• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: glassrpske.com/informer.rs

25.10.2019

13:22

AKO PUSTIMO MIGRANTE, OKUPIRAĆE SVA SRPSKA SELA! Vanredna situacija u srpskom povratničkom selu Medeno Polje u Federaciji BiH!

Balkan

AKO PUSTIMO MIGRANTE, OKUPIRAĆE SVA SRPSKA SELA! Vanredna situacija u srpskom povratničkom selu Medeno Polje u Federaciji BiH!

Podeli vest

Više stotina migranata, koji su mesecima u prihvatnim centrima u okolini Bihaća, mogli bi uskoro da se nađu pod vedrim nebom, a predstavnici srpskog naroda u FBiH su istrajni da spreče njihovo izmeštanje u srpsko selo Medeno Polje nadomak Bosanskog Petrovca

Revolt srpskih povratnika izazvala je poslednja odluka koju su usvojili u Unsko-sanskom kantonu, koji je pod najvećim migrantskim pritiskom, a kojom je zatraženo hitno premeštanje migranata sa njihove teritorije i to u Medeno Polje koje su označili kao najbolju lokaciju.

Zaključke i konkretne stavove srpski zvaničnici u institucijama u FBiH i lokalnoj vlasti te predstavnici udruženja Srba trebalo bi da usaglase danas u poslepodnevnim časovima na sastanku upravo u Medenom Polju.  

Tema je, ističu organizatori, odbrana Aneksa sedam Dejtonskog  sporazuma - prava na povratak i harmoničan život srpskih povratnika u FBiH, a nakon najava da se migrantski centar formira u srpskom povratničkom selu koje je okruženo drugim povratničkim srpskim selima.

Predsednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović juče je potvrdio Glasu Srpske da će sastanku prisustvovati načelnici Drvara, Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Glamoča, Istočnog Drvara kao i  delegati u federalnom Domu naroda - povratnici u FBiH, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Drago Puzigaća i Nikica Bosnić.

(VIDEO) PODIVLJALI MIGRANTI NAPALI VOZAČA AUTOBUSA ZA OBRENOVAC! Incident snimili preplašeni putnici! "OVAKVIM PONAŠANJEM SE ZAHVALJUJETE SRBIJI?!"

- Nećemo dozvoliti izmeštanje migranata u Medeno Polje. U blizini nema ni jednog jedinog bošnjačkog sela. Nemamo kuda sa njima, a ako krenu silom da realizuju tu ideju, uzvratićemo. Ne možete ljude držati zatvorenima u kampu, što se moglo videti svih ovih meseci - rekao je Radanović.

Prvi čovek Bosanskog Grahova Milorad Gligić kazao je Glasu Srpske da će biti uz rukovodstvo i stanovnike Bosanskog Petrovca.

TEMPIRANA BOMBA! MIGRANTI NADIRU U BOSNU, samo u Unsko-sanski kanton od početka godine STIGLO 21.000 LJUDI! Kljajić: SITUACIJA SE IZ DANA U DAN POGORŠAVA!

- Ako se to odradi u toj opštini, takva sudbina čeka i ostale. Ugrožen bi bio opstanak povratnika u tim sredinama, promenila bi se i struktura stanovništva. Povratnici su i sami na ivici egzistencije i u teškim uslovima. Nemamo kapaciteta za smeštaj migranata. Verujem da će svi imati takav stav na sastanku i da ćemo jednoglasno biti protiv te namere - zaključio je Gligić.

Taj stav deli i načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić koji smatra da je krajnje nečuveno da ih niko nije uključivao u rad tila koja se bave migrantskom krizom i donose odluke, ali da bi ti isti sada da im prebace stotine migranata.

Podsetio je da je lokalna skupština usvojila rezoluciju kojom se protivi smeštanju migranata u Medenom Polju te da ne vidi smisao da kontejnere premeste sa jedne livade na drugu jer se u tom selu radi o napuštenoj životinjskoj farmi koja ne pruža nikakve uslove za boravak.

Načelnica Drvara Dušica Runić poručila je da su Drvarčani spremni da stanu uz komšije i spreče smeštanje migranata u Medeno Polje.

 

- Nečuveno je da Savet ministara u tehničkom mandatu koji se, umesto da rešava egzistencijalne probleme Srba povratnika, bavi ponovnim iseljavanjem Srba sa ovih prostora. Staćemo uz svoje komšije da nam se ne desi ponovo Petrovačka cesta - rekla je Runićeva.

Situacija se, svakodnevno i to na gore, menja u Unsko-sanskom kantonu, a  stvari će, po svemu sudeći, nastaviti da se odvijaju u tom smeru nakon što je juče obelodanjeno da je vlasnik “Bire”, privremenog prihvatnog centra u Bihaću, odbio zahtjev Međunarodne organizacije za migracije (IOM) za produženje ugovora o smeštaju migranata.

To znači da će oko 1.400 migranata ostati bez smeštaja zaključno sa 15. novembrom, kada ističe ugovor. Uprava “Bire” je tom odlukom ispoštovala zahtev Operativne grupe u kantonu koja je zabranila produžavanje ugovora jer “Bira” ni “Miral” nisu osnovani kao ustanove namenjene za prihvat i smeštaj tražilaca azila. Operativna grupa ranije je poručila da vrata migrantima mora da zatvori i centar “Miral” gde ih je više od 620.

Vlasnik “Mirala” Boris Horvat ranije je izjavio da neće produžiti ugovor s IOM-om, a iz kantona, gde je između 6.000 i 7.000 migranata, zatražili su i njihovo iseljavanje iz kampa “Vučjak”, za koji je i EU istakla da mora biti zatvoren jer ne ispunjava ni minimum uslova. Na moguću humanitarnu krizu upozorili su i iz Crvenog krsta.

Evropska komisija objavila je juče da će BiH dodeliti još dva miliona evra pomoći jer se bliži zima, a više hiljada migranata nije smešteno u adekvatne objekte. Evropski komesar za humanitarnu pomoć i reagovanje u kriznim situacijama Hristos Stilijanides istakao je da je pomoć usmerena za hitan smeštaj i distribuciju vreća za spavanje, tople odeće, hrane i lekova. EU su od lokalnih vlasti zahtevale nove lokacije za smeštaj izbeglica i migranata.

BONUS VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija