• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.12.2019

08:36

SRBOCID I NOTORNE LAŽI HRVATA! Zločin nad Srbima u Jasenovcu NIKADA NEĆE BITI DO KRAJA RASVETLJEN, jer je TITO UNIŠTIO DOKUMENTA!

Balkan

SRBOCID I NOTORNE LAŽI HRVATA! Zločin nad Srbima u Jasenovcu NIKADA NEĆE BITI DO KRAJA RASVETLJEN, jer je TITO UNIŠTIO DOKUMENTA!

Podeli vest

Tačan broj žrtava koncentracionog logora Jasenovac u profašističkoj Nezavisnoj Državi Hrvatskoj tokom Drugog svetskog rata biće jedino moguće utvrditi ako se "jednog dana desi čudo"

I pod uslovom da Vatikan potpuno otvori za javnost svoje arhive iz tog vremena- izjavio je istoričar Vladimir Umeljić, i dodao:

- I dalje smatram da mi, nažalost, ne znamo taj broj, jer je veliki deo dokumentacije uništen u Brozovo vreme, kako bi se taj genocid prikrio... U Jasenovcu se broj žrtava meri stotinama hiljada, to je sigurno- kazao je za Večernje novosti Umeljić, naučnik, teolog i istoričar iz Nemačke.



Na pitanje lista da li očekuje da se čudo zaista i dogodi na proleće, za kada je najavljeno otvaranje vatikanske arhive iz vremena pape Pija Dvanaestog, Umeljić je rekao da je ubeđen da Vatikan neće potpuno otvoriti arhive.

- Baciće ''nekoliko kockica'', ali selekcija će biti izvršena pre nego što dođe do pompeznog otvaranja arhiva- smatra istoričar.

List piše da je Umeljić, koji je posvetio decenije istraživanju fenomena genocida nad Srbima, osmislio termin "srbocid", koji se od 2005. godine citira u naučnim krugovima, ali u Srbiji još nije dovoljno prihvaćen.

- Srbocid je zločin genocida koji je NDH od 1941. do 1945. počinio nad Srbima. U svojoj knjizi ''Srbi i genocidni 20. vek'' potvrdio sam srbocid dokumentima Vermahta i obaveštajnih službi i iz diplomatskih izvora Hitlerove Nemačke, tadašnjih saveznika NDH. Srbocid je ''terminus tehnikus'' smišljen radi brzog prepoznavanja tog zločina. Jevreji imaju termin Holokaust, kod Roma imamo porajmos- dodao je Umeljić.

HRVATI SADA PRAVE VIRTUELNE TURE KROZ JASENOVAC! Za sve ovde počinjene zločine KRIVI SU LJUDI, a ne objekti! (FOTO/VIDEO)


Na pitanje da prokomentariše reviziju istorije koja je u zamahu u Hrvatskoj, pogotovo kada je reč o zločinima NDH, on kaže da se ne treba spuštati na nivo aktuelnih hrvatskih istoričara.

- To što oni rade su notorne laži i frazeološko isprazno iživljavanje. Dokle god argumenti stoje na našoj strani, kad-tad će istina prodreti u svet- rekao je Umeljić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 4 godine

Ima ko to zna i ko ima moć da putem karme izravna račune u nekom nama nepoznatom vremenu i načinu! Sasvim sam siguran u to!

V 64

pre 4 godine

Zakon setve i žetve važi za sve ljude, bez izuzetka!

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija