• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

13.11.2019

10:56

ULOGA VISOKOG PREDSTAVNIKA SUVIŠNA! LINTA: Cilj zaključaka Skupštine RS povratak izvornom Dejtonskom sporazumu

Balkan

ULOGA VISOKOG PREDSTAVNIKA SUVIŠNA! LINTA: Cilj zaključaka Skupštine RS povratak izvornom Dejtonskom sporazumu

Podeli vest

Predsednik parlamentarnog Odbora za dijasporu Miodrag Linta izjavio je danas da je krajnji cilj zaključaka Skupštine Republike Srpske povratak izvornom Dejtonskom sporazumu, odbrana Republike Srpske, njenih prava, nadležnosti i obaveza

- Od završetka rata traje proces otimanja nadležnosti Republike Srpske, s krajnjim ciljem stvaranja jedne unitarne i centralizovane Bosne i Hercegovine u kojoj bi Bošnjaci imali punu dominaciju, a Srbi bili građani petog reda - kazao je Linta za RTS.

On je dodao da je glavni problem politika dvostrukih aršina pojedinih zapadnih centara moći i uloga Kancelarije visokog predstavnika.

- Visoki predstavnik se ponašao kao apsolutistički monarh, kao namesnik koji je menjao zakone, nametao sudije i tužioce, ukinuo je ministarstvo odbrane Republike Srpske, ukinuo je obaveštajnu službu Republike Srpske, formirao je zajedničke vojne snage - podsetio je Linta.

Naglasio je da je krajnji strateški cilj povratak izvornom Dejtonskom sporazumu, po kojem se Bosna i Hercegovina sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

DODIK ZAPRETIO! TUŽIĆEMO VISOKE PREDSTAVNIKE, JER SU KRŠILI USTAV I DEJTONSKI SPORAZUM! Republika Srpska skuplja novac za međunarodne sporove!

- Uloga visokog predstavnika postaje suvišna. Dobar je zaključak da treba ukinuti Kancelariju visokog predstavnika i ići na strateški dogovor Republike Srpske i Federacije. Bosna i Hercegovina može da funkcioniše samo uz dogovor, a ne nametanjem rešenja - zaključio je Miodrag Linta.

Narodna skupština je juče na Posebnoj sednici, koja je trajala do duboko u noć, usvojila Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i uticaju na položaj i prava Republike Srpske.

Usvojeno je 20 zaključaka koji se tiču inicijative za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika, ukidanje bonskih ovlašćenja, pokrtanje reforme pravosudnih institucija na nivou BiH, zatim očuvanje dejtonske strukture i široke autonomije entiteta do samoopredeljenja, kao i saradnje sa NATO, ali ne i članstva BiH u toj alijansi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija