• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.01.2020

12:04

HTELI BI BALKAN BEZ RUSIJE, DA MOGU DA NAM KROJE SUDBINU KAKO ŽELE! Američkom analitičaru smeta uticaj Moskve u Srbiji I regionu, OVA 4 CILJA ga posebno brinu! (VIDEO)

Balkan

HTELI BI BALKAN BEZ RUSIJE, DA MOGU DA NAM KROJE SUDBINU KAKO ŽELE! Američkom analitičaru smeta uticaj Moskve u Srbiji I regionu, OVA 4 CILJA ga posebno brinu! (VIDEO)

Podeli vest

Američki analitičar i ekspert za Balkan Januš Bugajski smatra da Zapad mora znatno energičnije da odgovori na širenje uticaja Rusije na Balkanu, navodeći da se na tom prostoru dešava borba za prevlast između Moskve i zapadnih sila slična onoj u 19. veku

"Velika igra, dugotrajna konfrontacija britanske i ruske imperije u centralnoj Aziji tokom 19. veka, često je uzimana za primer bitke za prevlast između velikih sila, ali u to vreme igrana je jedna druga "velika igra", ona između Rusije i nekoliko evropskih sila, kada je Otomansko carstvo počelo da se povlači", navodi visoki saradnik američkog Centra za analizu evropske politike (CEPA).

Bugajski ocenjuje da je danas u toku nova verzija pomenute balkanske velike igre, ali sada, kako tvrdi, "Moskva pribegava subverzijama i obmanama, jer ne može da se ekonomski i vojno meri za Zapadom".

On smatra da su termini da se Putinova Rusija "meša i da ima maligni uticaj na Balkanskom poluostrvu" suviše jednostavni da bi razotkrili stvarne namere Moskve i da bi zbog toga mogli da ublaže osećaj hitnosti kada je u pitanju odgovor Zapada.

Bugajski u tekstu objavljenom na sajtu CEPA piše da Kremlj u Balkanu vidi stratešku prednost zbog ostvarivanja najmanje četiri cilja.

Prvi je, kako ocenjuje, da se proširi geopolitički uticaj Rusije, za šta kao primere navodi uticaj Moskve na balkanske vlade, njen, kako dodaje, "vojni angažman, kao što je slučaj u Srbiji", i njeno institucionalno prisustvo.

Drugi cilj je, dodaje Bugajski, da Rusija umanji ulogu zapadnih institucija, što čini, kako tvrdi, podsticanjem konflikata, dovodeći na taj način do razmimoiloženja u međunarodnim odgovorima na te konflikte.

Jedan od argumenta za takvu tvrdnju je po Bugajskom ideja o razmeni teritorija u pregovorima Beograda i Prištine, koju je podržala Moskva i neke zapadne zemlje, dok su se druge zapadne zemlje tome suprotstavile.

Treći cilj Moskve je, kako tvrdi ovaj američki analitičar, da se umanji prisustvo SAD na Balkanu, što, dodaje, objašnjava rusko protivljenje i podrivanje širenja NATO-a.

Četvrti cilj Kremlja je, smatra Bugajski, da dobije nove saveznike ili potencijalne saveznike, što čini ekonomskim i energetskim uticajem.

Da bi ostvarila taj cilj, kako dalje tvrdi Bugajski, Moskva ne preza od "podsticanja korupcije, ucenjivanja, podmićivanja ili stavljanja u podređen položaj zvaničnika i političara za koje smatra da bi joj bili od koristi".

U kontekstu ostvarivanja ovih ciljeva Moskva pribegava nizu "taktičkih alatki", dodaje Bugajski, pominjući između ostalog, promovisanje lokalnog nacionalizma.

Među primerima za takve tvrdnje Bugajski, između ostalog, pominje i Kosovo, čije članstvo u UN, kako on smatra, Rusija uporno sprečava. Tamo, kako on vidi situaciju, Rusija potencira priču o Srbima kao ugnjetavanoj manjini u cilju podsticanja internih sukoba.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vladimir

pre 4 godine

Ovaj analitičar je očigledno analizirao maligni uticaj zapada naročito njegove drage domovine na Balkan,Bliski istok i ostala"žarišta"u svetu koja su svojom "demokratijom" uništavali poslednjih četrdeset godina,pa bi sada da to pripišu Rusiji ,Kini,jednostavno zemljama koji im i te kako smetaju da svoj neokolonijalizam sprovode po njihovoj zamisli.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Добиће: Фино "лаковано"... - ТВРДО СПАКОВАНО...!

DEDA RAKA

pre 4 godine

Da i mi mao analiziramo sutuaciju na Balkanu : PRVO: Kancerogeno dejstvo Zapada na Svet je sve uočljivije, DRUGO: Mnogo vas muči "rupa" u NATO jer smo INADŽIJE pa nećemo sa Zapadom u vojni savez, TREĆE: Zapad je postigao "auto-gol" u Srbiji 1999.godine i "nesme" da se izvinjava jer mu pada rejtingu Svetu, ČETVRTO: Skokali ste Sadama, Gadafija, ućli u Avganistan, ali niste stali "nogom" u Srbiju i gubite tlo u Siriji, Turska vas ne ferma ni 5 para. Da više ne nabrajam a tu je i NOVA SNAGA - Kina, Rusija, Francuska udara "kontru" i sve se ljulja. Možda Vas najviše boli "nevidljivi " sivi soko u Budžanovce i B-2 iz Spačve pa ste se zeznuli što udarate na PRAVOSLAVLJE. E , tu leži zec. i zapamtite : Sunce se radja na ISTOKU, a zalazi na ZAPADU. to je od BOGA i tu promene nema . Eto to je analiza jednog BALKANCA a Amerika to ne voli _ JER MNOGO BOLI !

deda Raša

pre 4 godine

Sve su zene kurve, samo moja majka nije. Sta su ameri radili u Srbiji da sruse Milosevica? Napravili veliku devalvaciju (da ih manje kosta) a onda potplatili studente i penzionere sa 5$ da izadju na ulicu. Ostavite vi Srbiju vec jednom na miru.

Miro

pre 4 godine

Tek ce da im smeta, a mislili su da su zavrsili posao.

Dragan

pre 4 godine

Ma trositi reci na njega je samo gubljenje vremena. Da vidimo sta ce Djole sa Rodzerom? Uh, uh, oh, oh ...

ponosanS

pre 4 godine

Nema vecih bitangi od Klintona, Busa, Klarka, Solane, Olbrajtove i svih koji su prst uperili u srpski narod zaboravljajci da su Srbi kroz istoriju vodili oslobodilacke ratove a ne poput njih i njihovih podrepnih muva na balkanu osvajacke otimajuci tudju zemlju. Amerima smetaju Rusi, pa neka se onda obracunaju sa njima sta nas jasu? Amerima smeta miris tamjana i zlatni pravoslavni KRST na hramu S. Save i cinjenica da ono sto su oni rusili rusi pomazu obnoviti. Kako su bedni, najvece kavkadzije, ubice, osvajaci, kolonijalisti, istrebljivaci starih autohtonih naroda sirom sveta sad se okomili na evropske Indijance-Srbe. Srbi moramo da otvorimo oci i usi puna nam zemlja ratnih huskaca i obavestajaca, spijuna sa zapada.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija