• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra/Politika

28.02.2020

17:32

MILO, BRUKO, OVO SI ZABORAVIO I SAD ĆE TI TO DOĆI GLAVE! O sklonjenoj tabli Kralja Nikole: "Braćo Srbi, idemo da pomognemo braći Srbijancima"!

Balkan

MILO, BRUKO, OVO SI ZABORAVIO I SAD ĆE TI TO DOĆI GLAVE! O sklonjenoj tabli Kralja Nikole: "Braćo Srbi, idemo da pomognemo braći Srbijancima"!

Podeli vest

Davne 1968. godine moji roditelji su me vodili na Cetinje da posetimo Dvor kralja Nikole. Na ulazu, s leve strane na beloj mermernoj tabli bio je uklesan proglas kralja Nikole koji je počinjao rečima: "Braćo Srbi, idemo da pomognemo braći Srbijancima"

To je verovatno proglas koji je kralj Nikole uputio Crnogorcima pred bitku na Mojkovcu, gde su Crnogorci držali odstupnicu srpskoj vojsci koja se povlačila pred vojskom Austrougarske monarhije ka Albaniji. Nije postojala kuća u Crnoj Gori koja nije dala mušku glavu u to vreme za braću Srbe. Stradalo je 6.500 Crnogoraca.

Istorija ratovanja nije zabeležila takvu žrtvu.

Posle 33 godine povedoh svoju porodicu: sina, kćer i suprugu na Cetinje, 2001. godine, da im pokažem dvor kralja Nikole i njegov proglas na mermernoj tabli. Na ulazu u dvor više nije bilo table sa proglasom. Nisam znao šta da odgovorim sinu na pitanje gde je tabla. Na moju sreću tog trenutka su iz zdanja izašli grupa slovenačkih turista i kustos dvora. Upitah kustosa šta se desilo sa tablom i proglasom kralja Nikole. Pogledao me je rezignirano: "To vam je dostignuće nove vlasti, ali ne brinite, sklonjena je na sigurno mesto".

Trebalo je jednom sedamnaestogodišnjaku, koliko je moj sin imao tada godina, objasniti bruku da neki ljudi, to jest vlast, hoće da menjaju istoriju. Vrlo teško i mučno. U ostalom, istina je uvek teška, bolna ali i jedina.

E, ZBOG OVOG SRPSKA MORA DA POSTOJI U INAT AMERIMA, NATO, SARAJEVU... Komšić i Džaferović napravili prijem na dan kad je ubijen srpski svat! MOŽE LI PAKOSNIJE OD OVOG!

U istoriji Srba bilo je primera da su primoravani da prime muslimansku veru, da se pokrste u katoličku veru, ali deljenja pravoslavaca na srpske i crnogorske, koliko znam, nije bilo. Da li su u Mojkovačkoj bici vere bile podeljene i da li je 6.500 poginulih imalo dve vere i dve crkve? Ne mogu da verujem da sadašnja vlast u Crnoj Gori ne zna da dva brata imaju istu veru, da slave slavu i da im je ista crkva.

Voleo bih da mi gospodin Đukanović kaže koje je on vjere ili vere. Jedna stara gospođa u staroj Jugoslaviji, kada su je na popisu stanovništva pitali „Zar vi Radovići niste Crnogorci?", odgovorila je "E moje deco, kakva bih ja Crnogorka bila, a da nisam Srpkinja".

SKANDAL! POZIV NA UBISTVO DODIKA UŽIVO NA TV! Uključio se "Savo iz Njemačke" i pitao može li se likvidirati kao Kenedi

Bilo kako bilo, što bi narod rekao - ničija nije gorela do zore - ili neko će u istoriju ući kao izdajnik svoje vere, a neko kao heroj. Kako će u istoriju ući predsednik Crne Gore ako, ne daj bože, pogine jedan od braće.

Sve o događajima u Crnoj Gori čitajte OVDE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija