• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2019

12:10

DOJČE VELE O AFERI "REKET": Kako je moguće da jedan šoumen UCENJUJE BIZNISMENE bez političkog zaleđa?!

Balkan

DOJČE VELE O AFERI "REKET": Kako je moguće da jedan šoumen UCENJUJE BIZNISMENE bez političkog zaleđa?!

Podeli vest

Afera "Reket" doboko potresa vladu i stranku premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, sve i da nije direktno upleten u skandal, piše danas Dojče vele

U tom kontekstu, DW navodi da su nekoliko ministara i poslanika članovi ili tesno sarađuju sa nevladinom organizacijom "Međunarodni savez", koja pripada jednom od aktera skandala, Bojanu Jovanovskom, poznatijem kao Boki 13.

Ta nevladina organizacija je, kako se navodi, u više navrata korišćena kao paravan za isplate milionskih suma na ime "autorskih honorara" i "sponzorstva". 

Kada je 2015, godine tadašnji lider Socijaldemokratske opozicije, a današnji premijer, počeo sa objavljivanjem prisluškivanih razgovora tada vodećih državnih funkcionera iz nacionalističke VMRO-DPMNE, audio fajlovi su ubrzo dobili naziv "bombe", podseća DW i konstatuje da su četiri godine kasnije, "bombe" opet sredstva za rušenje političkog protivnika.

"NEĆE MENI JEDAN PE*ER DA OBORI VLADU"! Nakon kriminalnog skandala i AFERE REKET, Zaev NE DA OSTAVKU!

Posle hapšenja Jovanovskog, kao i biznismena Zorana Milevskog, koji su osumnjičeni da su reketirali skopskog biznismena Jordana Kamčeva i od njega tražili pet miliona evra u zamenu za olakšanje postupka koji je protiv njega vodilo Specijalno javno tužilaštvo, tj. Katica Janeva, tužioci su tražili moguće veze sa političkim vrhom u zemlji, sa Specijalnim tužilaštvom, navodi DW.

Činilo se da istraga jenjava, ali je prošle nedelje skandal dobio nove razmere pošto je italijanska "Verita" objavila video snimak trenutka kada je Kamčev predavao prvu ratu od milion evra osumnjičenim reketarima. 

Paraleleno s videom, danima su objavljivani i audio snimci razgovara između Kamčeva, Jovanovskog i, u više navrata, specijalne tužiteljke Katice Janeve.

Pitanje je, dodaje DW, kako su ti snimci našli put do Italije i pali u ruke male milanske novine, poznate po svojim vezama s bivšim premijerom Silviom Berluskonijem i aktuelnim ministrom unutrašnjih poslova i liderom populističke Lige Mateom Salvinijem.

NOVA BOMBA IZ MAKEDONIJE! Zoran Bašanović u samom vrhu KRIMINALNE HOBOTNICE Zorana Zaeva! Pogledajte šemu!

Prema pisanju makedonskih medija, skopski biznismen Jordan Kamčev nije bio jedina "žrtva" Jovanovskog. I drugi makedonski biznismeni su dali izjave Tužilaštvu da su bili ucenjivani.

- Zato se i mnogi u Makedoniji pitaju: kako je moguće da jedan šoumen ucenjuje biznismene bez političkog zaleđa? - piše DW.

Konačno, ostaje upitan i tajming cele afere, dodaje DW. 

Severna Makedonija se nada da će u oktobru konačno dobiti datum za početak pregovora sa Evropskom unijom. Do kraja godine, ili najkasnije do početka sledeće, zemlja će postati 30. članica NATO.

Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski je pre dva dana rekao da afera "još ne ugrožava evropsku perspektivu" zemlje. 

- Ali, ne smemo preko ovakvih slučajeva, inertnošću i nepostupanjem da im damo povod da blokiraju naš put ka EU - dodao je Pendarovski.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MITOO

pre 4 godine

Sta se kao cude. Kako je moguce da jedan haski prevodilac moze da uceni vlast i sudstvo C. Gore i da otme stan i terasu po sistemu ekspropijacije. Nekada je to radjeno za drustveni interes, a sada u korist nizerangiranog britanskog obavestajca, koji ocigledno ucenjuje predsjednika C. Gore. Bojim se da ce nas i cistacice iz Haskog Tribunala uskoro po H. Novom tuci metlama.

deda Raša

pre 4 godine

Bas mi cudno da oni ne znaju da para i burgiju busi. Pa sto se takvi "soumeni" dovode i u vlast? Boki je u Srbiji zaradio milione, a to dokazuje koliko smo prosta nacija. O Makedoniji da ne i ne pricam. Dok je ovaca,bice i vune.

Izbori 2024

Vesti

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija