• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr

24.01.2020

09:30

ŠEFU CRKVE U HRVATA NA TAJNOM RAČUNU NAŠLI 100 MILIONA EVRA! Vatikanska banka kardinalu Bozaniću blokirala račun, "LIJEPU NJIHOVU" TRESE NEVIĐENA AFERA! Šta reći... On bi trebalo da je Božji pastir!

Balkan

ŠEFU CRKVE U HRVATA NA TAJNOM RAČUNU NAŠLI 100 MILIONA EVRA! Vatikanska banka kardinalu Bozaniću blokirala račun, "LIJEPU NJIHOVU" TRESE NEVIĐENA AFERA! Šta reći... On bi trebalo da je Božji pastir!

Podeli vest

Hrvatskoj biskupskoj konferenciji blokiran je pristup nekoliko računa otvorenih u vatikanskom Institutu za religijske poslove (IOR), takozvanoj Vatikanskoj banci. Portal dnevno.hr otkriva da je reč je o računima koji su u Vatikanskoj banci otvoreni u ime kardinala Josipa Bozanića, ali i pod tajnom šifrom, na kojima se nalazi nešto više od 100 miliona evra

Tačan razlog blokade goleme svote novca koji je Bozanić deponirao na računima u Vatikanu do objave teksta na ovom hrvatskom portalu nije poznat, ali izvor portala navodi da Biskupska konferencija više nema pristup računima, kao ni upravitelji IOR-a, ali ni vatikanske službe koje komuniciraju s medijima.

Ipak, kada se sagleda cela priča o nepreglednim milionima evra koje je Bozanić u ime Hrvatske biskupske konferencije (HBK) deponirao u Vatikanu, dolazimo do neverojatne priče prepune skandala, obrata, korupcije i kriminala. Kako dnevno.hr saznaje od izvora iz samog vrha Crkve u Hrvatskoj, Bozanić je novac sa zbirnog računa HBK, na koji između ostaloga država uplaćuje svoje godišnje obveze koje ima po Vatikanskim ugovorima, u gotovini minimalno deset puta nosio u Vatikan, gde ga je deponirao na šifrovane račune kako ne bi bili povezani s njegovim imenom. Bozanić je od 2014. godine deo šesteročlanog Kardinalskog odbora Vatikanske banke.

Ta operacija prenošenja novca traje od kraja 2003., godine u kojoj je Bozanić u oktobru postao kardinal. Prema navodima dobro upućenih ljudi, Bozanić je gotovinu nosio lično, putujući u Rim avionom. Najčešće je putovao direktnom linijom iz Zagreba u Rim, sa stajanjem u Splitu kako bi se ukrcali novi putnici, a nekoliko je puta najpre sletio u Veneciju pa nastavio putovanje prema Rimu. 

Dnevno tvrdi i da iznos koji je nosio sa sobom nikada nije bio manji od milion evra, a ukupna se cifra na kraju se popela na više od 100 miliona eura. Čemu služi taj novac na računima u IOR-u, odakle je došao, kao i da li je tu i novac koji dolazi od poreskih obveznika, još nije jasno. 

OVO NISU ČISTA POSLA?! NATO BRANI SRBIJU OD AMERIKANACA! Alijansa poručila Beogradu da ima pravo na sopstveni izbor, uprkos pretnjama Vašingtona i kongresmena Engela!
 
Otkriće o 100 miliona blokiranih evra nije jedini Bozanićev skandal s IOR-om otkako je postao član Kardinalskog odbora. 

Foto: Fotoilustracija/Tanjug

Sredinom 2017. Vatikanska banka, tada u procesu reformi i pokušaju da sa sebe smakne negativnu reputaciju praonice novca, objavila je svoj prvi finansijski izvještaj. Kako banke u takvim finansijskim izveštajima moraju objavljivati i sve depozite koje u banci poseduju nadzorni odbori, IOR je istu to učinio i kada je u pitanju njegovo nadzorno telo, odnosno Kardinalski odbor koji čini pet članova i predsednik. 

(VIDEO) SUZE LAVROVA GOVORE VIŠE OD SVAKE REČI: Ruski diplomata nije mogao da obuzda emocije ZBOG STRADALIH U LENJINGRADU!

Prema tim izveštajima šestorica članova odbora u Vatikanskoj su banci 2014. godine imala deponirana 2,3 miliona evra, godinu dana posle 3,2 miliona eura, a 2016. godine 3,4 miliona eura.
 
Iako je u IOR-ovu izveštaju jasno naznačeno da je reč o računima sve šestorice članova Kardinalskog odbora, ova informacija izazvala je snažne reakcije u hrvatskoj javnosti koja se pitala - zašto se Crkva financira iz poreza građana ako će Bozanić taj novac držati na vlastitom računu u Vatikanu. 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Католичке "овце" и служе ... - за шишање...!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija