• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. D.

29.02.2020

08:08

VISOKI PREDSTAVNIK U BiH OPASNO PRETI! Valentin Incko: Dodik je prešao 'crvenu liniju' Možda iskoristim 'bonska ovlašćenja'!

Balkan

VISOKI PREDSTAVNIK U BiH OPASNO PRETI! Valentin Incko: Dodik je prešao 'crvenu liniju' Možda iskoristim 'bonska ovlašćenja'!

Podeli vest

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručuje da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prešao 'crvenu liniju' i da je spreman da reaguje i upotrebom 'bonskih ovlašćenja', kojima može da smeni Dodika i čak da mu zabrani bavljenje politikom!

Incko kaže da su države Kvinte uvek bile za upotrebu 'bonskih ovlašćenja', ali i neke druge zemlje ako ništa drugo ne bi pomoglo. Ipak, dodaje, to ne bi uradio bez odluke Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira (PIK).

- Spreman sam da reagujem, ali samo sa PIK. U PIK je u toku razmišljanje i sve više članica misli da treba koristiti 'bonska ovlašćenja', ali odluka još nije doneta. Osim Rusije, ima unutar PIK još država koje smatraju da su najbolja domaća rešenja. I ja isto mislim - ističe Incko.

Činjenice

Šta su 'bonska ovlašćenja'

* visoki predstavnik može da donosi amandmane na ustave RS i Federacije BiH
* može da donosi zakone i njihove izmene i dopune
* može da smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima
* može da oduzima građanska prava i lična dokumenta bez prava na žalbu

Prema njegovim rečima, 'crvena linija' je kada neko kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

- Zamislite kada bi neko na ostrvu Korzika rekao da neće poštovati odluke Ustavnog suda u Parizu. Predsednik Makron bi odmah poslao vojsku - naglašava Incko.

Milorad Dodik, na drugoj strani, kaže da Incko napada i urušava ustavni poredak i osnovne slobode ljudi.

Dodik: Ne pozivam na rat, ali o secesiji ima razgovora

Milorad Dodik izjavio je da ne poziva na rat i secesiju Republike Srpske, ali da ima razgovora o tome.

- Ni u jednoj svojoj izjavi nikada nisam pozvao na oružani sukob. Ne pozivamo na rat, na sukobe, secesije nema u dokumentima RS, ali o tome, naravno, ima razgovora - kazao je Dodik, dodajući da je njegov cilj da se Republici Srpskoj vrate njene nadležnosti i da se BiH vrati na izvorni Dejton.

- Incko čuje samo šta mi kažemo, a ne čuje kad oni kažu da će uzeti oružje i izazvati rat. Umesto da poziva na dogovor i pita zašto smo nezadovoljni odlukama Ustavnog suda BiH, preti da će disciplinovati Republiku Srpsku. Borim se za srpske interese. U BiH postoji interes Bošnjaka da eliminišu Srbe i Hrvate iz BiH i u tome im pomaže Incko - upozorava Dodik, dodajući da je prošlo vreme 'bonskih ovlašćenja'.

- Incko se pokazao kao izvršilac muslimanske politike u Sarajevu. Pokazao se kao zlotvor prema srpskom narodu i prema Dejtonskom sporazumu, promenio je mimo volje srpskog naroda i mimo procedura mnoge zakone i izvršio značajnu centralizaciju - ističe Dodik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zoki

pre 4 godine

Taj INCKO - bi hteo da opet bombarduju SRBE da bi opravdao svoju platu od 15 - 20 000 evra kao i sudije u Hagu ???

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Moralni sunovrat Evropske unije!

EU se osramotila kao nikada do sada! Parlamentarna skupština Saveta Evrope (SE), usvojila je preporuku za prijem lažne države Kosovo u SE. Za je glasalo 131 od 171 prisutnog člana PS SE, 29 protiv, 11 uzdržano. EU je pogazila sve norme koje se tiču ljudskih prava, prvi put u istoriji Saveta Evrope, primajući entitet koji nije država, u kome se decenijama gaze sva ljudska prava 100.000 Srba.

16.04.2024

21:40

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država
Politika

Dan srama u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope! Dačić: Prvi put u istoriji preporučeno je članstvo nečega što nije država

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je večeras, nakon što je u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PSSE) usvojena preporuka da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope, da je danas dan srama u PSSE, budući da je prvi put u istoriji, kako je istakao, preporučeno članstvo nečega što nije država, i koje pritom ne ispunjava osnovne uslove u domenu ljudskih prava i sloboda.

16.04.2024

20:35

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija