• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.10.2019

09:27

EGZODUZ U HRVATSKOJ! Lijepu njihovu napustio svaki peti građanin!

Balkan

EGZODUZ U HRVATSKOJ! Lijepu njihovu napustio svaki peti građanin!

Podeli vest

Hrvatska, posle Malte, ima najveću stopu emigracije u Evropskoj uniji, pokazuje najnoviji izveštaj Svetske banke

 

U izveštaju pod nazivom "Migracije i odliv mozgova u Evropi i Srednjoj Aziji" navodi se da je Hrvatsku do sada napustilo 21,9 odsto stanovništva, odnosno da petina građana koji su se rodili u toj zemlji sada živi izvan nje.

Iza Hrvatske su Portugalija i Litvanija koje je napustilo više od 20 odsto populacije. Visoka stopa emigracije predstavlja višestruki problem za mnoge zemlje, pogotovo u smislu odliva mozgova, prenosi Index.hr.

Navodeći da za Srbiju nema podataka, portal piše da su stope iseljavanja visoko kvalifikovanih radnika posebno visoke u nekim zemljama Balkana i Istočne Europe, u kojima je evidentiran niži dohodak. Tako visokoobrazovane osobe čine čak 55 odsto ukupnog broja emigranata iz BiH, više od 40 odsto u Jermeniji i Letoniji, a skoro 40 odsto u Albaniji. U Hrvatskoj je odliv mozgova manji nego tim zemljama, ali je i dalje značajno visok - oko 27 odsto.

Dve trećine svih migranata u svetu nalaze se u ekonomski razvijenim zemljama Severne Amerike ili Zapadne i Istočne Evrope. Udeo imigranata u zapadnoevropskim zemljama posebno je porastao u poslednje četiri decenije. Najviše imigranata u odnosu na domaće stanovništvo ima u zemljama Saveta za saradnju arapskih zemalja Zaliva, a zatim u Australiji, Kanadi i na Novom Zelandu, gdje imigranti čine oko 20 odsto ukupnog stanovništva.

U velikom delu Zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država udeo imigranata među domaćim stanovništvom približava se brojci od 15 odsto, što je oko četiri puta više od svetskog proseka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
srbo

pre 4 godine

Svi koji su emogrirali sigurno BI glasali za Kolindu i HDZ,koliko je ta vlast legitimna i dali je to država svih njenih gradjana?

SS

pre 4 godine

Super.A svaki drugi da nestane,svaki treći da završi u ludari,svaki četvrti da se prekrsti i možda će moćiu dogledno vreme da se razgovara sa njima.

_TNT_

pre 4 godine

Kakva li ce biti statistika za Srbiju, kada/ako udjemo u EU.

Duško

pre 4 godine

Sve je to već viđeno. Kada su veliki stručnjaci izmislili privrednu reformu 1965 milion visoko kvalifikovanih radnika se odselilo na "privremeni rad" u Nemačku. I tamo zaradili penzije. Isto će se desiti i sada. Neka ostanu nesposobni i neradnici pa neka uživaju sa lažovima novokomponovane elite.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija