• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Sputnjik

25.02.2020

09:13

TAJNI NATO PLAN ZA OTIMANJE SRPSKIH SVETINJA! Šta se krije iza pokušaja da se u Crnoj Gori stvori nova crkva!

Balkan

TAJNI NATO PLAN ZA OTIMANJE SRPSKIH SVETINJA! Šta se krije iza pokušaja da se u Crnoj Gori stvori nova crkva!

Podeli vest

Pošto su masovne litije protiv Zakona o slobodi veroispovesti pokazale da vlast u Crnoj Gori neće lako sprovesti naum otimanja imovine SPC, stižu novi a jednako opasni predlozi za rešenje krize

- Tako su predlozi da Crkva krene u pravcu veće "autonomije", a za početak da ostane bez reči – srpska. Hteli bi i crkvu po NATO obličju - kaže analitičar Boško Vukićević.

Preko određenih medija i nevladinih organizacija, koji nezvanično važe za "rezervnu ekipu NATO-a", plasira se, naime, teza da litije nisu rešenje, te da je neophodan dogovor Mitropolije crnogorsko-primorske i države, ali takav koji podrazumeva veći stepen autonomije crkve u Crnoj Gori.

NE RAZUMEŠ TI TO DRUŽE SUDIJA! Bjelopoljac kažnjen sa 300 evra zbog zastave Srbije

Plan po obličju NATO

Kriza zbog zakona o slobodi veroispovesti je, naime, podsetila da u Crnoj Gori postoje dva stuba politike NATO-a, preko kojih se odvijaju i kontrolišu svi društveni procesi.
Prvi je oličen u eliti na vlasti, koju u najkraćem reprezentuju predsjednik DPS-a Milo Đukanović i partija kojom rukovodi skoro 30 godina.
Drugi je takozvana grupa "nezavisnih intelektulaca" i "emancipatora" okupljenih oko nekih medija i prozapadnih NVO-a, koji godinama predstavljaju neku vrstu sigurnosnog osigurača i korektiva za politike Zapada – kako da DPS nikada ne bi skrenuo sa zadate putanje, tako i da slučajno u Crnoj Gori ne bi došla na vlast opozicija koja nije dovoljno prozapadna.

I dok je DPS sada otvorio pitanje otimanja crkvene imovine, proizvevši najveću društveno-političku krizu u zemlji u poslednjih 20 godina, veoma je zanimljivo i držanje i sugestije rezervne ekipe NATO-a.

MILO U PROBLEMU, KUKA NA SAV GLAS! Kriv mu narod što brani svetinje

Foto: Fotoilustracija

Predlozi da SPC u Crnoj Gori dobije veću autonomiju

Prva je da litije ne mogu biti put do kojih se dolazi do promena u Crnoj Gori, a oslanja se na tvrdnje pojedinih američkih generala da je SPC samo produžena ruka Kremlja na Balkanu, a druga da se crkvena kriza zatvori tako što će Mitropolija crnogorsko-primorska i država sesti za sto i postići dogovor. A tu se pre svega misli na takav dogovor koji će podrzumevati da Pravoslavna crkva u Crnoj Gori dobije što veći stepen "autonomije" u okviru SPC, neki bi rekli i autokefaliju...

Ili kako to navode neki prozapadni mediji – "ako Amfilohije relativno brzo završi pregovore sa Vladom oko statusa Crkve, onda je pod stare dane učinio nešto značajno za Crnu Goru".

I u jedan i drugi scenarijo imaju za cilj postepeno preuzimanje već postojeće Pravoslavne crkve u Crnoj Gori, koje sada sačinjavaju četiri eparhije SPC i njihovo buduće prevođenje u (državnu) crnogorsku pravoslavnu crkvu.

O propalom projektu CPC na čelu sa Mirašem Dedeićem više niko ozbiljno i ne razmišlja, dok vlast za početak ozbiljno shvata i detalj oko oficijelnog imena crkve u Crnoj Gori, za koje se posebno zalaže da se iz njenog naziva izbriše pridev "srpska".

I BAGERIMA NA TROBOJKU! Nije dovoljno krečenje, u Pljevljima ruše i stubove sa srpskim simbolima (FOTO/VIDEO)

Foto: Informer DN

Svi lajt-motivi struktura NATO-a

Analitičar Boško Vukićević razloge za ovakvo držanje "rezervnog ešalona NATO-a", oličenog u prozapadnim NVO i uticajnim medijima, koji "dobronamjerno savetuju" mitropolita Amfilohija da "učini nešto istorijsko za Crnu Goru", vidi kao njihovo očigledno pružanje boce sa kiseonikom režimu u agoniji, i to sa jednim ciljem – da ni po koju cenu ne sme biti doveden u pitanje kurs NATO-a ka Crnoj Gori.

Naš sagovornik nema dilemu da pomenute strukture mogu čak i da prihvate eventualnu smenu vlasti samo pod uslovom da se time ne ugrozi projekat Crne Gore, koji su osmislili evroatlantski čelnici.

- U tom smislu oni poput režima žele da i domaća Crkva bude po "obličju NATO-a", tj. ona bi se morala distancirati od SPC koju su neki zapadni generali već označili kao eksponenta ruske politike i strateškog neprijatelja. Nekada je lajt-motiv pomenute ekipe bio "država pa demokratija", potom "NATO pa demokratija", dok bi sada on bio predstavljen u paroli "crkva pa demokratija" - kaže Vukićević za Sputnjik.

Ovaj analitičar je ipak uveren da ne postoji ni teoretska mogućnost da Crkva u Crnoj Gori udovolji potajnim željama drugog ešalona NATO-a o autonomiji ili autokefalnosti.

- Pre svega, treba istaći da je društveni i politički značaj eksponenata rezervnog NATO ešalona rapidno opao, i njihovi predlozi nemaju preteranu važnost za bilo koga. S druge strane, Crkva veoma mudro vodi čitav ovaj proces; ona svima stavlja do znanja da nije pod uticajem stranih faktora, ali i da neće dozvoljavati bilo kome da utiče na pitanja njenog unutrašnjeg ustrojstva - kaže Vukićević i dodaje: 

Crkveni velikodostojnici iz Crne Gore ni u jednom trenutku nisu doveli u pitanje pripadnost njihovih eparhija Srpskoj pravoslavnoj crkvi, već su uporno isticali slogu i jedinstvo u okviru SPC. Takvo mudro i principijelno držanje Crkve u ovim vremenima je zaslužno za ogromno poverenje, podršku i popularnost koju ona ima kod vernika u Crnoj Gori.

MILO JE SAMO IZVOĐAČ RADOVA! NATO i zapadni srbomrsci preko crkve vode rat protiv SRBA!

Foto: mitropolija.com

Uzalud vam kamenje na Amfilohija - morate krenuti na Boga

Podsetimo, Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori pažljivo odmerava svaki potez. Litije su sve masovnije i protiču bez incidenata. U međuvremenu, eparhije SPC u Crnoj Gori su već dobile podršku od glavnih adresa pravoslavlja – Jerusalima, Carigrada i Moskve, ali i od rimskog pape. Na Cetinju su takođe pravilno razumeli i da se glavni svetovni gospodari Crne Gore nalaze na zapadnim adresama, pa su posete delegacije Mitropolije Vašingtonu, kao i sastanak mitropolita Amfilohija sa britanskom ambasadorkom u Podgorici urodili plodom, nakon čega je Đukanoviću momentalno poslat signal da tokom litija ne sme da povuče policiju sa crnogorskih ulica.

Istovremeno, SPC u Crnoj Gori je više puta ponovila da litije nisu inspirisane i ni na koji način povezane sa Beogradom, odakle stižu poruke da Srbija ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Crne Gore, ali traži da se poštuju prava Srba.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sumadinac

pre 4 godine

Ovo ce jednog dana pte ili kasnije Mila skupo kostati slomice mu se jednog dana o glavu jer Stoski narod nije sam i nrce tako nrsto vise trpeti .Srbi nikas nisu trprli okupaciju a to bi ovaj kao i Ameri motali dobro znati Srpsku istoriju.

aha

pre 4 godine

Srbi i Ameri su jedini koji se protiv okupacije bore izvan svojih drzavnih granica

AMatić

pre 4 godine

Đukanović je već politički mrtvak, koga narod ne ceni zbog njegovih vulgarnih izjava i ponašanja je praktično mrtav za njih. Milo niti je milo, ali srpski narod poštuje samo one koji i njih poštuju.

Penzionerj

pre 4 godine

Milo, nato poslusnik. Odmah naruci udobno prugastu uniformu, trebace ti za par meseci, izdajnice Srpskog roda. Bolje da ti je majka rodila kamen umesto tebe. Verujem da znas zasta bi sluzio taj kamen. Ocekujemo te u prugastoj uniformi pa tada istezi vrat.

MilosObilic1389

pre 4 godine

Crkva je oduvek bila odvijena od države i politike...! To je sekularna država...!! Svako mešanje politike i države u poslove CRKVE zove se: - FUNDAMENTALIZAM...!! Ustav kaže: Crkva je odvojena od države... Poštujte svoj sopstveni Ustav, ili proglasite: FUNDAMENTALIZAM za novu, zvaničnu politiku Crne Gore...!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija