• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

12.12.2019

21:10

MILOGORCI, I PAPA FRANJA STAO UZ SPC! VATIKAN NIJE MOGAO DA PREĐE preko skandaloznog ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI!

Balkan

MILOGORCI, I PAPA FRANJA STAO UZ SPC! VATIKAN NIJE MOGAO DA PREĐE preko skandaloznog ZAKONA O SLOBODI VEROISPOVESTI!

Podeli vest

Kada je Vlada Crne Gore u maju ove godine javnosti predstavila Nacrt zakona o slobodi veroispovesti bilo je jasno da se radi o tekstu koji ne samo da ne garantuje tu slobodu već predstavlja kršenje elementarnih ljudskih prava

Način na koji je pripreman, bez prethodnih konsultacija i dogovora sa Crkvama i verskim zajednicama, pokazuje da je očigledno napisan sa ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine. Kao takvog prepoznale su ga i ostale pravoslavne Crkve, što su potvrdili svojim pismima Vaseljeski Patrijarh Vartolomej i Sveti Sinod Ruske Pravoslavne Crkve .

On je, odgovarajući, na pismo njegove svetosti Patrijarha srpskog Irineja - istakao da su primedbe i zabrinutosti od strane Srpske Crkve razmotrene u Rimokatoličkoj Crkvi sa posebnom pažnjom.
        
- Zahvaljujem Vam se što ste mi bratski izrazili Vašu zabrinutost takvim predlogom zakona zbog negativnih posledica koje on može da proizvede, ne samo za Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Crnoj Gori, već i za lokalnu Katoličku Crkvi - istakao je Papa Francisko i dodao:

        
- S tim u vezi, Državni Sekretar, Kardinal Pjetro Parolin se lično obratio Predsedniku Vlade Crne Gore g. Dušku Markoviću, ne sa ciljem da se meša u unutrašnje stvari crnogorske države već u nadi da zakon koji se predlaže, a koji se tiče verskih sloboda, bude donet na demokratskim principima, jer u suprotnom, neće biti potvrđen ako se prethodno ne postigne najveća moguća saglasnost svih verskih zajednica u Crnoj Gori - zaključio je poglavar Rimokatoličke Crkve.

Vlada Crne Gore na sednici od 6. decembra ove godine usvojila je tekst Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica i prosledila ga Skupštini koja ga je uvrstila u dnevni red sledeće sednice koja je zakazana za 24. decembar 2019. godine.

POTEPALI SE BRATKO I BRATKO! Čiji je makedonski jezik bugraski ili severno makedonski?! DA SE NE SVAĐATE, TO JE "SRPSKI SA PROMAŠENI PADEŽI"!

Ovakva odluka Vlade očekivano je izazvala revolt, ne samo kod verujuće većine u Crnoj Gori već i kod brojnih crnogorskih političara i javnih poslenika čime je država dovedena u još jednu ozbiljnu političku krizu.

Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka organizuju molitveni crkveno-narodni sabor koji će se održati u Nikšiću 21. decembra 2019. godine, koji će biti nastavak onog Trojčindanskog iz juna ove godine kada se ispred Sabornog Hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici sabrao veliki broj građana Crne Gore.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
flamantes

pre 4 godine

Zakoni se usvajaju po proceduri i svakako će biti usvojen, pa što god Papa i SPC mislili o tome.

pile

pre 4 godine

Milogorci bog vam opraašta, neznate šta radite. idite masovno u crkve i pažljivo slušajte liturgiju i moli te se bog dragom i ispovedajte se pred našim duhovni očevima za svaki greh ma koliki on bio, sretan Božić veliki i mali želi vambrat po veri božijoj, Hristos se rodi braćo moja, neka nas bog čuva, sa verom u Boga živeli.

Rade

pre 4 godine

Nije ovde u pitanju samo imovina crkve, već oblik etničkog čišćenja i stvaranje čisto crnogorskog stanovništva. Milu smeta uticaj srpskog stanovnista u Crnoj Gori, kojeg ima oko 40%.Ovim zakonom ide se polako, ali sigurno u brisanje svega onog sto je srpsko. Pitam se samo, šta će raditi sa albanskim stanovništvom čiji procenat se povećava svake godine u C.G. Da li će EU i svet biti tako blagonaklon kao sada, ukoliko C.G.primeni isti princip nad muslimanskom verom i albancima, kao sto je nad srpskim stanovnistvom Tuzan je ovo momenat u istoriji za ceo svet.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija