• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fejsbuk stranica Manastir Hercegovačka Gračanica/informer.rs

17.10.2019

11:28

RUSKI MONAH KOJI JE DAO ŽIVOT ZA SRBE! Sveštenik mu je rekao: Iz Bosne se NEĆEŠ VRATITI! Njegov grob i SADA ČUVA SRPSKU GRANICU

Balkan

RUSKI MONAH KOJI JE DAO ŽIVOT ZA SRBE! Sveštenik mu je rekao: Iz Bosne se NEĆEŠ VRATITI! Njegov grob i SADA ČUVA SRPSKU GRANICU

Podeli vest

Kada je 90-ih godina buktao rat u Bosni i Hercegovini monah iz ruskog manastira Valaam gde je bio ikonopisac, Roman, odlučio je da krene tamo i pomogne svojoj pravoslavnoj braći

Roman, tako, dođe svome duhovnom ocu i iznese mu svoju odluku.

– Blagoslovi, oče!

– Ne – uzvrati mu duhovni otac.

– Nije to za tebe, ti imaš sasvim drugi put u ovom životu, tebi je Gospod dao talenat, i još ga nisi dokraja razotkrio. Ostani u manastiru!

– Ne mogu, oče, duša me boli za braću pravoslavnu, hoću da im pomognem.

– Ako odeš u Bosnu, tamo ćeš i ostati, nećeš se vratiti. Bolje ti je da ostaneš u manastiru!
I Roman je ostao. Nastavio je da radi. Jednom je u manastir stiglo pismo sa Svete Gore, do koje je takođe stigla slava talentovanog ikonopisca. U pismu su Romana pozvali na Svetu Goru da oslika ikonostas. Duhovni otac dao je Romanu blagoslov, i on je krenuo na put. Put ga je vodio kroz Beograd i u jednoj beogradskoj ulici Roman je slučajno naišao na ruske dobrovoljce koji su došli da posete svoje ranjene drugove. Duša mu je usplamtela i pohrlio je sa njima u Bosnu.

POZIVALI NA UBIJANJE HRIŠĆANA, ČAK I NOŽEM, I SAD ĆE TRUNUTI U ZATVORU! Iz Iraka i Sirije bivši pripadnici ISIS BIĆE DEPORTOVANI U BIH! (VIDEO)

…Sada je ležao na vrhu bezimene uzvišice. Sunce se uzdizalo sve više i više, obasjavajući veličanstvene bosanske planine i dolinu pod njima. Roman je gledao na lepote koje se pružaju pred njim, znao je da je to njegovo poslednje svitanje. Da, u pravu je bio duhovni otac kada mu je rekao da se iz Bosne neće vratiti. Usled velikog gubitka krvi vrtelo mu se u glavi, ponekad bi ga uhvatila nesvestica. "Samo da me ne zarobe", stigao je da pomisli i začuo korake.

Foto: printskrin Facebook/Manastir Hercegovačka Gračanica

Pridigavši se, vidio je neprijateljske vojnike kako se penju gore. Automatska puška, odavno spremna za boj, ležala je pred njim, a pored nje granate. Roman je pridigao pušku, proverio nišan i sa deset koraka opalio po neprijatelju. Dugim rafalom pokosio je dvojicu, a zatim je, stisnuvši zube i savlađujući bol, zaredom bacio dve granate. Neprijatelj se ubrzo povratio i otvorili su uzvratnu vatru. Roman je odgovarao kratkim rafalima, štedeći metke. Vreme je prolazilo, a neprijatelju nikako nije polazilo za rukom da savladaju jednu jedinu vatrenu tačku. Najzad su se dvojica prikrala otpozadi i zasula tu tačku granatama, ali je, čim su odgrmele eksplozije, tačka opet oživela i na te odvažne poletela bi uzvratna granata. Neravnopravni boj potrajao je više od sat vremena, ali uzvratna vatra je prestala tek pošto su muslimani dovukli bacače granata. Potom su se popeli na vrh, našli telo pravoslavnog ratnika i začudili se. Kako to da je, teško ranjen, u takvom stanju toliko dugo pružao otpor, ne samo uzvraćajući vatru nego i bacajući granate i nikako da ga ubiju. Videli su veliki monaški krst, dugu kosu i bradu.

BOŠNJAK PRED IZRUČENJEM IZ SAD ZBOG SILOVANJA TRUDNE SRPKINJE 1992! Bila mu je komšinica i žena školskog druga, onda su je toliko zlostavljali da je pobacila!

"Nije to običan čovek. Verovatno je neki visoki zapovednik", pomisliše.

Nekoliko dana kasnije Srbi su razmenili Romanovo telo i sahranili ga sa vojničkim počastima na groblju Donji Milići kod Sarajeva. Na istom groblju gde su sahranjeni i drugi ruski dobrovoljci, njih osamnaestorica. I svi oni leže u istom redu, kao da stoje u stroju: Sergej Ivanov iz Pitera, Oleg Bondarec iz Kijeva, ruski oficir Jurij Petraš iz Belorusije, uralski kozak Viktor Desjatov iz Jekaterinburga, koji je poginuo spasavajući srpsku devojku. Tolja (Anatolij) Ostapenko iz Perma, zastavnik mornaričke pješadije, Aleksandar Škrabov iz Naberežnih Čelnova, ruski oficir Valjera (Valerij) Bikov iz Pitera, njegov imenjak Valjera Gavriljin – magistar hemijskih nauka, Sergej Bataljin – lekar i izvrstan hirurg. Sergej je poginuo izvlačeći ranjenike sa minskog polja, spasao je četvoricu, a sam poginuo. Saša i Ljena (Aleksandar i Jelena) Siljvestrovi, muž i žena, oboje poginuli od istog rafala. Moskovljanin Pjotr Mališev, Vadim Pigarjov, Boris Naumenko, Aleksej Tomiljin i Sergej Mirončuk iz Odese.

DRAMA! OPASNI EKSTREMISTI SA RATIŠTA DOLAZE U NAŠ KOMŠILUK! Sirija u BiH šalje 9 ISIS terorista!

Posle sklapanja mira granica je prošla pored groblja i ruski dobrovoljci leže svega nekoliko metara od nje. Ruski grobovi pružili su se u nizu duž granice, kao da je čuvaju. Čak i posle smrti su na prvoj liniji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija