• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

05.01.2020

08:02

DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U HRVATSKOJ! Otvorena birališta, Hrvati odlučuju između Kolinde i Milanovića!

Balkan

DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA U HRVATSKOJ! Otvorena birališta, Hrvati odlučuju između Kolinde i Milanovića!

Podeli vest

U Hrvatskoj su jutros u sedam časova otvorena birališta za drugi krug predsedničkih izbora, na kojima više od 3,8 miliona građana sa pravom glasa može da bira između bivšeg premijera Zorana Milanovića, kandidata opozicione SDP i aktuelne predsednice Kolinde Grabar Kitarović, kandidatkinje vladajućeg HDZ

Birališta se zatvaraju u 19 sati, nakon čega će odmah biti objavljene izlazne ankete, dok će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni u 20 sati. Pravo glasa ima 3. 860.000 birača u Hrvatskoj i inostranstvu, što je skoro 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug.

Kao i u prvom krugu, birači će moći da glasaju na ukupno 6. 533 biračkih mesta, od kojih je 6.409 u Hrvatskoj, a 124 u 47 država u inostranstvu, od čega trećina (44) u Bosni i Hercegovini. Novi predsednik Hrvatske biće kandidat koji osvoji više glasova građana koji budu izašli na birališta.

Milanović je u drugi krug ušao sa neznatnom prednošću od par procenata u odnosu na Grabar Kitarović i tu prednost je zadržao do samog kraja izborne kampanje. Prema poslednjim istraživanjima Ipsosa objavljenim u petak, kandidat SDP vodi sa 45 odsto glasova ispitanih, dok njih 42 odsto podržava Grabar-Kitarović. Neodlučnih je oko 13 odsto.

Drugi krug predsedničkih izbora pratiće rekordnih 24.333 posmatrača, 63 više nego u rekordnom, prvom izbornom krugu, kada je bilo čak 11 kandidata. Najviše posmatraca prijavio je vladajući HDZ, preko 14.000, a SDP-ovih je gotovo devet hiljada.

KOLINDA VEĆ PROGLASILA POBEDU, A ONDA VELIČALA FRANJU TUĐMANA! Cirkus na završnom skupu pred drugi krug!

U kratkoj, ali žestokoj kampanji između dva izborna kruga, prvi je održan 22. decembra prošle godine, kandidati su imali čak tri televizijska duela, od kojih je poslednji održan u samom finišu, u petak uveče na Novoj tv. Prethodili su mu dueli na RTL-u i HRT-u.

Tokom tri televizijska sučeljavanja predsedničkih kandidata, Milanovića i Grabar Kitarović, padale su međusobne optužbe i iznošeni su dijametralno suprotni stavovi o nekim ključnim pitanjima bitnim za budućnost Hrvatske, ali ono što im je bilo zajedničko je saglasnost da je Hrvatska snažnija država od Srbije.

Srbija i srpski predsednik Aleksandar Vučić bili su glavna tema sva tri tv duela i kampanje generalno, kao što je to uvek slučaj kada hrvatski političari skupljaju tzv. jeftine političke poene.

S druge strane, iz Srbije nisu dobili odgovor, jer Vučić je u više navrata upitan da komentarise predsedničke izbore u Hrvatskoj rekao da ne želi dok ne budu završeni. Hrvatski mediji i analitičari su, kao i hrvatsko društvo, podeljeni po pitanju ko će biti novi predsednik Hrvatske u narednih pet godina, što ne čudi s obzirom na to da je reč o izboru između kandidata levice i kandidata desnice.

Sve o drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvataskoj čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dragojlo

pre 4 godine

Za Srbe u Hrvatskoj je isto bio Glavas predsednik,Kolinda ili Milanovic!!!

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija