• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik/Informer.rs

15.02.2020

22:54

MILO JE NEOBRAZOVANI PREDSEDNIK I SPALJENA DUŠA, A PREGOVORI SA VLADOM CG SU KAO SA BEGOVIMA I AGAMA... Vladika Joanikije: Ovo je božanski momenat, REFLEKS IZ KOSTI NAŠIH PREDAKA!

Balkan

MILO JE NEOBRAZOVANI PREDSEDNIK I SPALJENA DUŠA, A PREGOVORI SA VLADOM CG SU KAO SA BEGOVIMA I AGAMA... Vladika Joanikije: Ovo je božanski momenat, REFLEKS IZ KOSTI NAŠIH PREDAKA!

Podeli vest

Vladika budmljansko-nikšićki Joanikije izjavio je da danšanja situacija u Crnoj Gori podseća na čuveni Njegošev "Gorski vijenac"

- Litije i ono što se sada dešava u Crnoj Gori po mnogo čemu liče na ono kada čitamo Gorski vijenac na Njegoševe sabore o Trojičinu danu i Maloj Gospojini - tj. Na Njegoševo kolo koje pjeva iz glave cijela naroda - kazao je vladika budmljansko-nikšićki Joanikije na predavanju u Srpskoj kući u Podgorici.

On je primetio da se i na primeru Crne Gore pokazalo da je duhovnost jača od genetike, i kada se duhovnost našla ugrožena, onda se to rasplamsalo i objedinilo narod kao nikada.

- Svak je pokušavao da naš narod zavadi vekovima. Austrougarska monarhija imala je zvanični plan da zavadi Cetinje i Beograd. Zatim planovi da bude što veća Albanija i što manja Srbija… Ipak naš narod nije se još uvek razdelio  i na ovim litijama došlo je do velikog izmirenja - kazao je Joanikije.

On je dodao da u litijama ima nešto eshatološko, te da ovo nije samo istorija, već da se u Crnoj Gori dešava nešto biblijsko.

- Vladika Teodosije kada je bio na litijama, rekao je da nikada nije imao lepši osećaj vaskrsenja kao na litiji u Nikšiću. Uveren sam da sa našom decom i našim narodom uporedo idu i Božiji anđeli - rekao je vladika Joanikije.

Ovo je refleks iz kosti naših predaka koji su za vjeru živjeli, stradali i krv prolivali

On je ukazao da vlast koja je preuzela poteze otimanja svetinja hoće ne samo da otme svetinje već da zatre i veru i narod, te da nema nikakve sumnje da je to jadan zli naum.

BRAVO, JUNAČINO! MIROTIĆ SUTRA NA LITIJII! Košarkaš još jednom pokazao koliki je čovek, PODRŠKA SVETINJAMA NAJBITNIJA!

- Ovo je božanski momenat koji nas je sabrao. Ovo je refleks iz kosti naših predaka koji su za veru živeli, stradali i krv prolivali. Šta da kažem pošteno rečeno što se tiče razgovora (sa Vladom). To su razgovori kao naši preci u teškim vremenim sa agama i begovoma. Ajde pak su to naši ljudi, ali ima tu mnogo nepoverenja i nisu oni odustali ni od čega. To je kad neko želi nekome da otme dom i kuću. On mu uzima dostojanstvo, život, čast i sve. To je više od materijalnog bogastva - dodao je on. 

Joanikije se osvrnuo i na reči predsednika DPS-a Mila Đukanovića koji je mošti Svetog Vasilija Ostroškog nazvao “kosti”.

Ovaj naš neobrazovani predsednik i čovek spaljena duša što se tiče duhovnosti i kulture - on je rekao „kosti“.

- Naš narod i verujući i neverujući ako je ikada nekog poštovao onda je to Sveti Vasilije. Živi svetac sigurno nas danas predvodi. On nas je onako okupio u Nikšiću, uzeo na sebe ono zlo vrieme. Težega dana nije bilo od onog nevremena u Nikšiću. Svi su se skvasili do gole kože. Da su se negde drugo skvasili većina bi se porazboljevala, ali niko se nije razbolio i koliko ja znam to je čak bila kao neka banja, a posle nam je Bog poslao lepo vreme i svečanosti koji su zaista Božji dar i blagoslov i ove litije zadivile su ne samo naš i srpski narod nego ceo svet - kazao je vladika Joanikije.

On je upozorio i da samo vlast može na litijama nešto da podmetne, i da se ne treba se suzdržavati i kazati da je to tako.

- Jedino ukoliko bi se dogodili neki incidenti to će vlast da iscenira - poručio je vladika.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
VLADO

pre 4 godine

ODAKLE OVI MEDJEDI IZLAZE BOG TI PITAJ ! ! ! !

RANKO Mocevic

pre 4 godine

Hvala dragon bogu i SV Vasiliju Ostroskom pa nije doslo do nekih nezeljenih incidenata u Toku litija.Naravno da su ovo poslednji dani Mila Djukanivica,kao vladara,ne day dragi bog da mu se nesto desi ili njegovoj familiji,iako je zasluzio,mi moramo da se molimo za jedinstvo Srbije I CG. I da nedozvolimo da bilo ko pokusa da pogorsa nase odnose sa CG,mnogo ih je koji to zele a Mnogo je I nas koji to nece our dozvoliti,molimo se za Srpsko CG jedinstvo I bratstvo.To nam je jedino preostalo.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija