• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.08.2019

14:47

USTAŠIJA, ZEMLJA OTIMAČINE I BEZAKONJA! Ustavni sud Hrvatske stao na stranu PLENKOVIĆEVE RODBINE KOJA JE OTELA STAN NA HVARU SRPSKOJ STARICI!

Balkan

USTAŠIJA, ZEMLJA OTIMAČINE I BEZAKONJA! Ustavni sud Hrvatske stao na stranu PLENKOVIĆEVE RODBINE KOJA JE OTELA STAN NA HVARU SRPSKOJ STARICI!

Podeli vest

Josip i Andro Makjanić, braća od tetke hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, pravosnažnom presudom splitskog Županijskog suda već su bili ostali bez stana u Starom Gradu na Hvaru koji su, prema mišljenju sudija bespravo oduzeli beogradskoj porodici Vuličević, ali je hrvatski Ustavni sud drugačijeg mišljenja i se je privremeno odloženo do razmatranja ustavne žalbe koju su sinovi premijerove tetke podneli tom sudu

Ustavni sud je smatrao da bi eventualno sprovođenje pravosnažne presude uzrokovalo štetu pa je konačno rešenje odloženo, piše hrvatski portal Index.

Prema pisanju portala, za 90-godišnju Ljiljanu Vuličević valjda ne može nastupiti šteta. Kad je čekala dosad, može da sačeka još, očit je stav Ustavnog suda, navodi portal.

Osim toga, Ivan Šurjan, advokat, Plenkovićevih bratanaca pokrenuo je i reviziju presude na Vrhovnom sudu tako da je njena pravosnažnost danas, kako se to cesto i popularno kaže, mrtvo slovo na papiru, navodi dalje Indec i dodaje da "mrtvije" ne može biti.

Navodi se da je u korist Plenovićeve braće od tetke svedočio i premijerov otac, Mario Plenković, inače, bivši univerzitetski profesor koji je nedavno dobio zvanje profesora emeritusa.

Index je i ranije pisao o Josipu Makjanicu, kada je kao zaposlen u preduzeću Hrvatskeceste i još ranije, kada je kao gradevinski inspektor bio pravosnažno osuđen zbog primanja mita. 

Foto: lonelyplanetimages.imgix.net

Hvar

Josipova i Andrina majka, Anjuška je Plenkovićeva tekta, odnosno sestra njegovog oca, jednog od svedoka u ovom postupku.

Premijerov otac, Mario, je naravno svedočio u korist dece svoje sestre, ali je sud ipak odlučio drugačije.

Ali, samo do Ustavnog suda, koji je zakljucio da sudska odluka treba da pričeka još neko vreme. Inace, Josip živi na Hvaru, gde je i sporni stan - u porodičnoj kući Makjanica, dok je Andro nastanjen u Rijeci.

Spor Makjanica i Vuličevića tipična je, kako se navodi, hrvatska pravosudna trakavica duga dvadesetak godina. 

Splitski Županijski sud konačno je u junu prošle godine pravosnažno utvrdio da je danas 90-godišnja Ljiljana Vuličević vlasnica stana u kući u Starom Gradu za koji Makjanic, a i Plenković stariji, tvrde da pripada njihovoj porodici.

Vuličević je svoje pravo dokazivala koječime - od kupoprodajnog ugovora koji su ona i pokojni suprug Radojko potpisali u julu 1986. godine s Josipovim i Andrinim pokojnim ocem, takode Josipom Makjanicem, preko potvrda o placanju poreza, pisama razmenjivanih s pokojnim Makjanicem do potvrda o novcu koji su slali Makjanicima za plaćanje režija...

Plenkovićev otac tvrdio je, međutim, da se iza kupoprodajnog ugovora krije pozajmljeni novac.

Makjanici, a i Mario Plenković, tvrde, da se Vuličevića uopšte ne sećaju, da su kroz kuću prolazili brojni gosti, pa možda i oni, a da je ugovor s Ljiljanom i njenim pokojnim suprugom bio fiktivan.

Prema recima premijerovog oca, niko u porodici nije znao za ugovor s Vuličevićima, odnosno kuća 1986. godine nije bila ni dovršena - iako tvrdi i da su je Makjanici iznajmljivali turistima.

KOMENTAR INDEKSA: Hrvat katolik je zapravo SUŠTINSKI SLABIĆ koji se zato zbija u krdo, JER SAM PO SEBI NE VREDI NIŠTA!

Konačno, Plenković stariji je zaključio da se iza tobožnjeg kupoprodajnog ugovora krije pozajmica novca uz kamatu, "a taj ugovor da bi bio kao osiguranje". 

Na okončanje ovog spora se još čeka, a vlasnica stana Ljiljana Vuličevih kaže da "oni čekaju" da ona umre.

Ljiljana Vuličević, inače, od 2000. godine živi u Kanadi kod sina.

- Čudi me da hrvatski pravni sistem sebi može dopustiti da posle svih odugovlačenja ovako jednostavan slučaj stigne do Ustavnog suda. Kako sam ja to narušila hrvatski Ustav? Kupovinom stana od 43 kvadrata? Obraćala sam se i hrvatskim predsednicima jer je predmet godinama ležao po fiokama i svaki put sam dobijala pristojan odgovor da idem redovnim sudskim putem, što sam i činila-  ispričala je Vuličević i dodala da su do tog stana njen pokojni muž i ona došli slučajno, preko oglasa.

A kupili su ga, kaže, od novca koji su dobili nakon prodaje kuće koju su imali u porodičnom posedu u Budvi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija