• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: jutarnji.hr

28.09.2019

12:41

MONSTRUM SE IZVADIO NA "VODENU GLAVU"! Hrvat koji je BACIO ČETVORO DECE sa terase IZBEGAO MAKSIMALNU KAZNU!

Balkan

MONSTRUM SE IZVADIO NA "VODENU GLAVU"! Hrvat koji je BACIO ČETVORO DECE sa terase IZBEGAO MAKSIMALNU KAZNU!

Podeli vest

Otac (54) koji je svoje četvoro dece bacio s prvog sprata najverovatnije neće dobiti maksimalnu kaznu od 50 godina zatvora za monstruozni zločin koji je počinio 28. februara u kući na Pagu

Razlog za to je dijagnoza njegovog psihičkog i fizičkog stanja u trenutku izvršenja nezapamćenog slučaja nasilja nad svoje četvoro maloletne dece, piše "Jutarnji list".

- Kada je neko neuračunljiv zbog svojih duševnih smetnji, postoji mogućnost smanjene kazne - rekao je Hrvoje Visković, portparol Županijskog suda u Zadru, nakon što je u četvrtak pred sudijom Ivanom Markovićem na Županijskom sudu u Zadru održano pripremno ročište na kojem su optužba i obrana predložili dokaze koji će se izvesti u ovom kaznenom postupku, za koji je glavna rasprava zakazana za 16. i 17. oktobar.

Majka će svedočiti

Foto: Facebook.com/24sata.hr

Zasad je na ročište 16. oktobra pozvano četvoro svedoka. Majka u ovom slučaju ne sme da koristi mogućnost nesvedočenja jer je reč o deci.
Otac se optužnicom tereti da je 28. februara ove godine, oko 6 sati ujutro, u Pagu, u kući u kojoj cijela porodica živi kao podstanar, svoje četvoro dece s namerom da ih ubije, za vreme dok su spavala, uzeo iz spavaće sobe u naručje jedno po jedno i bacio s terase s visine od 4,95 metara na betonsku podlogu.
Dve devojčice i jedan dečak su bili teško povređeni, a jedna devojčica lakše. Smrt dece izbegnuta je isključivo hitnom medicinskom intervencijom. Deca su se fizički potpuno oporavila, no psihička trauma još traje.

Osim što je, kako je utvrđeno prvim veštačenjem, u vreme pokušaja ubistava bio neuračunljiv, 54-godišnji Josip Rođak, otac s Paga već duže vreme pati od hidrocefalusa, odnosno "vodene glave", što bi moglo biti ključno za određivanje njegove sposobnosti za suđenje, ali i uračunljivosti te kaznene odgovornosti.

- Tim veštaka iz Vrapča ostavio je mogućnost da se veštačenje dopuni nakon što okrivljeni iznese svoju obranu - rekao je nakon pripremnog ročišta Visković, čime se dalo naslutiti da bi upravo ova dijagnoza, zbog koje je otac već duže vreme u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, mogla biti ključna u određivanju kazne.

NAJNOVIJI DETALJI HORORA U HRVATSKOJ! Lekari ZANEMELI od prizora "krvavog smotuljka koji ne plače", MONSTRUM strpao najstarije dete u dom, da mu ne smeta dok muči ostalu decu!

Kako saznajemo, već prvih dana u zadarskom pritvoru rastrojeni otac se osećao loše. Imao je glavobolje i bio je slab. Nakon otprilike dve nedelje iza zatvorskih rešetaka premešten je u Zatvorsku bolnicu, gje mu je nakon niza obavljenih pretraga dijagnostikovan hipertenzivni hidrocefalus. Nije poznato koja je traume izazvala ovu bolest.

U bolnicu je primljen sa 120 kilograma, a u sedam meseci izgubio ih je 30-ak.

Kako neslužbeno saznajemo, s njim je vrlo teško razgovarati. Na trenutna pitanja o tome kako se oseća, kako mu prolaze dani i slično odgovori odmah, ali se teže seća aktivnosti od prethodnog dana. Međutim, za svoju decu, koja će se još dugo oporavljati od užasnih trenutaka iz februara, 54-godišnjak pita. Navodno se pre nije lečio po postavljenoj dijagnozi.

Foto: facebook.com/printscreen

Josip Rpđak

- Monstruozno je to što je učinio, ali on nije nikakav monstrum, nego bolestan čovek. I psihički i fizički - rekao nam je u četvrtak advokat 54-godišnjaka Branimir Zorica.

Kod hroničnog razvoja hidrocefalusa simptomi se, naime, razvijaju postupno, uz pojavu glavobolja i poremećaj vida koji kasnije prelazi u atrofiju i slepoću. Karakteristični simptomi su usporeni hod, odnosno povlačenje nogu po podlozi, te poremećaj kognitivnih funkcija, koje su često prvi simptom hidrocefalusa. Upravo su kognitivne sposobnosti potrebne za sticanje spoznaja bilo koje vrste.

ETO, IMAMO HRVATSKU, PI*KA NAM MATERINA! Nakon što je otac bacio četvoro dece sa terase, VEDRANA RUDAN NIKAD BRUTALNIJE OPLELA PO HRVATIMA, KOLINDI, MINISTRIMA, POPOVIMA!

U njih se, između ostalog, ubraja pamćenje, logičko zaključivanje i rasuđivanje.

Bilo kakva bolest, psihička ili fizička, olakšavajuća je okolnost kod optuženika, kažu nam u pravosudnim krugovima. Iako portparol Visković nije htio da prejudicira, suđenje će najverovatnije biti zatvoreno za javnost zbog zaštite dece. Ocu se sudi za četvorostruki pokušaj ubistva na posebno okrutan način.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija