• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.04.2019

00:03

PREDSEDNIČKI IZBORI U MAKEDONIJI: Novo ime zemlje u fokusu kampanje za novog šefa države!

Balkan

PREDSEDNIČKI IZBORI U MAKEDONIJI: Novo ime zemlje u fokusu kampanje za novog šefa države!

Podeli vest

Prvi krug predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji u nedelju smatra se ključnim testom za opstanak vlade levog centra, na čelu sa Socijaldemokratskim savezom i albanskom DUI, u društvu koje je duboko podeljeno promenom imena zemlja kako bi se okončao višedecenijski spor sa susednim Grčkom, piše AP

Agencija navodi da je promena imenu u Severnu Makedoniju, koja utire put zemlji da se pridruži NATO i Evropskoj uniji, bila glavno pitanje kampanje.

Tri univerzitetska profesora prava, uključujući i jednog iz albanske manjine u zemlji, bore se uglavnom za ceremonijalni položaj. 

Skoplje i Atina su prošlog juna postigli sporazum da Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija promeni svoje ime u zamenu za Grčkog prihvatanja ulaska sada već Severne Makedonije u NATO. 

Odlazeći predsednik Ðorđe Ivanov, čiji se drugi i poslednji petogodišnji mandat završava 12. maja, pokušao je da odloži sporazum s Grčkom. 

Njegovo protivljenje podržava i kandidat najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova, prva žena koja se kandidovala za predsednika u zemlji.

„Naša pobedila bi značila poraz anti-makedonske i anti-nacionalne politike“, istakla je SIljanovsk Davkova. 

Kandidat vladajuće koalicije SDSM-DUI Stevo Pendarovski žestoko je branio promenu imena. 

"Uspeli smo da oborimo režim (prethodne vlasti na čelu sa VMRO-DPMNE) i sada pratimo put integracije, ekonomskog razvoja i sveobuhvatnog društvenog napretka", rekao je Pendarovski na centralnom skupu u Skoplju. 

Blerim Reka, kandidat opozicionih albanskih stranaka BESA i Alijansa za Albance, koji se uglavnom, prema navodima AP, bori za manjinska područja, takođe podržava promenu imena države kao preduslov za ulazak zemlje u NATO i EU. 

Nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je Pendarovski malo ispred Siljanovske Davkove. 

Istraživanje Instituta za demokratiju Societas Civilis pokazuje da kandidat vladajuće koalicije uživa 27,2 odsto podrške kod birača, ispred Siljanovske Davkove sa 23,5 odsto, dok Blerim Reka uživa podršku kod 11 odsto birača. 

Kandidatu je potrebno 50 odsto plus jedan glas od skoro 1,8 miliona registrovanih birača da bi pobedio u prvom krugu, što se smatra za veoma teško dostižan cilj.

Drugi krug je planiran za 5. maj.

Državna izborna komisija Severne Makedonije saopštila je da će više od 3.000 domaćih i oko 420 međunarodnih posmatrača pratiti izbore. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
deni mk

pre 4 godine

Skopje i Atina su se dogovoril NE , NE , NE , Zaev je dogovorio severnu vukojebinu , MAKEDONIJA i MAKEDONSKI NAROD nikad nece priznati tu vestacku i ne postojecu vukojebinu , vidite na youtube sta Makedonski narod misli o Zaevu 27.04.2017 Sobranije na Rep.Makedonija - i na Referendumu 30.09.2018 Makedonski narod je rekao NE , NE , NE , promeni imena NE za NATO i EU ,ako se promeni vekovno ime , Makedonija. Srpski medijumi i pokraj toga i pokraj volje Makedonskog naroda ,Makedoniju nazivaju pogrdnim imenom severna - Nikad severna , uvek MAKEDONIJA.Tako je bilo i tako ce biti.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija