• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: index.hr

04.04.2018

12:55

HOROR U 'LIJEPOJ NJIHOVOJ': FRATAR PEDOFIL ZLOSTAVLJAO DECU U SPLITU: Crkva u Hrvata zataškava skandal!

Balkan

HOROR U 'LIJEPOJ NJIHOVOJ': FRATAR PEDOFIL ZLOSTAVLJAO DECU U SPLITU: Crkva u Hrvata zataškava skandal!

Podeli vest

Posle vesti da je jedan splitski fratar prijavljen zbog sumnje u seksualno zlostavljanje maloletnika u splitskom samostanu Sv. Frane, u javnost su dospele nove još šokantnije informacije. Ne radi o samo jednoj prijavi za seksualno zlostavljanje nego više njih

Splitska nadbiskupija juče se, podsetimo, oglasila vrlo šturim saopštenjem o suspenziji jednog klerika, ne navodeći za što ga se tačno sumnjiči. Bitno je, međutim, uočiti da je do crkvenog saopštenja došlo nekoliko dana nakon što je Index uputio upit splitskoj nadbiskupiji o tom slučaju, pa se nameće pitanje bi li uopšte objavili bilo što da priča nije procurila u javnost.

Podsetimo, Index je juče neslužbeno saznao da je suspendovani klerik fratar iz splitskog samostana Sv. Frane, koji se sumnjiči da je duži niz godina seksualno zlostavljao maloletnike. On sam tvrdi da optužbe nisu istinite, ali teško je poverovati da bi ga nadbiskupija suspendovala i pokrenula internu "istragu" da se radi o neutemeljenim optužbama.

I dok u splitskoj nadbiskupiji ne daju nikakve službene izjave iza kojih in neto stao svojim imenom i prezimenom, neslužbeno su itekako voljni u javnost izlaziti s optužbama na račun osobe koja je navodno prva prijavila seksualno zlostavljanje od strane splitskog fratra.

Tako je danas u više dnevnih novina iz crkvenih krugova puštena informacije prema kojima je muškarac koji je prijavio slučaj zlostavljanja crkvenim vlastima u zamenu za šutnju tražio 15.000 evra. Franjevci su to, tvrde iz crkvenih krugova, odbili.

pixabay.com

Nije samo jedna prijava nego više njih

No, puno važniji podatak je onaj koji kaže da se ne radi o samo jednoj prijavi za seksualno zlostavljanje od strane splitskog fratra nego više njih - navodno bivših članova dečjeg zbora.

 
Nakon što je Crkva pod pritiskom medija juče i službeno izašla u javnost s informacijom o suspenziji sveštenika, a danas poručuju da prijavu "istražuju" od decembra prošle godine, jedno je savršeno jasno - crkveni ljudi u Splitu imali su informaciju o prijavi za seksualno zlostavljanje najmanje pet meseci, a da pri tome nisu obavestili ni policiju ni javnost.

Još je fascinantniji podatak da je gvardijan samostana Sv. Frane, fra Žarko Relota, koji je direktno nadređen osumnjičenom fratru, ujedno i policijski kapelan. 

Čak ni sveštenik koji je u svakodnevnom kontaktu s lokalnom policijom nije našao za shodno obavestiti istražne organe o prijavi zbog pedofilije u samostanu koji on lično vodi.

Policija za prijave saznala iz medija, a Crkva je "mudro" šutjela mesecima

Policija je, potvrđeno je to juče i službeno iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, tek juče saznala za informacije o mogućem činjenju teških kaznenih dela od strane splitskog fratra.

Kako neslužbeno doznajemo, policijski istražitelji juče su razgovarali sa sekretarom splitske nadbiskupije, ali nisu uspeli da dođu do imena i prezimena oštećenih osoba. 

Ipak, iz policije uveravaju da će nastaviti s istragom i razgovorima, bez obzira na to radi li se o sveštenicima, fratrima ili biskupima. Koliko će biti uspešni u tome, a naročito s obzirom na činjenicu da Crkva skandal pokušava da reši internom "istragom" u kojoj se naglasak stavlja na tajnovitost i "dobar glas svih", pokazat će vreme.

pixabay.com

I dalje fascinira podatak da je Crkva odlučila provesti tek internu "istragu" bez obaveštavanja policije i državnog odvjetništva. Tek ako se internom "istragom" utvrdi da je zlostavljanja zaista bilo, Crkva će prijaviti slučaj državnim organima - kao da ne postoji odredba zakona po kojoj su svi, i fizičke i pravne osobe, zakonski obvezni da prijave policiji i DORH informacije o činjenju kaznenih dela.

Ukratko! Dan nakon izbijanja novog pedofilskog skandala, Crkva je jasno pokazala što su joj prioriteti - anonimno prebacivanje odgovornosti na žrtve, skrivanje informacija od javnosti i organa gonjenja te ignorisanje hrvatskih zakona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija