• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srna

23.11.2019

21:38 >> 21:42

DRAMA U HRVATSKOJ! GRADOVI NA JADRANU MORAĆE HITNO DA SE ISELE - VREME ISTIČE! More nezadrživo raste, najugroženija je delta Neretve!

Balkan

DRAMA U HRVATSKOJ! GRADOVI NA JADRANU MORAĆE HITNO DA SE ISELE - VREME ISTIČE! More nezadrživo raste, najugroženija je delta Neretve!

Podeli vest

Jadransko more već je ugroženo klimatskim promenama, u Hrvatskoj je najugroženije područje delta Neretve, a prvi red do mora u Dalmaciji moraće da se iseli u narednih stotinjak godina, upozorio je splitski naučnik Ivica Vilibić

Vilibić, naučnik iz Laboratorije za fiziku mora sa splitskog Instituta za okeanografiju i ribarstvo, objasnio je da problem predstavlja porast nivoa mora, koji predviđa da za stotinu godina raste od 40 do 120 centimetara.

- Deo dalmatinskih gradova već sada je ugrožen. Najstariji deo Šibenika, Dolac, već sada redovno plavi, kao i deo Trogira, riva u Starom gradu na Hvaru, a evo nedavno je i poplavljena cela plaža u Omišu, kao i Dioklecijanovi podrumi - naveo je Vilibić.

On objašnjava da će to u budućnosti ići ka gorem, a da je najugroženije područje u Hrvatskoj delta Neretve, prenose hrvatski mediji.

- Dugoročno gledano, na vremenskoj skali od sto ili više godina, prvi red do mora u Dalmaciji moraće da se iseli. Do tada će biti moguće delom štititi tu obalu, ali ulaganja u zaštitu moraće biti značajna- istakao je Vilibić.

Pre desetak dana u dubrovačkom akvatoriju, pored ostrva Sveti Andrija, izmeren je talas visok 10,82 metra, što je najviši talas na Jadranu otkako postoji merenje.
Vilibić kaže da procene za stotinjak godina predviđaju da će se na severnom i na južnom Jadranu visina talasa popeti i do 13 metara.

PLJUŠTE KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG SKANDALA U HRVATSKOJ! Nagrabusila šestorica muškaraca, među njima i VOJNICI ZBOG POSEDOVANJA I ŠVERCA ORUŽJA!

On je napomenio da nisu svi dalmatinski gradovi isti, ali da je činjenica da je nivo mora porastao od vremena kada su izgrađeni, tako da je neminovno da će se Hrvatska suočavati s poplavama na nekim delovima dalmatinske obale.

Nivo mora je od 1900. do 2016. godine porastao između 16 i 21 centimetara, a samo u periodu od 1993. do 2017.godine za čak 7,5 centimetara.

Prema najnovijoj procjeni, do kraja ovog veka nivo svetskih mora porašće od 62 do 238 centimetara. To će se, kako predviđa Međunarodni panel za klimatske promene UN (IPCC), dogoditi u slučaju najgoreg scenarija - porasta temperature za pet stepeni Celzijusovih.

Ako bi svet do kraja veka postao topliji za tri stepena, američki naučnici tvrde da bi nivo mora mogao porasti čak između 4,3 i 9,9 metara.

ALARMANTNO! U BOSNI UMIRE HILJADE LJUDI ZBOG ZAGAĐENJA VAZDUHA! Najkritičnije u Zenici, Lukavcu i Tuzli, pokazuje izveštaj UN!

a mareografskim stanicama u Splitu i Pločama u novembru je izmeren ekstreman nivo mora. U Splitu je to bio najveći nivo mora od 1955. godine od kada se kontinuirano vrše merenja, a u Pločama od 2002. godine, objavili su iz Hrvatskog hidrografskog instituta.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija