• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.12.2019

13:18

BITKA DO ZADNJEG GLASA! Kolinda u drugom krugu RAČUNA na glasače Škora, ali desiće se NEVEROVATAN OBRT!

Balkan

BITKA DO ZADNJEG GLASA! Kolinda u drugom krugu RAČUNA na glasače Škora, ali desiće se NEVEROVATAN OBRT!

Podeli vest

Nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Hrvatskoj, glavno pitanje koje se postavlja je da li će se glasovi koje je u prvom krugu osvojio Miroslav Škoro jednostavno preliti u drugom krugu Kolindi Grabar-Kitarović

Sudeći prema poslednjem istraživanju koje je sprovela Nova tv, to baš i nije tako, piše zagrebački Jutarnji list.

Tek nešto manje od polovine Škorinih birača u drugom krugu bira Kolindu Grabar-Kitarović (47 posto), 28 posto bira Zorana Milanovića, a njih 22 posto ostaće kod kuće.

Ako se, piše list, uzme u obzir da je Škoro osvojio 465.703 glasa, onda kandidatkinja HDZ-a može računati na gotovo 220.000 Škorinih glasova, a SDP-ov kandidat na više od 130.000 glasova.

Kolakušić je osvojio 111.916 glasova, a prema anketi Nove TV, velika većina njegovih birača u drugom krugu ostaće kod kuće, dok će 45 posto glas dati Milanoviću (50.000 glasova).

Juričanovih 60 posto birača u drugom krugu glas daje Milanoviću (52.000), a birači ostalih manjih kandidata (Orešković, Peović, Kovač) svoj glas u većini u drugom krugu daju Milanoviću.

KO ĆE BITI NOVI PREDSEDNIK HRVATSKE ZAVISI SAMO OD JEDNOG ČOVEKA! Drugi krug donosi PREOKRET


Grabar-Kitarović može računati i na 37 posto Pernarovih birača (16.300) te na desetak hiljada glasova Ðapićevih i Babićevih pristalica.

Kada se sve to sabere, doduše, ne s velikom preciznošću jer je ipak reč o anketama, onda je Milanović u blagoj prednosti u odnosu na Grabar-Kitarović, piše Jutarnji i dodaje da sve ukazuje da će borba biti neizvesna.

Iz štabova predsedničkih kandidata Zorana Milanovića i Kolinde Grabar-Kitarović predviđaju da će im za pobedu u drugom krugu biti potrebno da osvoje više od milion glasova, ne precizirajući pritom koliko više od milion.

Kolinda Grabar-Kitarović na prošlim predsedničkim izborima u drugom krugu u januaru 2015. osvojila je nešto više od 1,1 milon glasova, dok je Josipović 2010. u drugom krugu bio pobednik sa 1,3 milona glasova.

MILANOVIĆ POBEDNIK PRVOG KRUGA, KOLINDA SE JEDVA PROVUKLA! Konačna odluka o predsedniku Hrvatske 5. januara 2020!


Stepan Mesić je u dva izborna ciklusa za desetogodišnji mandat dobio po 1,4 milon glasova.

U Milanovićevom štabu predviđaju veću izlaznost u drugom krugu, do barem 55 posto, a u štabu Kolinde Grabar-Kitarović nisu baš u to sigurni.

Veća izlaznost, slažu se u oba izborna štaba, više odgovara levici jer je desno biračko telo disciplinovanje i više izlazi na izbore, a kada se pojavi veća izlaznost, to je znak da se levica više mobilizuje ili da se glasa za promene (a desnica je na vlasti).

U Štabu Milanovića računaju da bi im veća izlaznost za četiri odsto u odnosu na prvi krug mogla doneti 100.000 novih birača. Ako se izlaznost poveća, uvereni su da je pobeda Milanovića gotovo sigurna.

IZBORI VAŽNI ZA HRVATSKU I SRBE U HRVATSKOJ! Pupovac: Najviše glasova osvojio kandidat koji zagovara normalnost


U Štabu Kolinde Grabar-Kitarović nisu baš toliko sigurni da će izlaznost biti veća jer smatraju da će možda dosta protestnih birača ostati kod kuće.

Milanovićev tim kaže kako će glavni bazen birača biti oni koji nisu izašli u prvom krugu, ali i u sredinama gde je opozicioni SDP i sada jak. Urbane sredine i gradovi bi, računaju, trebalo da ostanu Milanovićevi.

U HDZ-ovom Štabu svesni su da je Slavonija njihov bazen birača koji se sada okrenuo Škori i najviše će se fokusirati na taj deo Hrvatske, ali i na Zagreb, koji uvek donosi pobedu. Dalmacija je, kažu, napravila dobar posao, ali Grad Zagreb moraće da povuku.

Podbačaj u Zagrebu u HDZ-u kažu da je rezultat ne baš jake stranačke organizacije u metropoli, ali takođe smatraju da je sada jasno da ni ekipa gradonačelnika Milana Bandića više nije toliko jaka, pa je tu nastala, kako kažu, rupa u glasovima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!
Fudbal

Bila jednom jedna liga. Kakva liga? Strašna liga!

Sezona u evropskim klupskim takmičenjima ulazi u samu završnicu. Odigrani su svi revanš mečevi četvrtfinala u Ligi šampiona, Ligi Evrope i Ligi konferencija i poznati su svi polufinalni parovi. Ono što odmah privlači pažnju jeste da engleska Premijer liga u završnici kontinentalnih takmičenja ima samo jednog predstavnika! Iako važi za ligu u kojoj se igra najbolji fudbal, Englezi su ove sezone doživeli debakl! Postavlja se pitanje, da li je to samo izolovan incident ili nagoveštaj da u evropskom klupskom fudbalu duvaju neki novi vetrovi?

19.04.2024

13:44

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija