• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: BBN

24.06.2017

18:57

(VIDEO) POSAVINA JE SRPSKA, TO JE REŠENA STVAR: Vođa Hrvata u BiH Dragan Čović objasnio ustašama šta im pripada!

Balkan

(VIDEO) POSAVINA JE SRPSKA, TO JE REŠENA STVAR: Vođa Hrvata u BiH Dragan Čović objasnio ustašama šta im pripada!

Podeli vest

Član Predsedništva BiH i lider HDZ-a BiH Dragan Čović najavio reorganizaciju države i izjavio kako će Hrvati u toj BiH živeti na prostoru kojeg je "oslobodio i odbranio HVO"

Čovićevo priznanje da Hrvati moraju da odustanu od sna kako će ponovo od Srba preuzet Posavinu i još neke delove BiH izazvalo je pravu lavinu negodovanja među militantnim delom hrvatskog naroda u Bosni.

(VIDEO) PUTIN: SRPSKU NIKO NE SME DA DIRA: Dodik otkrio šta mu je rekao predsednik Rusije, NATO sada može samo da mrzi Banjaluku!

Čović je, tvrde zagovornici ideje da Hrvati preuzmu najveći deo BiH, javno potvrdio da ga Hrvati sa područja u kojima su manjina, poput Posavine i srednje Bosne, ne interesuju, te da ne postoje za politiku koja ih navodno predstavlja.

BRAMERC TRAŽI DA SAMI SEBE OPTUŽIMO ZA GENOCID: Novi neviđen bezobrazluk iz Haškog tribunala!

Ukoliko žele biti jednako vredni, tvrde oni, po Čovićevom bi se receptu trebali preseliti na područja koja je u ratu kontrolisao HVO i politika Herceg-Bosne.
  
- Upravo je ovakvu politiku vodilo rukovodstvo Herceg-Bosne od 1991. do -1995. godine, kada je Hrvate iz Posavine i srednje Bosne preselila u hercegovinu, obećala im kule i gradove te izgradila nova naselja i domove, a koji danas žive u bedi ili odlaze van iz zemlje - navode protivnici lidera HDZ BiH.

ISIS PREŠAO DRINU: Mudžahedini još od Dejtona čekaju NAPAD NA SRBE! Cilj je osnivanje KALIFATA NA BALKANU!

Srbi iz Bosanske krajine i Republike Srpske Krajine ostali su, podsetimo, odsečeni od Srbije u maju 1992. godina kada su Hrvati i Bošnjaci zauzeli Posavinu. 

Zbog nedostatka kiseonika tada je u banjalučkom porodilištu umrlo 12 beba, a rikosvodstvo RSK i RS je odlučilo da probije koridior života.  

Sredinom juna 1992. godine, general Momir Talić, komandant 1.krajiškog korpusa VRS je izdao potpukovniku Novici Simiću, tadašnjem načelniku Štaba Prve oklopne brigade i komandantu Taktičke grupe jedan, naređenje da probije koridor ka Srbiji preko Trebave do 28. juna (Vidovdana).

Kako je izgledla jedna od najznačajnijih srpskih pobeda u ratu devedeseetih pogledajte u video zapisu 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 6 godina

Ova garnitura političara je tu još jedino zato jer zapadna oligarhija na vlasti u državama bivše Jugoslavije želi da ima nekoga tko može u datom trenutku ponovo otpočeti rat, a do tada stalno kuhati čorbu od pretnje, mržnje, nacionalizma, šovinizma i svega negativnog. Da se pita narod, da se zaista pita narod, svi bi oni bili pomoćni radnici u kakvom kamenolomu.

Ante

pre 6 godina

Dobar dio Posavine jeste bio nastanjen Hrvatima u vecini, ali realno, bio je tesko obranjiv 92-e godine. Prosti razlog, strateski Hrvatima nije mnogo znacio, a Srbima je znacio i previse taj koridor. U svakom trenutku do 95 godine i akcije Maestral i Juzni potez, Srbi su za osiguranje.koridora drzali mnogo vojske, slabeci s time ostale linije fronta. Toliko da su u opsadu Bihaca morali povuci 2 korpusa (!) Vojske RSK, i to je razlog zasto su onako lako pukle linije u Oluji.. cak i izrazito vazan kontranapad na Grahovo i Glamoc, koji je pokrenuo gen.Mladic, nije uspio bas zbog toga sto nije htio niti malo oslabiti koridor, sve vrijeme misleci da ce koridor biti glavna meta. Naravno, kad je raspad linija krenuo, tesko je bilo uspostaviti stabilnu liniju, i koridor je odjednom skoro postao nebitan, jer vise i nije bio koridor, osim za izvlacenje vojske. Kazem skoro, jer je rat ipak stao prije pada Banja Luke, i koridor je ipak ostao jedan od najvaznijih strateskih pozicija za Srbe. Vjerujem da nije toliki uspjeh osvajanje koridora 92, nego sacuvanje istog 95-e. I koliko god je "zapad" tj Amerika kriva za poraze Srpskih snaga prije toga, toliko su i zasluzni za opstanak koridora i Banja Luke, nisu dozvolili pad, cak su u jednom trenutku zaprijetili bombardiranjem Hrvata i sankcijama. Vjerujem da su imali pravo, jer bi padom Banja Luke doslo do najvece humanitarne katastrofe, dovelo do totalnog rata HR-BiH-SRB, i jos veceg krvoprolica. Za pohvalu je i sto HV nije ispalio niti jednu granatu na Banja Luku, prepunu izbjeglica. Sto smo mogli, jer sam bio na 15km od Banja Luke.

Zijad Žigić

pre 4 godine

Auu šta se nalupeta! Zemljo otvori se! Da ne beše tog zapada i zone zabranjenog leta nad Bosnom, i zločinačkih sankcija Srbiji, rat u Bosni bi trajao jedno 20 dana koliko bi na trebalo da sa cirka 20% tadašnje snage srpske vojske uđemo u svako selo u Bosni.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija