• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: express.hr/informer.rs

05.12.2019

10:11

TRAMP UCENIO HRVATE, NEMAJU KUD, PA ZAKUKALI: NATO je na samrti, a mi moramo da uložimo još 9 milijardi!

Balkan

TRAMP UCENIO HRVATE, NEMAJU KUD, PA ZAKUKALI: NATO je na samrti, a mi moramo da uložimo još 9 milijardi!

Podeli vest

Nakon što je krajem oktobra u Briselu Hrvatska, kao i neke druge članice NATO-a, dobila gotovo ultimatum od Amerike i NATO-a da za šest nedelja sastavi plan kako doći do izdvajanja od dva odsto BDP-a za odbranu, ministar odbrane Damir Krstičević za Večernji list potvrđuje da je takav akcijski plan sastavljen

"Hrvatska će biti u 'zelenom'", kaže ministar.

Hrvatska bi tih dva odsto izdvajanja trebalo da dostigne za pet godina, tj. 2024. godine kada će, procenjuje se, zemlja za odbranu trošiti 9,4 milijardi kuna, tj oko 1,3 milijardi evra godišnje.

Sada troše oko 6,7 milijardi kuna (oko 900 miliona evra), dakle do 2024. doći će do 40-procentnog uvećanja vojnog trošenja. NATO smatra da Hrvatska mora više da ulaže u odbranu, a mnogo više u opremanje i modernizaciju svoje vojske, piše Novi list.

Premda na papiru, zahvaljujući primeni nove NATO metodologije, Hrvatska sada izdvaja oko 1,68 odsto BDP-a na odbranu (oko 6,7 milijardi kuna), u to su uračunate i vojne penzije veterana. Ustvari se na aktivnu vojsku troši oko pet milijardi kuna (672 miliona evra), koliko se i prikazuje u vojnom budžetu.

BEZ RUSIJE NE MOŽEMO! Makron upozorio članice NATO: Naša misija je NEMOGUĆA BEZ DIJALOGA SA MOSKVOM!

TO JE APSOLUTNA GLUPOST! Džonson poriče da je učestvovao u ismevanju Trampa: NE ZNAM NA ŠTA MISLITE!

Kako su ovde dodate i penzije, kada se to spoji sa platama, ispada da Republika Hrvatska na osoblje troši čak 73 odsto vojnih izdvajanja. Hrvatska dosta manje troši na opremanje i modernizaciju, dakle nabavku oružanih sistema i modernizaciju postojećih. Taj podatak je ustvari katastrofalno loš, naročito zbog toga što je propala nabavka eskadrile borbenih aviona.

Hrvatska je od 28 članica NATO-a, gledajući podatke za 2019. godinu, najgora i nalazi se na poslednjem mestu po trošenju novca na opremanje i modernizaciju. Na to troši samo 6,7 odsti ukupnog vojnog budžeta, ili - u brojkama samo 70-ak miliona dolara u odnosu na oko milijardu dolara ukupne svote.

Srednja vrednost među članicama je oko 23 odsto, a zadatak NATO-a koji Hrvatska ovde mora da ispuni predstavlja da zemlja članica na opremanje i modernizaciju svoje vojske troši najmanje 20 odsto ukupnih izdvajanja za odbranu i taj cilj treba dostignuti 2024. godine.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
verka

pre 4 godine

Kolinda u punoj ratnoj opremi.samo joj jos puska fali.gde je gospodin Seselj sada,da joj da pusku.

SILA

pre 4 godine

Hrvatska izdvaja 1,7% od BDP-a a pakt traži da sve članice daju 2% pa će i Hrvatska i u čemu je tu problem i kako pritisak ako je za sve isto i ako je jedna članica napadnuta sve mora da je brane?

Dragojlo

pre 4 godine

Samo se uzdajte da ce vas madjari i spanci braniti!!!To je iluzija i interes bogatih!!!Uostalom MIG 21 je bolji nego MIG 29 koji je kanta!

MilosObilic1389

pre 4 godine

...Шта брига Хрвате....?! Неће дати за "чланарину" НАТО-у , ни динара...!!

duško

pre 4 godine

A ovde su rezervistima 1999 isplaćene ratne dnevnice? To što u firmama neki nisu dobili platu, jer nisu dolazili na posao, to nikoga ne interesuje. Otadžbino nekome si majka, a nekome maćeha.

zora

pre 4 godine

Sta su mislili, da je pomoc u proterivanju Srba bila besplatna.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija