• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2019

13:30

200 DECE IZ BOSNE TRENUTNO U SIRIJI! 300 osoba iz BiH čeka izručenje, čak dve trećine MALOLETNNICI!

Balkan

200 DECE IZ BOSNE TRENUTNO U SIRIJI! 300 osoba iz BiH čeka izručenje, čak dve trećine MALOLETNNICI!

Podeli vest

Na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba poreklom iz Bosne i Hercegovine, a među njima je dve stotine dece, objavio je danas sarajevski "Dnevni avaz", pozivajući se na neimenovane izvore iz različitih institucija bosanskohercegovačke vlasti

Kako se navodi, vlasti u BiH i bezbednosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i isto toliko žena.

Ranije se nagađalo da je u Sirji i 80-oro dece čiji su roditelji iz BiH, ali je prema trenutnoj proceni njihov broj znatno veći i iznosi čak 200.

Prema tvrdnjama izvora sarajevskog lista, vlasti u BiH su sve manje spremne da preuzmu odgovornost za povratak žena čiji su muževi poginuli ratujući u Siriji i Iraku, kao i njihove dece.

PUPOVAC POZIVA NA PROMENE: Lista SDSS biće iznenađenje izbora za EU parlament!

 

Savet ministara trebalo je još prošle godine da formira koordinaciono telo koje bi se bavilo problemom povratka žena i dece iz Sirije poreklom iz BiH, ali do sada to nije učinjeno. Upravo veliki broj dece koja su rođena proteklih godina u Siriji, a čija su oba ili jedan roditelj poreklom iz BiH usporiće ceo proces povratka u zemlju - naveo je neimenovani izvor.

Avaz navodi da navodno nema saglasnosti da se majke i deca vrate iz Sirije u BiH, čak i u slučaju da žene budu procesuirane pred tamošnjim pravosuđem.

U BiH je u aprilu vraćen državljanin te zemlje Ibro Čufurović, koji je ratovao u Siriji i Iraku gđe je bio zarobljen, a izručenje je obavljeno u dogovoru s vladom SAD.

On sada u pritvoru čeka suđenje za terorizam, a isti postupak sledi i za Armina Čurta, još jednog bivšeg pripadnika Islamske države (IS) čije je izručenje dogovoreno, prenosi Hina.


 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

Kakvo izrucenje ??? Oni su izabrali gde hoce da zive i neka tamo i zive . Mi ih ne zelimo ovde zato sto imamo strah od njih .

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija