• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

30.11.2019

17:26

SRBIJO, NA OVO NE SMEŠ ZAŽMURITI! MILO ĐUKANOVIĆ NAJAVIO KONAČNI OBRAČUN SA SPC! Primarni interes DPS je obnova Crnogorske pravoslavne crkve!

Balkan

SRBIJO, NA OVO NE SMEŠ ZAŽMURITI! MILO ĐUKANOVIĆ NAJAVIO KONAČNI OBRAČUN SA SPC! Primarni interes DPS je obnova Crnogorske pravoslavne crkve!

Podeli vest

Predsednik DPS Milo Đukanović poručio je na osmom Kongresu te partije koji se danas održava u Podgorici da će jedan od primarnih interesa Demokratske partije socijalista (DPS) biti "snaženje državnog identiteta" i obnavljanje "Crnogorske pravoslavne crkve"

Đukanović je kazao da Crna Gora mora imati jasno osmišljenu identitetsku politiku, da je neophodno suzbiti grubo osporavanje crnogorskog identiteta, te da DPS ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi "istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC).

- Moramo suzbiti istorijski uporno osporavanje crnogorskog nacionalnog kulturnog i verskog identiteta. Ovo pitanje mora biti pod budnom pažnjom svih nas. Zakon o slobodi veroispovesti treba Crnoj Gori. DPS ima razumevanje da u procedurama utemeljenim u građanskim i crkvenim kanonima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu - kazao je Đukanović.

Predsednik DPS je rekao da su drugu polovinu 2015. i 2016. zaključno sa parlamentarnim izborima obeležili do tada nezapamćeni pritisci dela domaće političke javnosti, mentorski i finansijski podržane iz bližeg i daljeg međunarodnog okruženja, čiji je cilj bio promena strateškog kursa crnogorske državne politike.

- Preciznije, odustajanje od članstva u NATO, kao uvod u reviziju i nekih ranije donesenih odluka, uključujući ishod referenduma o nezavisnosti - kazao je Đukanović.

Dodao je da su se duže od godinu dana pojačavala preteća upozorenja Crnoj Gori šta joj se može dogoditi ako nastavi evroatlantskim putem razvoja.

(VIDEO) MAKEDONCI UZELI 150 AMERIČKIH TRANSPORTERA! Komšije se opasno naouržavaju, SPREMA LI SE NOVI HAOS NA BALKANU?!

 Danas se sudi akterima te afere (državni udar), i šalje jasna poruka da Crna Gora nikada neće dozvoliti da se u ime prošlosti zatire pravo na bolju i srećniju budućnost njenih građana - poručio je Đukanović.

Đukanović je takođe ocenio da je članstvo u NATO kruna reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda, da je Crna Gora danas neupitni lider integracije regiona, te da se u Crnoj Gori danas realizuju značajne milionske investicije, otkad je Crna Gora postala članica NATO.

- Istraživanje nafte i gasa u našem podmorju je u toku, sa optimističkom projekcijom ishoda - rekao je Đukanović.

Foto: printscreen

Razvijaju se, dodao je, i Porto Montenegro, Luštica bej, Portonovi, a planirani su brojni drugi projekti koji će promeniti Crnu Goru kao elitnu turističku destinaciju.

ZNATE ONAJ VIC! "POBILI SE KITAROVIĆ I DŽAFEROVIĆ", KOJI JE REZULTAT? PA, DVA NULA ZA DODIKA! E, upravo se to događa u BiH! Šefik poručio Kolindi da je retrogradna!

On je kazao da bi sve bilo lakše kad bi Crna Gora na poslu evropeizacije imala na drugoj strani partnera koji je podstiče.

- Nažalost, Evropska unija (EU) je suočena s krizama, migracijama, 'bregzitom'... a još nema ni nagoveštaja u kom bi pravcu išao scenario prevazilaženja ugrožene globalne konkurentnosti Evrope. Retorički, Brisel afirmiše politiku proširenja EU, ali ona je, voljom nekih važnijih centara političke moći, suštinski zaustavljena ili prolongirana na duži rok - rekao je Đukanović.

 To nas, kako je rekao, "više brine nego što nas brine dinamike proširenja kao Balkance".

Podsetimo, na Osmom kongresu Demokratske partije socijalista (DPS), koji se održava danas u Podgorici, najavljeno je da bi za predsednika te stranke ponovo trebalo da bude izabran Milo Đukanović, a za zamenika aktuelni premijer Crne Gore Duško Marković. 

Od gostiju iz inostranstva na svečanom delu Kongresa bili su prisutni premijer Severne Makedonije Zoran Zaev, kao i političari iz Srbije Nenad Čanak i Vuk Drašković.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Luka

pre 4 godine

Zemljotres u Crnoj Gori 1979. godine U nedelju 15. aprila 1979. godine, pre 40 godina, crnogorsko primorje pogodio je razorni zemljotres koji je za sobom ostavio pustoš. Epicentar je bio u moru, 15 km od obala Bara i Ulcinja. Podrhtavanje je trajalo 10 sekundi. Jačina zemljotresa bila je 6,9 stepeni Rihterove skale, što odgovara intezitetu 9 stepeni Merkalijeve skale. U Crnoj Gori stradala je 101 osoba.

Marko

pre 4 godine

"Đukanović je takođe ocenio da je članstvo u NATO kruna reformskih napora na usvajanju visokih demokratskih standarda, da je Crna Gora danas neupitni lider integracije regiona, te da se u Crnoj Gori danas realizuju značajne milionske investicije, otkad je Crna Gora postala članica NATO"

Djurdja

pre 4 godine

Najveci evropski kriminalac dobio je privatnu partiju, privatnu drzavu i privatnu policiju. Sada hoce i privatnu crkvu. Vojsku mu je uzeo NATO, ali od toga nece imati velike koristi.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija