• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnjik

12.01.2020

10:20

MRAČNA ZAVERA MILA I VATIKANA?! Đukanović otima tri RELIKVIJE S CETINJA da bi ih predao papi?

Balkan

MRAČNA ZAVERA MILA I VATIKANA?! Đukanović otima tri RELIKVIJE S CETINJA da bi ih predao papi?

Podeli vest

Episkop budimljansko - nikšićki Joanikije, odbio je 2007. godine ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija, da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve, što baca dodatno svetlo na sramni Zakon o slobodi veroispovesti kojim se legitimiše otimanje svetinja SPC u Crnoj Gori

Nakon usvajanja diskriminatorskog Zakona o slobodi veroispovesti, i narastujućeg bunta vernog naroda u Crnoj Gori, aktuelizovala se i priča o relikvijama koje se nalaze u posedu Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Sve su jače glasine, da se ovaj Zakon, odnosi zapravo na njih, odnosno sumnja se da je režim spreman da ih proda.

Naime, 2007, Episkop budimljansko – nikšićki Joanikije, odbio je ponudu američkog ambasadora u Vatikanu Tomasa Patrika Milejdija, da se tri velike svetinje koje se nalaze u Cetinjskom manastiru (ruka Sv. Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta i ikona Presvete Bogorodice Filermose) nađu pod zajedničkim pokroviteljstvom SPC i Katoličke crkve, prenosi portal IN4S.

Foto: www.spc.rs

Ikona Bogorodice Filermose

Susret Milejdija sa vladikama SPC opisan je u knjizi istoričara Aleksandra Rakovića ”Srbi i religijski intervencionizam“, u kojoj se između ostalog kaže, da je američki ambasador Milejdi, predložio političku saradnju između pravoslavnih i rimokatolika u Bosni, odnosno Srba i Hrvata, radi kako je kazao sprečavanja nadglasavanja Hrišćana.

Milejdi se sastao sa vladikama SPC, arheipiskopom ohridskim Jovanom, tadašnjim vladikom zahumsko-hercegovačkim Grigorijem, episkopom lipljanskim Teodosijem, australijsko-novozelandskim Irinejem i vladikom budimljansko-nikšićkim Joanikijem.

Foto: printskrin Youtube/IN4S

Taj susret je bio 14. maja 2007, na kojem je vladika Joanikije odbio pomenuti predlog. Da takav predlog nije bio usamnjen, pre par dana je podsetio ruski novinar Baranov, koji je objavio razgovor sa Momirom Bulatovićem, kojem je traženo isto, ali od Malteškog redaa.

Novinar ruske televizije Evgenij Baranov objavio je na svom Fejsbuk profilu dio intervjua sa bivšim predsjednikom Crne Gore Momirom Bulatovićem, rađen 2010. godine. U svom izlaganju Bulatović govori o trenutku svog shvatanja relikvija koje se čuvaju u manastirima Crne Gore, o njihovim duhovnim vrednostima za naš narod, ali i o tome kolike su sume novca „u igri“ kada su one u pitanju.

Bulatović je tada kazao, da mu je u posetu došla visoka delegacija Malteškog reda i ponudila 150 miliona dolara za tri relikvije koje se nalaze u posedu SPC. Kako sam priznaje, to je bio veliki novac, posebno za zemlju pod sankcijama, ali je otišao kod mitropolita Amfilohija da razgovaraju. Tada, kaže Bulatović, shvatio je svoju grešku što je tako i pomislio, ali i njihovu vrednost u svakom pogledu.

Sve o situaciji u Crnoj Gori posle usvajanja sramnog Zakona o slobodi veroispovesti čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 4 godine

Crnogorci su se vec odavno odrekli svog porekla i Boga. Sto se tice dozivotnog vladara Mila, tu je situacija jasna kao dan. Uradice sve sto zapad trazi od njega, inace se otvara fioka sa optuznicom za malverzacije, sverc duvana.. i ko zna cega jos..

zapamtite

pre 4 godine

Budi se narod Crne Gore, nisu svi komunističko dukljansko montenegrinski izrodi!

Smrad

pre 4 godine

Prodao bi ih ovaj za duplo manje samo da je dobio ponudu o kojoj priča

mihailo

pre 3 godine

Dok su se relikvije nalazile u depou SUP Crne Gore, ikona je opljačkana. Fali drago kamenje ogromne vrednosti...i nikom ništa.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija