• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.12.2019

20:28

HRVATI SRBE vide kao PRETNJU i NEPRIJATELJE, negiraju USTAŠKE ZLOČINE, a u zemlji CVETA KORUPCIJA, zaključak je analize slovenačkog instituta!

Balkan

HRVATI SRBE vide kao PRETNJU i NEPRIJATELJE, negiraju USTAŠKE ZLOČINE, a u zemlji CVETA KORUPCIJA, zaključak je analize slovenačkog instituta!

Podeli vest

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, pred drugi krug izbora za predsednika Hrvatske 5. januara, ocenio je da se Hrvatska nalazi u dubokoj društvenoj krizi

- Državu karakteriše visok stepen organizovanog kriminala i korupcije, slabo funkcionisanje pravosudnog sistema i jako obaveštajno podzemlje, te snažan uticaj Rimokatoličke crkve- naveo je IFIMES u svojoj analizi pred drugi krug izbora, u kome će se suočiti Kolinda Grabar Kitarović i Zoran Milanović.

OVO JE KRAJ, SAD SMO PROPALI! Hrvati neće PUĆI KAO ČERNOBILJ U EKSPLOZIJI, već će lagano KLIZITI KA DNU! Ništa ne funkcioniše, zemlja je sve siromašnija, a stanovništvo se MASOVNO ISELJAVA!


Ukazuje se da aktuelna predsednica Grabar Kitarović tokom pet godina vođenja države nije odstupala od matrice HDZ-a.

- Iako se od nje puno više očekivalo u smislu da dolazi iz generacije mlađih hrvatskih političara često je delovala vrlo rigidno, kao nijedan dosadašnji hrvatski predsednik- piše IFIMES, koji kaže da je Grabar Kitarović pokušavala da se "dodvori" svim segmentima hrvatskog društva i međunarodnim činiocima.

Tako je pokušala, navodi se, da bude "simpatična" i fašistima i antifašistima, "a jedino je uspela Hrvatsku, zajedno sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem (HDZ), da približi Rusiji uprkos sankcijama EU i SAD".

Grabar-Kitarović nije doprinela regionalnoj stabilnosti i ugledu Hrvatske u svetu, naglašava IFIMES. U analizi se ocenjuje da Hrvatska ima slabe političke odnose skoro sa svim svojim susedima, posebno sa Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, ali i sa Slovenijom, sa kojom je zajedno članica EU i NATO.

Kako navodi IFIMES, politički prostor u Hrvatskoj karakterišu dve političke stranke, koje predstavljaju krajnost hrvatskog političkog prostora.

- Jedna je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) premijera Andreja Plenkovića, koja svoju ideologiju kao nacionalni/istički pokret temelji na antikomunizmu i procesu osamostaljivanja te tzv. srpskoj opasnosti u Hrvatskoj- stoji u analizi.

Navodi se da komunizma više nema, proces osamostaljivanja je završen 1991.godine, "a Srbi su desetkovani i predstavljaju faktor stabilnosti i test za hrvatsku demokratiju, jer su značajno doprineli procesu pridruživanja EU kao konstruktivni činilac".

- HDZ konstantno pokušava rezultate osamostaljivanja pripisati isključivo sebi, ignorišući činjenicu da je to posledica, pored želje hrvatskog naroda za samostalnošću, pre svega, istorijskih međunarodnih okolnosti i povoljnog međunarodnog konteksta - pada Berlinskog zida i raspada SSSR- objašnjava se u analizi.

Iako je Hrvatska samostalna i nezavisna država, kako se ocenjuje, HDZ "još traži" neprijatelje u Srbima, Srbiji, Bosni i Hercegovini, Jugoslovenima, migrantima, islamskoj pretnji...

SRBOCID I NOTORNE LAŽI HRVATA! Zločin nad Srbima u Jasenovcu NIKADA NEĆE BITI DO KRAJA RASVETLJEN, jer je TITO UNIŠTIO DOKUMENTA!


Prenose reči poznatog hrvatskog advokata Ante Nobila "da su napadi na Srbe u Hrvatskoj posledica puzajuće fašizacije društva i logična posledica koketiranja političara sa NDH i relativiziranja ustaških zločina".

Druga stranka hrvatske politične krajnosti je Socijaldemokratska partija (SDP) Davora Bernardića, koji su naslednici nekadašnjeg Saveza komunista Hrvatske.

IFIMES procenjuje da ta stranka izlazi iz krize i transformiše se u modernu socijaldemokratsku stranku, koja je sve manje opterećena recidivima prošlosti.

- Analitičari smatraju da će novi predsednik/ca Republike Hrvatske morati značajniju pažnju u svom radu posvetiti reformi obaveštajno-bezbednosnog sistema, koji sistematski deluje na destabilizaciji Bosne i Hercegovine i rušenju Aleksandra Vučića (SNS) u Srbiji i povezan je sa delom opozicionih srpskih političkih stranaka uključenih u taj projekt- stoji u analizi.

HRVATIMA NEMA ŽIVOTA BEZ VUČIĆA! Čak i u novogodišnjem danu, u sred finala izbora PREDSEDNIK SRBIJE IM JE GLAVNA TEMA!


Kaže se da analitičari navode da postoje dve zajedničke individualne karakteristike predsedničkih kandidata - Kolinde Grabar-Kitarović i Zorana Milanović.

- Grabar-Kitarović i Milanović su tvrdokorni negatori nedavne hrvatske istorije, koji negiraju zločine počinjene tokom domovinskog rata od strane hrvatskih oružanih snaga i negatori agresivne politike Hrvatske i njihovog uzora Franje Tuđmana prema BiH i oboje su izvori regionalnih nestabilnosti- smatra IFIMES.

Kandidati imaju apsolutno saglasje da hrvatske snage u domovinskom ratu nisu počinile zločine, posebno u vojno-policijskim akcijama „Bljesak" i „Oluja", kaže se u analizi i dodaje da i na regionalnom planu ne postoje bitne razlike. Ukazuje se da su isti stavovi i dejstva prema Srbiji karakteristika političkih angažmana oba kandidata.

- Srbija se smatra, još uvek, potencijalnom opasnošću i uglavnom služi za unutarpolitičke obračune u Hrvatskoj- piše u analizi.

ZA SRBE U HRVATSKOJ NEMA NADE! Ko god da pobedi na predsedničkim izborima HEPI END ZA SRBE NIJE NA VIDIKU!



Prema Sloveniji je isti, čak i neprijateljski nastup, kroz poznatu staru kontaminacije međunarodnog arbitražnog procesa u vezi Arbitražnog sporazuma, kojim bi se između ostaloga, odredio izlazak Slovenije u međunarodne vode u Jadranskom moru/Piranski zaliv.

I prema Bosni i Hercegovini, navodi IFIMES, nema nikakve suštinske razlike, jer i Grabar-Kitarović i donekle Milanović uslovno podržavaju formiranje trećeg (hrvatskog) entiteta i smatraju deo BiH svojim velikodržavnim plenom/projektom.

Dok zajednički ističu opasnost od migranata i islamizacije BiH, "očigledno zajednički ne vide opasnost od ''mekog'' ruskog uticaja, ali i veoma ''tvrdih'' milijardi evra koji se upumpavaju preko ruskih/hrvatskih banaka u Hrvatsku".

- Oba kandidata svoju spoljnu politiku grade na opasnosti od tzv. islamskog terorizma koji po njima dolazi iz BiH i od navodne pretnje, koja dolazi od Srbije i srpskog predsednika Aleksandra Vučića. Druge pretnje, čak i prema izveštajima hrvatskih obaveštajnih agencije, i ne postoje- zaključuje IFIMES u analizi pred drugi kruig predsedničkih izbora u Hrvatskoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SS

pre 4 godine

Kamo sreća da im se pokažu zubi da nas se stvarno plaše,a posle i pošuju.

Sumadinac

pre 4 godine

Zato sto se Ustase nemogu da pomire sa time da su 40 godina napravile genocid nad Srbima.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Хрвати су своју "срећу" потражили ... - пљачком српске имовине...?! Онда: Продајом капитала "ослободиоцима" - Немцима...! Сада када је лова потрошена, не знају кога данас пљачкати....? Предлажем: Немце...!! ... Они имају капитала и новца...!! " Данке Дојчланд"...!!

NEBOJŠA

pre 4 godine

NIJE PROBLEM ŠTO NAS ONI VIDE KAO PRETNJU I SMATRAJU NAS NEPRIJATELJIMA.OBJEKTIVNO MI TO I JESMO.PROBLEM JE ŠTO POLA SRBIJE NJIH VIDI KAO BRAĆU I SUTRA BI IH LJUBILI U ŠUPAK,SAMO KAD BI HTELI DA SE UJEDINE SA SRBIJOM !!!E TO JE PRAVI PROBLEM .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija