• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

19.11.2019

10:59

ŠOKANTNO OTKRIĆE! HRVATSKA U BLIZINI SRBIJE IMA TAJNI PODRUM za  zlostavljanje?!

Balkan

ŠOKANTNO OTKRIĆE! HRVATSKA U BLIZINI SRBIJE IMA TAJNI PODRUM za zlostavljanje?!

Podeli vest

Na graničom prelazu Bajakovo, ka Srbiji, Hrvatska ima podrume u kojem policija premlaćuje migrante, tvrdi se u najnovijem izveštaju mreže nevladinih udruženja BVMN (Border Violence Monitoring Network), koja se bavi pravima migranata i izbeglica

U izveštaju za oktobar ove godine ova mreža je prozvala hrvatske vlasti za kršenje ljudskih prava migranata i sprovođenje ilegalne politike sistemskog nasilja nad migrantima.

Navodi se da su u pripremi ovog izveštaja aktivisti BVMN-a, između ostalog, obavili 30 razgovora sa migrantima i zabeležili njihova iskustva.

U pomenutom periodu je, navode, zabeležen "visok broj izuzetno brutalnih pušbekova i incidenata policijskog nasilja", a kao posebno užasavajuću priču navode postojanje podruma na graničnom prelazu Bajakovo u kojem hrvatska policija, tvrde udruženja, premlaćuje migrante.

"U tom su podrumu maloletnike, od kojih su neki stari smao 12 godina, službenici hrvatske granične policije tukli šakama i palicama. Jedno svedočenje prostoriju opisuje kao veliku dva sa četiri metra kvadratna, do koje se dolazi stepenicama koje vode ispod prostorija na graničnom prijelazu", piše u izveštaju BVMN, prenosi portal.

U tu malu prostoriju bez prozora ponekad se, kažu, ubacuje i grupa migranata. Tokom boravka u podrumu na Bajakovu migranti nemaju pravo na odlazak u WC ni pristup vodi ili hrani, a uskraćeno im je pravo na traženje azila, stoji u izvještaju.

TEMPIRANA BOMBA! MIGRANTI NADIRU U BOSNU, samo u Unsko-sanski kanton od početka godine STIGLO 21.000 LJUDI! Kljajić: SITUACIJA SE IZ DANA U DAN POGORŠAVA!

Jedan 16-godišnji Avganistanac je opisao da su ga u tom podrumu držali više od sat vremena, da su ga tukli šakama i pendrecima.

Na jednom maloletniku je, navodi se, hrvatska policija koristila i elektrošoker i bacala ga o zid podruma, stoji u izveštaju, prenosi hrvatski portal Indeks.

"Slučajevi zabeleženi u oktobru otkrivaju da je podrumska prostorija diskretna lokacija na kojoj policajci mogu da zlostavljaju tranzitne grupe migranata i u kojoj su policajci zaštićeni od pogleda vozača koji prelaze granicu", navodi se u izveštaju.

Podsećaju i da su mediji izveštavali o "garaži za mučenje" u Korenici, u koju policija dovodi uhvaćene migrante. U izveštaju se navodi da hrvatska policija sve više koristi skidanje migranata kao još jedan način zlostavljanja.

KOMBI KAMIKAZA PROBIO GRANICU! Vozilo sa MIGRANTIMA razbilo metalnu kapiju, ČETVORO POVREĐENO!(VIDEO)

Dolazak zime i hladnijeg vremena čini takvu policijsku taktiku naročito opasnom jer može dovesti do hipotermije, kao i povreda ruku i nogu, posebno kada, kako se navodi, policija tera migrante da bosi hodaju kroz hladne potoke, što je takođe zabeleženo kao česta praksa.

Mreža udruženja ističe da u hrvatskom zakonodavstvu postoji mogućnost da policija primenu meru skidanja osumnjičenog, ali samo u slučajevima potrage za skrivenim oružjem.

U zabeleženim slučajevima, međutim, navodi se da su mitranti bili i do 24 sata u nadležnosti hrvatske policije, koja im je skidanje naredila tek kad ih je dovela na zelenu granicu.


Navodi se i da takvo postupanje hrvatske policije u martu zabeležio Amnesti Internešenal, kao i da se skidanje odeće migranata po naređenju hrvatske policije pojačava s dolaskom zimskih meseci.

Zabeležena su i dva slučaja u kojima su hrvatski policajci, nakon što su uhvaćenim migrantima naredili da se skinu goli, pendrecima dodirivali genitalije i tako ih, kako se navodi, seksualno zlostavljali i ponižavali.

Navode se i dokazi za opštepoznatu praksu razbijanja mobilnih telefona migranata, a hrvatski zakoni se direktno krše i kada se migrantima onemogući traženje prava na azil. U izveštaju i primer iz policijske stanice u Glini u kojoj je uhvaćeni migrant zatražio azil, na što su mu službenici rekli da mu ne mogu pomoći. Slična situacija se navodno dogodila i u Ogulinu.

Index prenosi da se u Izveštaju navode i primeri kršenja ljudskih prava migranata na celoj balkanskoj ruti, od Grčke do Slovenije, pa se, kako kažu, srpska policija optužuje da je namerno izazvala požar u migrantskom kampu u blizini Šida.

Ipak, piše Index, najviše prostora je posvećeno Hrvatskoj koja je na spoljnoj granici Evropske unije i preko koje mnogi migranti žele da uđu u EU.

Naglašava se da je uprkos nasilnom i nezakonitom ponašanju hrvatske policija Hrvatska dobila zeleno svetlo za ulazak u šengensku zonu slobodnog kretanja unutar EU-a i pohvale odlazećeg predsednika Europske komisije Žan Klod Junkera.

Navodi se i da je u oktobru hrvatska policija u ilegalnim pushbackovima proterala najmanje 464, a najviše 607 migranata, zavisno od izvora, piše Indeks. Većina migranata je, kažu proterano u BiH, ali ima i primera proterivanja iz Hrvatske u Srbiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SVETSKA SENZACIJA

pre 4 godine

NOVO OTKRIĆE U špilji kraj Dubrovnika nađeni tragovi života stari 7000g kao i skriveno blago zlatne i srebrene kovanice...

Kontra

pre 4 godine

Tolike luidačke propagande i za njjhov turizam a sezona najbolja u istoriji sa najviše dolazaka i najveće zarade pa kad to nije uspelo eto napadaju migrante ALI šta to vbama vbredi kad su oni EU a svi će vam migranti ostati tu gde jesu?

Miki

pre 4 godine

Pa hrvati su poznati po mucenju...dedovi ovih sada policajaca su bili okorele ustase ,ubijale civile po celoj hrvatskoj...Srbe ,jevreje sve ostale...a sto se cudite toj fasistickoj zemlji tamo je to normalno....oni i sada slave fasizam i fasiste,od vrha vlasti pa do zadnjeg hrvatskog gubitnika

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija