• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

12.12.2019

19:36

POTEPALI SE BRATKO I BRATKO! Čiji je makedonski jezik - bugarski ili severno makedonski?! DA SE NE SVAĐATE, TO JE "SRPSKI SA PROMAŠENI PADEŽI"!

Balkan

POTEPALI SE BRATKO I BRATKO! Čiji je makedonski jezik - bugarski ili severno makedonski?! DA SE NE SVAĐATE, TO JE "SRPSKI SA PROMAŠENI PADEŽI"!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Nikola Dimitrov komentarišući saopštenje Bugarske akademije nauka i umetnosti o tome da ne postoji makedonski jezik rekao je da su u 21. veku u Evropi pravo na samoopredeljenje i samoizjašnjavanje nesporne, prenosi MIA

Da bi odnosi između dve zemlje bili prijateljski i bliski, one pretpostavljaju poštovanje prava na dostojanstvo drugoga, napisao je Dimitrov na fejsbuku.

Podsetimo, Bugarska akademija nauka i umetnosti reagovala na usvajanje Povelje o makedonskom jeziku Makedonske akademije nauka i umetnosti.

Bugarska akademija, naime, smatra da Povelju koju je usvojila MANU sadrži netačne i neprihvatljive pozicije koje štete odnosima između dve susedne zemlje.

Dimitrov je kazao da je "makedonski jezik je jedan od južnoslovenskih jezika, te da je standardni makedonski jezik zvanično kodifikovan u maju 1945. godine na osnovama centralnih govornih formata tadašnje Makedonije".

NATO SRBIJI NUDI "KULE I GRADOVE"! BEOGRAD IMA IZBOR "A LA KARTE", samo da otkačimo Ruse i Putina! E, OVO SE ZOVE "MANITE SE ĆORAVA POSLA"!

- Bio je jedan od tri zvanična jezika i u bivšoj Jugoslaviji, a prisutan je i u UN još od sedamdesetih godina prošlog veka. Makedonski jezik ima svoj istorijski razvoj i priznat je i od međunarodne zajednice lingvista - navodi Dimitrov.

Takođe, on ukazuje da bi, istorijski proces koji je njegova zemlja započela sa susednom Bugarskom, vodio u smeru zbližavanja i prijateljstva, da bi rušio strah i predrasude, pretpostavlja uzajamno prihvatanje.

- Prihvatanje perioda zajedničke i isprepletene istorije koja povezuje bugarski i makedonski narod, ali i sadašnjost - makedonski narod koji govori makedonski jezik. Da bi ovaj proces uspeo na obe strane je potrebna mudrost i delikatnost, veličina u razumevanju i poštovanju briga i dostojanstva drugog. Lako je da se rasturi, teško je da se izgradi - zaključio je Dimitrov.

MITROPOLIT AMFILOHIJE OTKRIO: Donećemo MOŠTI Svetog Vasilija Ostroškog na SABOR U NIKŠIĆU 21. decembra!

Na poruku Bugarske akademije reagovaoje i premijer Severne Makedonije Zoran Zaev.

On je poručio da Bugarska nije načisto sa priznanjem makedonskog jezika i očekuje da ta zemlja prevaziđe to pitanje i prizna postojanje makedonskog jezika, prenosi portal a1on.

E sad, da se bratko i bratko ne svađaju "čiji je jezik" evo mala poduka! Najveću sličnost sa makedonskim imaju srpski i bugraski jezik. 

Naime, tokom prve polovine XX veka, u Makedoniji je zvanični jezik bio srpski, jer su se i sami Makedonci smatrali Srbima sve do 1944. Tek od te godine su prizati kao poseban narod i nakon formiranja Narodne Republike Makedonije u okviru FNRJ, makedonski jezik je postao zvanični jezik ove zemlje.

Može li biti jasnije!

Makedonci pišu ćirilicom, a ako ste se zapitali kako neke od najčešćih fraza zvuče na makedonskom, evo prilike da sada to i otkrijete:
Srećno- So sreťk'a! (So srek'ja!), Srekťno! (Srekno!)
Prijatno- Prijatno jadenje (Prijatno jadenje)
Srećan put- Srekť'en pat (Sreken pat)
Izvinite- Izvinete (Izvinete)


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pera Bandera

pre 4 godine

Ne trebaju se Bugari nervirati zbog makedonskog jezika. Uskoro će Makedonci govoriti Albanskim jezikom!

Makedonec

pre 4 godine

Na site Gedzovci , sto se obiduvaat da go ismevaat ili ponizuvaat Makedonskiot jazik I so toa I Mskedonskiot narod da vi go ebam semeto radioaktivno

Samuil

pre 4 godine

Vrati istoriju pre Dusana Ali pre Dusana ko je vladao ovim prostoru na Balkanu pa se do danasne Moldavije dal je postojala Srbija?. Ne pricamo o pne. o Aleksandru nego 10 veka unazad,pa onda pricaj bratko o padezima I govornom manom.Znam taj deo istorije izbegavate.

Marija

pre 4 godine

U prevodu - svađaju se čiji je srpski jezik.

Gaci

pre 4 godine

Dzaba se.svadjaju ,mala ispravka moderatora,makedonski nije srpski sa pomesani padezi vec srpski brz padezi...

kurto

pre 4 godine

Od toga koliko je sve srpsko dosli ste do ovih danasnjih granica.Sledece je Vojbofina i SandjakBEOGRADSKI PASALAK HA HA HA

kurto

pre 4 godine

Kakav srpski jezik bre Cokjlije.Pa Vi u Beogradu ne razumete vranjamski govor

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija