• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/In4s.net

09.02.2020

10:38

PRECI IM SE U GROBU PREVRĆU! OVAKO JE NEKAD PISAO GLAS CRNOGORCA: U Ostrog dolaze Srbi iz svih krajeva, i oni koji su prestali tako da se zovu

Balkan

PRECI IM SE U GROBU PREVRĆU! OVAKO JE NEKAD PISAO GLAS CRNOGORCA: U Ostrog dolaze Srbi iz svih krajeva, i oni koji su prestali tako da se zovu

Podeli vest

Da se Crnogorcima preci prevrću u grobu zbog sramnog zakona o crkvi i otimačine svetinja dokazuje i tekst iz 1886. godine objavljen u "Glasu Crnogorca", u kom su dičili srpstvom i manastirom Ostrog

Glas Crnogorca, nedeljnik za politiku i književnost, izlazio je na Cetinju, od 1873. do 1915, izuzev, zbog ratnih prilika, od oktobra do decembra 1877. i u toku 1878. godine. Evo kako je pisao o Srbima i manastiru Ostrog. 

"Otkako su moći Svetog Vasilija u manastiru Ostrog, navijek je tamo dolazio narod svake godine na Trojičindan, a bilo ga je od svijeh krajeva gdje žive Srbi, bilo ga je ne samo pravoslavne vjere, no i samih Muhamedovaca, koji su se davno prestali zvati Srbima, no se, navijek osjećaju da su Srbi, pisao je Glas Crnogorca 1886. godine.

(VIDEO) ĐUKANOVIĆ POPIO ŠAMARČINU NA SVADBI! SVATOVI U TRANSU SKANDIRAJU "NE DAMO SVETINJE"! Ima li većeg dokaza da se CRNA GORA UMIRITI NE MOŽE!

Foto: Beta/Informer DN

 

BRISEL PRELOMIO, MILO JE BIVŠI! EU odavno traži način da se reši Đukanovića, POVOD IM JE DAO SAM REŽIM U PODGORICI kada je krenuo u otmačinu svetinja SPC!

U uvodu teksta cetinjski list ističe kako im je sa ćivota Svetog Vasilija, iz Ostroga, stigao lep dopis o Trojičindanskoj svečanosti koji, kako se dodaje u tekstu, govori kako su najbolja svedočanstva ovdašnjih muhamedanaca o njihovom osećaju pripadnosti srpskom narodu – upravo masovni dolasci da se poklone moštima našeg Svetitelja.

"No se, navijek osjećaju da su Srbi, čemu je najbolja svjedočba bila vazdašnje polazištvo muhamedovskijeh Srba Svetom Vasiliju Ostroškom", objašnjava "Glas Crnogorca".

Foto: Arhiva/Glas Crnogorca 1886

List naglašava kako brojni Srbi koji su odrasli u muslimanskoj veri, više imaju vere u Svetog Vasilija, nego u Meku i Medinu.

"Svake godine bi se tu našao po koji poklonik iz Bosne, Hercegovine, stare Srbije ili Maćedonijje, koji je odrastao u koranu, pa je ipak imao više vjere u Sv. Vasilija, no u Meku i Medinu", zaključuje se u tekstu koji je objavljen na Cetinju 1886. godine.

SVE O DEŠAVANJIMA U CRNOJ GORI PROČITAJTE OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Sveti Delitelj

pre 4 godine

A da mi napokon kažemo ko je GLAVNI KRIVAC ZA SVE? Zašto je sveti Sava uopšte svetac i koje je to njegovo delo zbog kojeg je svetac i temelj SPC? Da nije možda zato šta je došao iz Vizantije kad se Crkva delila pa Srbe odvojio od braće Hrvata i Pape i obrnuo ih prema Vizantiji (koja priznaje SPC 1219g) i 500g muslimanskom ropstvu posle kojeg se nisu opametili nego počeli sa mitovima i legendama i lažima i obmanama i pokretanjem ratova.... ima li neko u Srbiji da kaže i napiše istinu?

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija