• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.10.2019

12:16

ZAEV RASPALIO PO EVOPSKOJ UNIJI: Kako očekuju rešenje za Kosovo ako ne nagrade nas za Prespanski sporazum!

Balkan

ZAEV RASPALIO PO EVOPSKOJ UNIJI: Kako očekuju rešenje za Kosovo ako ne nagrade nas za Prespanski sporazum!

Podeli vest

Ako EU ne donese odluku o početku pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom, to će praktično značiti da ne uvažava i da čak kažnjava Prespanski sporazum, istakao je severnomakedonski premijer Zoran Zaev

On smatra da u tom slučaju EU ne može očekivati ni rešenje kosovskog problema, za šta se, inače, neprestano poziva na uspeh Skoplja, te ističe da je to dobar model kako bi i Beograd i Priština trebalo da se dogovore u interesu napretka na putu ka EU.

„Svi kažu da je Prespanski sporazum za sada jedan od najboljih primera na Zapadnom Balkanu. Ako EU ’kazni‘ i taj sporazum i Severnu Makedoniju odlaganjem pristupnih pregovora, kako onda može očekivati da će Aleksandar Vučić i Hašim Tači naći rešenje za kosovsko pitanje, ili kako će motivisati bosanske lidere da nađu rešenje u BiH. U BiH već godinu dana nema vlade“, izjavio je Zaev.

On je naglasio da na Zapadnom Balkanu ima još mnogo toga da se radi i da je neophodna motivacija od strane EU.

„Nadam se da će nam EU dati motivaciju kako bismo nastavili sa napornim radom na reformama i budućnosti“, naglasio je Zaev.

Severnomakedonski premijer je izrazio nadu da će njegova zemlja dobiti zeleno svetlo na predstojećem sastanku šefova država-članica EU, iako ga šefovi diplomatija nisu dali juče u Luksemburgu.

USRED ZAGREBA PRETUKLI KONTROVERZNOG BIZNISMENA I POLOMILI MU OBE NOGE! Prebijeni preduzetnik već osuđen za otmicu i svedok u aferi koja je POTRESLA HRVATSKU (VIDEO)

„Nijedna zemlja-članica EU nema primedbe na nas. Problem je u diskusiji o reformi EU. Mi očekujemo da paralelno može da se sprovode reforma EU i da teče proširenje, odnosno da se taj proces nastavi na Severnu Makedoniju i Albaniju“, kazao je Zaev.

Prema njegovim rečima, Severna Makedonija nema nikakvu alternativu.

„Alternative nema. Ako EU ne donese odluku o početku pristupnih pregovora mi se nećemo odreći našeg evropskog puta. EU je naša budućnost“, istakao je Zaev.

Kazao je da će verovatno, zbog daljeg odlaganja pregovora, pasti Vlada u Skoplju, ali da će na njeno mesto doći druga koja će nastaviti evropski put.

„Zbog ove EU smo promenili naše ime, napravili sporazume sa Grčkom i Bugarskom i unapredili naše odnose sa drugim susedima. Verujem da će EU da nas motiviše da nastavimo sa radom i postignemo još više uspeha“, rekao je on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...
Partizan

„Grobarska molitva“: Kup naš nasušni daj nam danas...

Navijači Partizana, naviknuti od košarkaša iz crno-bele porodice da pola veka unazad raznoraznim trofejima pune riznicu, teško su podneli sušan period od odlaska Duška Vujoševića do povratka Željka Obradovića i „dana pobede“. Posebno pamte generaciju koju je pre šest-sedam godina vodio Aleksandar Džikić i koja se poput Spartanaca u Termopilima srčano i do poslednje kapi znoja suprotstavljala daleko moćnijem protivniku.

24.04.2024

08:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija