• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik Srbija

27.09.2019

19:07

(VIDEO/FOTO) MILOGORCI, PUKNITE OD MUKE! Srpski patrijarh Irinej stigao u Crnu Goru! Na svečanost pozvan i MILO ĐUKANOVIĆ!

Balkan

(VIDEO/FOTO) MILOGORCI, PUKNITE OD MUKE! Srpski patrijarh Irinej stigao u Crnu Goru! Na svečanost pozvan i MILO ĐUKANOVIĆ!

Podeli vest

Spski patrijarh Irinej stigao je u Crnu Goru. U Budvi se obeležava veliki jubilej Srpske pravoslavne crkve, 1.500 godina postojanja Manastira Rođenja Presvete Bogorodice - Podlastva i 800 godina samostalnosti SPC

Kod manastira Podlastva u Grblju okupio se veliki broj građana iz svih krajeva Crne Gore.

U pratnji patijarha biće mitropolit Amfilohije, mitropolit mileševski Atanasije i još osam episkopa.

Pozivi za svečanost su upućeni premijeru i predsedniku Crne Gore, kao i svim poslanicima u Skupštini.

Foto: Sputnjik/Nebojša Popović

Manastir rođenja presvete Bogorodice, koji je 1350. godine obnovio Car Dušan, vekovima je duhovno i prosvetiteljsko sedište Grblja.

Na mestu današnjeg manastira postojala je crkva koja datira iz starijeg perioda.

Predanje su potvrdila arheološka istraživanja iz 1984. godine, kada je na podu manastirskog hrama nađen deo mozaika i fragment parapetne ploče, koji su pripadali ranohrišćanskoj bazilici iz petog ili šestog veka.

Foto: Sputnjik/Nebojša Popović

Prema narodnom predanju, Sveti Sava je kratko boravio u Podlastvi, nakon čega se sa obližnje morske obale uputio na Svetu Goru.

 

PATRIJARH SRPSKI IRINEJ PORUČIO MILOGORACIMA: Dolazim u Crnu Goru, po svaku cenu!

 

Između hrama i konaka nalazi se ranohrišćanska krstionica iz 17. veka.

Foto: Sputnjik/Nebojša Popović

U hramu je na južnom delu oltarskog zida delimično sačuvan manji deo starog freskopisa iz 15. veka. U najvećem delu hrama postoji noviji freskopis, manjeg kvaliteta, slikan preko prethodnog živopisa.

 

VRATIO SE REDOVNIM OBAVEZAMA U CRKVI! Patrijarh Irinej se oporavio!

 

U toku svog viševekovnog trajanja manastir je razaran, paljen i uništavan, a poslednji put je postradao u velikom zemljotresu 1979. godine.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pg

pre 4 godine

Danima ste pisali kako će mu ulaz u cg biti zabranjen,a dočekali ko tita..ispada da je Milo najveći srbin i to veći od opozicije..

Srpska Sparta

pre 4 godine

Srpska Sparta još je živa, i živjeće dok je sveta, Boka nije Montenegro, pa kom' smeta neka smeta! Veći dio Crne Gore, zna korjene svoga roda, Časni krst i Svetosavlje, naš je put i sloboda! Živela Srbija i prava Crna Gora!

flamantes

pre 4 godine

Opšte je poznata stvar da Nemanjići po Zeti ništa gradili i obnavljali nijesu nego palili i rušili. Pa vrlo čudno izgleda kad se u manastiru starom 1500 godina proslavlja 800godišnjica ctrkve nastale 1922. Inat je inače vrlo loš zanat, pa će vam ovo biti posljednje u Crnoj Gori. Uzgred zar Republika Srpska nije Srpska Sparta?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija