• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.11.2019

11:19

UPOZORENJE IZ SEIZMOLOŠKOG ZAVODA! U ovom gradu ZEMLJOTRES JE MOGUĆ SUTRA

Balkan

UPOZORENJE IZ SEIZMOLOŠKOG ZAVODA! U ovom gradu ZEMLJOTRES JE MOGUĆ SUTRA

Podeli vest

Nakon zemljotresa koji su potresli rano jutros Albaniju, iz Seizmološkog zavoda Hrvatske upozoravaju da je Albanija izrazito seizmički aktivno područje, a da je Dubrovnik nastavak tog područja

- Kada je reč o Hrvatskoj, što više idemo prema jugu, to je seizmički aktivnije. Ovi potresi su seizmo-tektonskog porekla. To znači da je na tom području aktivan rascep. Do potresa je došlo tako što je došlo do pomaka na dubini od 10 kilometara - objasnila je za portal Index dežurna u Seizmološkom zavodu.

Ona je objasnila da je kod velikih potresa uobičajeno da se nakon njega javljaju manji, a tako je bilo i u slučaju potresa u Albaniji.

- Takav potres se u Dubrovniku može dogoditi i sutra - upozorava ona.

- Imali ste poslednji veliki potres u Dubrovniku, odnosno Stonu, 1996. godine. To je bio potres od 6 stepeni po Rihteru. Treba još jednom naglasiti da je reč o istom seizmičkom području. Mi ne možemo predviđeti potres i on se opet može dogoditi. Postoje povratni periodi pa govorimo o tome nakon koliko godina ponovno može doći do velikog potresa. Stanje je takvo da na dubrovačkom području takav potez može biti sutra. Govorimo samo o verovatnoći - pojasnila je ona.

 

 


Snažan potres u Albaniji nešto pre četiri sata ujutro probudio je Dubrovčane.

Oni su na društvenim mrežama objavljivali da je reč o potresu koji ih je digao iz kreveta i kako su se stvari u njihovim domovima tresle i padale s polica.

- Dosta se osetio ovde kod nas u Dubrovniku. Probudili su se svi moji ukućani, tresli su se lusteri i vaze. Nadam se da neće više - rekao je Indexov čitalac iz Dubrovnika.

Na Fejsbuku se javljaju ljudi iz Imotskog, Konavala, Kotora, Sarajeva, Mostara... i svi govore kako ih je podrhtavanje probudilo.

 

 

NOVI ZEMLJOTRES PRODRMAO BEOGRAD! Tresla se prestonica!


Relativno jak potres Dubrovnik je inače zatresao i pre manje od tri nedelje.

Potres je bio magnitude 4,1 stepena po Rihteru. Do potresa je došlo oko 2:30, javlja EMSC, a epicentar potresa bio je u moru kod ostrva Mljeta.

Pre 1996. godine i snažnog potresa u Stonu jak je potres Dubrovnik pogodio i 1979. godine, podseća Index.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija