• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnik

08.07.2017

23:59

TUŽILAC NAREDIO HAPŠENJE ŠIPTARSKIH ZLOČINACA: Grupa formirana 2000. vodila tajni rat za PREUZIMANJE CELOG KOSOVA!

Balkan

TUŽILAC NAREDIO HAPŠENJE ŠIPTARSKIH ZLOČINACA: Grupa formirana 2000. vodila tajni rat za PREUZIMANJE CELOG KOSOVA!

Podeli vest

Euleksov tužilac Danilo Kačareli označio je grupu bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) kao „ključne organizatore“ martovskog pogroma 2004. godine, piše prištinski portal „Kalzo“ a prenosi „Sputnjik“. Organizatori su imali podršku najviših struktura OVK

Kako navodi „Sputnjik“, tužilac u obrazloženju zahtjeva za hapšenje pripadnika ove grupe (koji ima 41 stranicu), tvrdi da je grupa formirana krajem 2000. godine sa namerom da „počne tajni rat radi preuzimanja cele teritorije Kosova naseljene Albancima“.

Euleks je, kao organizatore nasilja, naveo Bedrija Krasnićija, Aljbana Dizdarija, Bajrama Kimkarija i Faika Krasnićija, navodeći da su oni „dobijali naređenja od visoko rangiranih komandanata OVK, koji su, u međuvremenu, zauzeli važne političke položaje“.

„Sledeći ta naređenja, oni su bili uključeni u nekoliko ubistava, terorističkih napada, zaseda, otmica i ostalih ozbiljnih nedela,“ kaže se u izveštaju i ističe: „Oni su bili ključni igrači u organizovanju i sprovođenju nereda od 17. do 19. marta“.

OBELEŽENA godišnjica martovskog pogroma na KiM

Martovski pogrom još uvijek predstavlja zločin bez kazne. U talasu nasilja 17. i 18. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji stradalo je 19 civila, 950 ljudi je povrijeđeno, a 4.000 protjerano. Uništeno je više od 900 objekata, uključujući 35 srpskih crkava i manastira, među kojima i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu.

theremustbejustice.files.wordpress.com

Međunarodne misije su u nekoliko navrata mijenjale mišljenje o tome šta se zapravo dogodilo. Nakon martovskog nasilja uhapšeno je 270 Albanaca, 143 osobe su osuđene, većina na novčane, a 67 na zatvorske kazne, ali ne i glavni akteri iz političkih struktura i redova bivše OVK.

HARADINAJ I TAČI SPREMAJU POGROM SRBA NA KiM! Ted Karpenter traži od Trampa da se odrekne šiptarskih zločinaca!

Podsetimo, tadašnji komandant Južnog krila NATO-a Gregori Džonson je nerede ocenio kao organizovane, da bi čelnici međunarodnih misija, kasnije izjavili da je martovski pogrom bila „spontana reakcija“.

- Istraga italijanskog istražitelja Danila Kačarelija došla je do dokaza da je ta grupa imala na raspolaganju desetine ‘kalašnjikova’, ručnih granata, mitraljeze kalibra 12.7 milimetara, što je dopremljeno iz Albanije za ‘slučaj da stvari krenu naopako’- piše „Sputnjik“ i dodaje:

- U dokumentu se, takođe, navodi da je ta grupa posle martovskih događaja ‘malo izgubila podršku iz političkih krugova, posebno u zoni Dukađin’. Dukađin je albanski naziv za Metohiju, kojom od kraja rata na Kosovu apsolutnu vlast ima porodica lokalnog komandanta OVK u tom kraju Ramuša Haradinaja.“

Ovaj dokument objavljen je nekoliko dana pošto je grupa Albanaca uhapšena zbog ubistva dvojice pripadnika Unmikove policije 23. marta 2004. godine nedaleko od Podujeva.

(UZNEMIRUJUĆE FOTOGRAFIJE) ŠIPTARI ŠTITE UBICE SRPSKIH ŽETELACA: Njihov jedini greh je bio ŠTO SU SRBI!

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Nina

pre 6 godina

Posle svega sto je uradjeno protiv Srba, naivno je i pomisliti da bi taj sud doneo neku pravdu. Mozda nekoga pozovu na kafu ili caj i onda ce da legitimize da zlocinci nisu nista krivi. Na kraju krajeva oni su samo radili sta su im zapadnjaci naredjivali. A Srbi nikako da shvate da se vodi borba na razne nacine za totalno istrebljenje Srba i Rusa a sa ostalim Slovenima ce oni lako.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Само "Путинов Суд" може бити... - адекватна санкција за те злочине...!

DEDA RAKA

pre 6 godina

KFOR je bio tada tamo ali se nije mešao "u svoj posao", a sada se kao prisetio da je to bila ORGANIZOVAMA POBUNA. J.... lud zbinjenog ! Ko je lud a ko zbunjen - ocenite sami !

miša

pre 6 godina

I ova će se hajka završiti kao i sve do sada, sa novčanim i uslovnim kaznama, ako se pronađu dementni preživeli svedoci.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija