• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

13.01.2019

16:33

POSLEDNJI ČIN IZBACIVANJA SRPSTVA IZ CRNE GORE! Hrvati se raduju, MILOGORCI NAPADAJU Amfilohija, a iza svega se sprema OPASNA AKCIJA!

Balkan

POSLEDNJI ČIN IZBACIVANJA SRPSTVA IZ CRNE GORE! Hrvati se raduju, MILOGORCI NAPADAJU Amfilohija, a iza svega se sprema OPASNA AKCIJA!

Podeli vest

To što je u poslednje vreme "zaiskrilo" u odnosima Beograda i Podgorice, u Zagrebu se tumači da je počela poslednja faza potiskivanja srpskog identiteta iz crnogorskog kulturološko-etničkog bića

Možda grubo zvuči, piše "Jutarnjii list", ali na delu je, očito, "poslednji čin desrbizacije ili izbacivanja srpstva, kako bi se ojačala crnogorska nacionalna i državna samobitnost".

"U poslednje vreme zaiskrilo je na relaciji Beograd-Podgorica, Crnu Goru upoređuju sa zločinačkom NDH, a položaj Srba s onim iz te zlosretne ustaške kvazidržave i iz vremena ''turskih zuluma'' i otvorio se ''front'' nove potencijalne krize u odnosima nekadašnjih jugoslavenskih država", piše autor Vlado Vurušić u tekstu pod naslovom: "Stigao trenutak za konačni razvod Podgorice i Beograda".

 

 


Koristeći se metaforom "dva oka u glavi", kojom se nekada opisivalo jedinstvo Srbije i Crne Gore, Vurušić kaže da se čini da je tokom vremena došlo do poremećaja pa su "oči postale razroke", odnosno, da "svako oko gleda na svoju stranu".

"Naime, čini se da je u Crnoj Gori počela poslednja faza potiskivanja srpskog identiteta iz crnogorskog kulturološko-etničkog bića", navodi Vurušić i dodaje: "nešto slično danas imamo u Ukrajini…" 

U Crnoj Gori, koja je od samostalnosti 2006. godine praktično u permanentnoj krizi identiteta, ali i održavanja/spasavanja nezavisnosti, konstatuje autor i dodaje da je to tako zato što su svaki izbori "istorijski i epohalni, jer prosrpske snage, koje su u međuvremenu evoluirale u proruske, stalno negiraju crnogorsku državnost pa i posebni etnicitet".

Vurušić tvrdi da lideri tih stranaka "otvoreno negiraju crnogorstvo i zagovaraju ponovno ujedinjenje sa Srbijom, izlazak iz NATO-a i povlačenje priznanja Kosova.

 

 

Foto: Fotomontaža/Reuters

 

Navodi da se neki od tih lidera, poput Milana Kneževića i Andrije Mandića, sumnjiče za učešće u neuspelom puču, oktobra 2016. godine u, kako tvrdi, logističkoj režiji ruske vojne tajne službe GRU.

Citirajući izjavu crnogorskog književnika Andreja Nikolaidisa, Vurušić kaže da je Crna Gora veoma podeljeno društvo i da, ako bi ta država postala prvak svet u fudbalu, ne bi se svi radovali.

Ukazujući na rezultate referenduma o nezavisnosti Crne Gore iz 2016, autor podseća da je u toj državi stalni odnos 55-57 odsto za Crnu Goru, a od 40 do nekih 44 posto onih je koji bi, kako kaže, radije u okrilje Srbije, odnosno Rusije.

Napominjući da se taj odnos snaga praktično zadržao sve ove godine, Vurušić konstatuje da zbog toga zvanična Podgorica želi definitivno da se "crnogorizira".

Podseća da prema poslednjem popisu u Crnoj Gori živi oko 33 odsto Srba, a da 50 odsto stanovništva Srpsku pravoslavnu crkvu smatra "svojom".

Vurušić kaže i da kao osnovne poluge "nasilnog i veštačkog proterivanja srpskog identiteta iz Crne Gore i stvaranja crnogorske kvazinacije", u Beogradu posebno skandoloznim smatraju prisutnost crnogorskog vojnog atašea na proslavi godišnjice Oluje, zatim priznanje Kosova, ulazak Crne Gore i ukidanje odluke Podgoričke skupštine iz novembra 1918. godine. 

Kao posledni, kako kaže, najbolniji i najdelikatniji zahtev, Vurušić navodi onaj za autokefalnošću kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve.

A to, prema Vurušiću, znači slabljenje aktivnosti Srpske pravoslavne crkve, a time i srpskog političkog i uticaja na cvrnogorsko društvo i naciju.

"Naime, da skratimo, i jedna i druga strana smatraju da je nastupio trenutak za ''završni skok'' te da konačno treba stvari definisati. Za jedne Crna Gora treba uđe u fazu u kojoj više neće strepiti za svoju samobitnost, a drugi misle da je kucnuo čas za neku novu ''Podgoričku skupštinu''", piše Vurušić i dodaje da je "svakome razlog takvog ponašanja delovanje one druge strane".

Obe struje, navodi autor, uverene su u to da vreme ističe.

Najzad, citirajući još neke izjave Nikolaidisa, crnogorskog istoričara Adnana Prekića, Milorada Popovića i srpskog istoričara Bobana Stojanovića, Vurušićev zaključak je:

"Bilo kakva destabilizacija sadašnjeg pravca Crne Gore (NATO i EU, usmerenje prema Zapadu), te eventualno okretanje prema (Aleksandru) Vučiću i (Vladimiru) Putinu značila bi nove potrese na Balkanu i značajnu promenu odnosa koji bi poremetili sadašnju geostratešku strukturu."

Cilj napada na Amfilohija oduzimanje imovine SPC

Cilj napada crnogorske vlasti i dela nevladinog sektora na mitropolita Amfilohija je da se ove godine oduzime imovina Srpske parvoslavne crkve u Crnoj Gori, a Mitropolija crnogorsko-primorska ostavi bez hramova i drugih objekata i onemogući opstanak sveštenstva i monaštva SPC u Crnoj Gori, ocenjuju sagovornici Tanjuga.

Reč je o nemeri da se zakonom o slobodi veroispovesti, čiji nacrt predviđa da svi verski objekti i zemljište koja koriste verske zajednice na teritoriji Crne Gore, a izgrađeni su, odnosno bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. budu vraćeni u državno vlasništvo, čime se, ukazuju analitičari, želi "slomiti kičma" duhovnom identitetu Crne Gore.

Foto: Informer

 

Reakcije vlasti i optužnicu koju je protiv mitropolita Amfilohija podigla NVO "Crnogorski pokret" zbog izjave da je Crna Gora napravila tri ključne greške - priznanje Kosova, stvaranje samozvane Crnogorske pravoslavne crkve i uvođenje sankcija Rusiji, verski analitičar Željko Injac vidi kao neosnovane, jer, kako kaže, Amfilohije nije rekao ništa pogrešno. 

- To, nije to bio napad na režim, ili na državu Crnu Goru. On je ukazao na ono što je dužan da ukaže kao mitropolit - rekao je Injac za Tanjug.

On podseća da je kanonski nepriznata Crnogorska pravoslavne crkve (CPC) ustvari nevladina organizacija, koja nema vernike niti članstvo i da je reč o "državnom projekatu radi menjanja identiteta Crne Gore i Crnogoraca".

U tu svrhu, smatra Injac, zvanična Podgorica će pokušati da oduzme imovinu SPC u Crnoj Gori, što je zapravo pokušaj da se SPC u Crnoj Gori ostavi bez finansijske mogućnosti za obezbeđivanje sveštenstva, monaštva...

- Naravno da to ne bi uništilo Mitropoliju, ali bi je dovelo u jedan nezgodan položaj kakav recimo ima Ohridska arhiepiskopija u Makedoniji.

- To znači da bi bila proterana iz svojih hramova, koji bi ostali prazni i zaključani. I SPC bi morala da gradi nove ili da drži liturgije u nekim privatnim domovima - ističe Injac.

On predviđa da će sukob između vlasti i srpske mitropolije u Crnoj Gori biti sve snažniji jer, zaključuje, "dok država napada, Mitropolija će biti u obavezi da brani sebe".

Crnogorski politički analitičar i poznavalac tamošnjih verskih prilika, Igor Damjanović, kaže da su prethodni božićni praznici bili svojevrstan slobodan referendum vernika o odnosu vernika prema pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori i da je odgovor na to izjašnjavanje bio - masivni odziv na skupove u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske i veoma mali broj onih koje je okupio Miraš Dedeić. 

To je i indirektna poruka, kaže on, da bi zakonom najavljeno redefinisanje imovinskog statusa Mitropolije crnogorsko-primorske predstavljalo pored pravnog, i versko nasilje.

- Autoritet nove tzv. istorije Crne Gore vladajući režim ne gradi na istorijskim izvorima, već na instrumentima državne prinude, koji po nedavno usvojenim zakonima uključuju i mandatne kazne. Osnovni postulat te nove, tzv. istorije Crne Gore je ''srpska okupacija'', ne samo 1918. godine, već i u vreme Nemanjića - naglašava Damjanović u izjavi Tanjugu.

Prema njegovim rečima, usvajanje najavljenog zakona i državna konfiskacija crkvene imovine, stečene pre 1920. godine, sa sobom bi, pored narušavanja imovinskih prava i verskih sloboda, nosilo i niz apsurda.

- To bi značilo i podržavljenje crkava i manastira podignutih od strane ''okupatora'' Nemanjića, odnosno verskih objekata na teritoriji Boke Kotorske, koja u sastav Crne Gore prvi put ulazi 1945. godine - zaključuje Damjanović.

MILO BI AMFILOHIJA U ZATVOR! Podneta krivična prijava protiv mitropolita crnogorsko-primorskog!
 

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC prekinula je komunikaciju sa crnogorskim Ministarstvom za ljudska i manjinska prava, zbog nepozivanja da da svoj sud o nacrtu zakona o pravnom položaju crkava i verskih zajednica. 

ZEMLJA JE OVO SRBINOVA! IZDAJNICI, FALSIFIKATORI! Potomak vođe Božićne pobune RAZVALIO MILOGORCE i otkrio ko je bio njegov pradeda
 

Mitropolit Amfilohije je nedavno izjavio da se Mitropolija stavila na raspolaganje da pomogne oko donošenja tog zakona, ali da je problem što nije pozvana da učestvuje u pripremi.

- Nažalost i Nacrt koji je donesen, donošen je bez ikakvog našeg učešća i to se i do danas produžava. Nema nijedne druge ustanove u Crnoj Gori i neke nevladine organizacije, da kad se o njoj donosi neki zakon ili pravila, da se onaj koji je subjekt tih zakona ne pozove na učešće. Jedino je to slučaj sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom. Imamo obećanja da će to biti prevaziđeno. Ja verujem da će to država ispoštovati, što je najelementarnije pitanje i stvar u čitavoj Evropi. To se tako radi svuda - kazao je između ostalog Amfilohije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dejan

pre 5 godina

Koja glupost!? Da je GRU imao umesane prste, puč bi uspeo. Pa nisu Rusi toliko glupi i naivni. Budalastina...

flamantes

pre 5 godina

Pa izgleda je GRU umiješao prste u pokušaj puča, ali su se oslolonili na pogrešne. Uzgred ne oduzima se SPC ništa, ona nema imovine u Crnoj Gori, jer nije ni postojala prje 1922. godine.

flamantes

pre 5 godina

Pa GRU jeste bio umješan, ali se oslanjao na nepouzdane pohlepne prevarante.

flamantes

pre 5 godina

Deji GRU jeste imao umješane prste, ali se oslanjao na loše ljude, prevarante i lopove.

srpska sparta

pre 5 godina

Dzabe se radujete srbi katolicke vjere pogresno nazvani hrvati. izdrzali mo mi i turke, i ugare i njemce, a i pasica i karajordjevice i dosta toga pa se luca srpstva u crnoj gori nije ugasila. Jos da izgradimo Njegosevu kapelu na Lovcenu, onu koju ste vi srusili i od nase generacije dosta. Matica srpstva crna gora, a dubrovnik je srpski grad. To vazda na umu da imate. Lipoj braci podrav uz Dogodine u Prizrenu!

Lala iz Banata

pre 5 godina

Nema nikakvih podela...Srbi se dele na ANTIFASISTE i FASISTE....Jedino jos u Beogradu danas imamo, ANTIFASISTICKI POKRET koji u svetu predvodi....PUTIN... Naravno uz Kinu....U Zagrebu, Sarajevu, Podgorici zavladao je ...FASIZAM to ko ne vidi...taj je slepac...Ne vidite ocigledno...U Pristini FASIZAM nikada nije ni pobedjen...samo je bio prikrivan godinama..... mimikrijom...

nebitan

pre 5 godina

Sramota, ponose se i dice etnickim ciscenjem i etnicki cistim drzavama. Zamislite da u Srbiji sad svi koji zive moraju da se izjasnjavaju kao Srbi kako to trenutno ide u Hrvatskoj (u hrvatskoj zive hrvati - rece Kolinda lani), Albaniji, Sloveniji (u Sloveniji zive slovenci, pa kako da dete bude Srbin rodjeno ovdje, tako nas asimiliraju tamo), C.Gori, BiH. Narodnodst vezuju za geografski pojam a onda i religiju za vecinu u toj istoj drzavi. Sramota u 21. veku da mnoge drzavice u okruzenju primenju zakon Envera Hodze koji je u Albaniji nakon 1945, zabranio da Srbi budu Srbi i terao ih da menjaju prezimena. Dace Bog dusmanima srpskog naroda da se uskoro o svom jadu zabave.

Sale

pre 5 godina

Oni nas uporno polako ali sigurno eliminisu i ogradjuju se od nas Srba a sta mi radimo u Nasoj Srbiji sa njihovim crnogorcima mi ih ovde iz meseca u mesec zaposljavamo koliko god njih dodje ovde da studira niko se ziv posle studija ne vraca u C.G. vec preko njihovih veza i vezica se zaposljavaju i to iskljucivo po Drzavnim Institucijama,nadjite mi jednog iz C.G.koji zivi u Srbiji da radi u nekoj firmi bilo privatnoj ili Drzavnoj kao obican radnik,njima su ovde puna usta Srpstva a mi Srbi se divimo tome koliko smo naivan narod,i saljemo nasu decu da idu van da rade jel ovde nemogu naci posao,dok oni ko god da dodje ovde preko svojih Ljudi koji rade na Drzavnim Jaslima preko 20 i vise godina dobijaju posao,ispada da su nasa deca glupava a oni sve Tesle,kada ce mo se vise osvestiti.

Duško

pre 4 godine

Loši nesvršeni đaci sedmog razreda večernje osnovne škole nisu ništa naučili: Kraljevina Srba Hrvata i Slovenaca se tako zvala jer na ovim prostorima postoje samo te tri nacije. Sve ostalo su etničke grupice, kao što su Banaćani, Bačvani, Sremci, Makedonci, Bosanci, Crnogorci, Čarapani, Ere, Slavonci, Dalmatinci... Kakva je to nacija od 300,000 žitelja koja nema svoj jezik i svoje pismo.

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde je prijavljen netanak!

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!
Live TV

Da li je Danka Ilić kidnapovana? Dete od dve godine nije moglo samo da ode!

Devojčica Danka Ilić nestala je u utorak u 13.45 u selu Banjsko Polje kod Bora i još nije pronađena! Posle opsežne potrage u kojoj je učestvovalo na hiljade spasilaca uz pomoć helikoptera i dronova, pretraga terena je obustavljena, a istražuje se i mogućnost otmice. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Nebojša Perović, advokat.

29.03.2024

10:00

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija