• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rs.sputniknews.com

04.07.2019

11:43

INCIDENT U AMERIČKOJ AMBASADI U SKOPLJU! Prijem povodom Dana državnosti krenuo po zlu kada je POČELA MAKEDONSKA HIMNA!

Balkan

INCIDENT U AMERIČKOJ AMBASADI U SKOPLJU! Prijem povodom Dana državnosti krenuo po zlu kada je POČELA MAKEDONSKA HIMNA!

Podeli vest

Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke Ambasade i makedonskih institucija - o čemu je zapravo reč

U Ambasadi SAD u Skoplju, tokom prijema povodom Dana državnosti, intonirana je makedonska himna sa drugačijim tekstom od onog u zvaničnoj verziji, i ta razlika je u drugoj strofi, u kojoj se pominje ime Goce Delčeva, istorijske ličnosti koju svojataju i Bugarska i Makedonija

Umesto reči: "Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev, Sandanski", otpevane su reči: "stare i mlade, muške i ženske, na noge se krenulo".

Inače, Goce Delčev, Pitu Guli, Dame Gruev i Sandanski su osnivači istorijskog VMRO i organizatori Ilindenskog ustanka, u vezi sa čime se spore Skoplje i Sofija.

Kada je reč o nacionalnoj himni Severne Makedonije, čak je i makedonski premijer Zoran Zaev, nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma, koji je podrazumevao promenu imena te bivše jugoslovenske republike, tvrdio da himna ostaje ista i da neće biti promenjena.

Ovo je prvi put, od sticanja makedonske nezavisnosti 1991. godine, da se otpeva makedonska himna uz novi tekst u drugoj strofi, i to na jednom zvaničnom događaju u Skoplju.

BRITANSKI VOJNICI ZLOSTAVLJALI TROGODIŠNJEG DEČAKA, u Hrvatsku i Zadar su došli da vežbaju napad na Srbiju i Rusiju! ŠTA REĆI...

Za sada nema reakcije u makedonskim medijima, niti objašnjenja američke Ambasade i makedonskih institucija - o čemu je zapravo reč.

Sporenje zbog Delčeva je proteklih nedelja ponovo podiglo tenzije u odnosima između Skoplja i Sofije.

Bugarska strana čak je zapretila da će blokirati evropske integracije Severnoj Makedoniji ukoliko ne bude prihvaćena činjenica - da je Goce Delčev bio Bugarin.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija