulaska u EU pronaći konačno rešenje u razgovoru s Grčkom.

Naime, Atina je odbijala da ukine vize bivšoj Jugoslaviji upravo zbog postojanja Republike Makedonije. Grčka smatra da je reč o njenom istorijskom imenu, te da se ovim nazivom sugerišu teritorijalne pretenzije bivše Jugoslavije prema Grčkoj (iako nikad nisu pomislili da bi moglo biti suprotno). Raspadom bivše Jugoslavije ime samostalne Makedonije postalo je "pitanje svih pitanja" za Grčku koja je čak jedno vreme uvela kopnenu blokadu.

Prva blokada

Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, planira da poseti Skoplje sredinom jula kako bi se ubrzao proces, pa da Makedonija postane članica već u proleće 2018. godine.

Tajne službe

Nedavno su objavljeni dokumenti makedonske, ali i nekih drugih tajnih službi koji su potvrdili da su u protestima koji su doveli do nasilnog upada u zgradu Sobranja učestvovali pripadnici srpske tajne službe, kao i da je ruska tajna služba radila na destabilizaciji Makedonije poticanjem sukoba između Makedonaca i Albanaca.

PAKLENI PLAN SAD! ZAEV DOVEDEN DA SRUŠI OSOVINU GRČKA - SRBIJA - RUSIJA: Cilj je sprečiti savez pravoslavnih i bratskih naroda!

Rusija je izuzetno teško primila ovonedeljni ulazak Crne Gore u NATO jer je tako izgubila jednu kockicu u svojoj slagalici jačanja uticaja na Zapadnom Balkanu, a Makedonija je trebala da bude deo ruske interesne sfere. Stoga je odluka NATO-a sasvim razumljiva.

Zaev je, pak, pokazao potrebnu fleksibilnost, pa je najavio da je spreman na ulazak u NATO pod imenom FYROM, a da se pregovori o imenu s Grčkom nastave u sklopu približavanja članstvu u EU.

HOĆE DA SE ODREKNE IMENA ZEMLJE, SAMO DA UĐE U NATO! Zoran Zaev opet namerava da izda Makedoniju!

Osim toga, članstvo u EU je na dugom štapu i verovatno će mu prethoditi formiranje ekonomske zajednice na Zapadnom Balkanu koju potiču Berlin i Brisel, piše "Jutarnji list".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nonsense

pre 6 godina

Ма који НАТО? Македонија је пропала држава, онај Шиптар Заев ће да је поцепа на два дела, лешинари само чекају да је зграбе. Русију нико не може да заустави, то је империја у успону, а Србија је део њеног православног света и само ту и припада.

Ljubo

pre 6 godina

Kako cemo razocarenje dobiti kad mi ,tj.Srbija udje u NATO....

ČITATELJKA

pre 6 godina

Uskoro će Makedonija sa (prefiksom BJR) postati članica NATO a onda će ubrzo za njom članica NATO postati i Kosovo (sa sufiksom *) - na Kosovu su NATO vojnici već deset godina.

Mile

pre 6 godina

Jeste lu videli osmehe od uva do uva na licima Ametickig ambasadora i nasih zvanicnika, kad je oredao raspala vozila nasoj vojsci. Jer im se ne isplati da ih vracaju u SAD. A to pokazuje da ubrzano klizimo ka NATO. Sta mislite, zasto S-300, ne moze u Srbiju. Pa nisu tamo vesla sisali, vide sta je na delu. Izgleda, po ponasanju pojedinih nasih zvanicnika, da cemo ubrzo, mi, biti prvi koji ce oruznati tzv.R.Kosovo. Sledi nam veliko razocarenje.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija