• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: alo.rs

23.12.2019

16:59

KOLINDA FAVORIT U DRUGOM KRUGU?! Svetski mediji: SLEDI PREOKRET!

Balkan

KOLINDA FAVORIT U DRUGOM KRUGU?! Svetski mediji: SLEDI PREOKRET!

Podeli vest

Svetski i regionalni mediji objavljuju rezultate i analize jučerašnjih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, ocenjujući da će aktuelna predsednica Kolinda Grabar Kitarović, uprkos tome što je završila na drugom mestu, biti favorit u drugom krugu glasanja, tako da je preokret potpuno očekivan

AP navodi da je razlog tome u činjenici da u drugoj rundi ostali desničarski kandidati više neće biti u konkurenciji.

Agencija Kolindu Grabar Kitarović predstavlja kao predsednicu poznatu po flertovanju sa ekstremnom desnicom, dok istovremeno želi da se predstavi kao predsednica naroda. S druge strane, kaže se u tekstu, Milanović je tokom kampanje obećao da će Hrvatsku preobratiti u normalnu, tolerantnu državu.

Rojters takođe ocenjuje da je Grabar Kitarović u prednosti nad Milanovićem u drugoj rundi glasanja. Agencija prenosi reči analitičara Davora Ðenera da nije verovatno da glasači Miroslava Škore podrže Milanovića, tako da se aktuelnoj predsednici otvara veći deo glasačkog tela u drugom krugu.

U tekstu se navodi da posmatrači prvi mandat aktuelne predsednica ocenjuju kao prilično blag, sa malo političke suštine i mnogo populističke patriotske retorike. Slovenačko “Delo” povodom najboljeg rezultata koji je ostvario Milanović postavlja pitanje da li Hrvatska skreće ulevo.List ocenjuje da je Milanović imao korist od mobilizacije levog biračkog tela, dok se desnica rasula između dva snažna kandidata. U tekstu se ističe da se prednost koju je Grabar Kitarović imala otopila nakon niza grešaka i neobičnih izjava.

KOLINDA, ODAVNO SI NAM UKRALA BOŽIĆ! Hrvati OSULI PALJBU na predsednicu zbog PRAZNIČNE PAUZE!

"Dnevni avaz” je preneo Milanovićev govor pod naslovom “U drugom krugu neka pobedi bolji, a to sam ja”, a govor Kolinde Grabar Kitarović u članku naslovljenom “Ovo je bila bitka deset na jednu”. List navodi da se ona time obratila glasačima koji su zaokružili druge kandidate. Sarajevski portal Klix.ba preneo je izjave pobednika prvog kruga, dodajući da je Kitarovićeva pobedila u dijaspori i da je "izdominirala u Bosni i Hercegovini".

Prema rezultatima juče održanih predsedničkih izbora u Hrvatskoj, u drugi krug ušli su kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i niza stranaka levog centra, Zoran Milanović sa 29,55 odsto glasova i aktuelna predsednica i kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović sa 26,65 odsto glasova.

Nezavisni kandidat i najveće iznenađenje izbora je Miroslav Škoro, koji je za svega dva odsto propustio ulazak u drugi krug, pošto je osvojio 24,45 odsto glasova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sumadinac

pre 4 godine

Pa da znase namestaljka od Amera jel to je njihova.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija