• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.05.2019

19:59

(VIDEO) DAN "D" ZA SEVERNU MAKEDONIJU! U nedelju drugi krug predsedničkih izbora!

Balkan

(VIDEO) DAN "D" ZA SEVERNU MAKEDONIJU! U nedelju drugi krug predsedničkih izbora!

Podeli vest

U Severnoj Makedoniji se sutra održava drugi krug predsedničkih izbora, a nadmetaće se Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće SDSM-DUI i Gordana Siljanovska Davkova, kandidatkinja najveće opozicione stranke VMRP-DPMNE

Pravo glasa ima 1.808.131 birača, koji će glasati na jednom od 3.480 glasačkih mesta u 80 makedonskih opština. Izborna mesta otvaraju se u 7.00, a zatvaraju u 19.00 sati, a predizborna tišina je počela u ponoć.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija. Za predsednika će u drugom krugu biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova, pod uslovom da na glasanje izađe više od 40 odsto od ukupnog broja upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 birača.

Prema podacima Državne izborne komisije, u prvom krugu predsedničkih izbora izlaznost je bila 41,8 odsto. Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema Ustavu se ponavlja ceo izborni postupak.

Makedonski premijer i šef vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev ocenio je da će cenzus od 40 odsto izlaznosti sigurno biti postignut.

- Ako nema, moguće su opcije ponovno organizovanje izbora ili promena Ustva za izbor šefa države u Sobranju. Nismo doneli odluku, niti razmišljamo u tom smeru, jer verujemo da će građani izabrati predsednika države - naglasio je Zaev. 

SEVERNA MAKEDONIJA PRED DRUGI KRUG IZBORA: Dva scenarija u Skoplju, Albanci odlučuju ili nova kriza

U prvom krug, kandidat vladajuće koalicije osvojio je 323.892 glasova, dok je kandidatkinja opozicionog VMRO-DPMNE osvojila 319.364 glasova, odnosno samo 4.528 glasova manje. 

Prema rečima kandidata vladajuće koalicije SDSM-DUI Steve Pendarovskog, podrška za njega značila bi bolju perspektivu za sve, siguran put ka Evropi, nastavak reforme i zajedničkog puta ka napretku, razvoju i NATO integracije, kao i okončanje ere "gruevizma" (bivšeg premijera Nikole Gruevskog). 
 

Foto: Tanjug

Stevo Pendarovski

Ako on bude izabran za predsednika, kaže, građani će konačno dobiti predsednika od koga se neće stideti.

- Biću predsednik koji će znati da pohvali i podrži pozitivne politike, dok ono što ne valja, vratiti nazad kako bi se popravilo. Ono što je u interesu, to ću i podržati, dok ono što je u interesu jedne porodice i manjeg kruga ljudi, neće dobiti podršku. Moji prvi zadatak biće ono što zahtevaju građani, a ne ono što traži vladajuća stranka - istakao je Pendarovski. 

Kandidatkinja najveće opozicione partije VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova očekuje da se država reformiše u svakom pogledu, i ističe da reforme treba da počnu od vrha.

- Reforme moraju da počnu sa vrha. Mislim da smo i dalje u ozbiljnoj krizi liderstva u Makedoniji. Na najvišim državnim pozicijama nisu ljudi koji znaju, umeju, koji su stručni i kompetentni sa integritetom i dignitetom. Ali verujem da će ovo makedonsko proleće biti poznato po reformama - istakla je Siljanovska Davkova.
 

Foto: Tanjug

Gordana Siljanovska Davkova

Prema njenim rečima, diskusija o početku pregovora i članstvu u Evropskoj uniji biće odložena za jesen.

Kandidat albanskih opozicionih partija Alijansa za Albance i BESA koji je učestvovao u prvom krugu, Blerim Reka, putem Fejsbuka zahvalio je svim građanima koji su dali glas za njega, njih oko 80.000, i naveo da je njihovo pravo da odluče za koga će glasati u drugom krugu.

ŠIPTARI ODREĐUJU SUDBINU SEVERNE MAKEDONIJE! Glasovi albanske opozicije odlučiće NOVOG PREDSEDNIKA u drugom krugu izbora!

- To su samo vaši glasovi. To je vaše pravo i vi treba da odlučite za koga će te glasati u drugom krugu - istakao je Reka na svom Fejsbuk nalogu.

Opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance je zaključila da se drugi krug predsedničkih izbora odvija bez konkretne ponude za građane i pozvala građane u nedelju da iskažu svoj suverenitet. Vladajuća albanska stranka DUI je na mitingu u Skoplju pozvala svoje članove i simpatizere da daju podršku Pendarovskom, zajedničkom kandidatu koalicije okupljene oko vladajućih stranka. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija